Fora dječji komadi od organskog pamuka za ovo ljeto

Fora dječji komadi od organskog
pamuka za ovo ljeto

Svakim danom sve više se budi svijest o odjeći koju naši mališani nose, kao i o materijalima od kojih je ta ista odjeća izrađena. Mame pritom sve češće biraju organski pamuk, kao primaran materijal za svoju djecu. Organski pamuk poznat je kao vrlo mekan i ugodan, pa se smatra idealnim materijalom za delikatnu kožu beba. No, iza njega krije se mnogo više razloga zašto ga je dobro koristiti i sada je već jasno kako se ne radi o nekom prolaznom trendu, iako je doista nastao iz našeg rastućeg interesa za sve organsko; bilo da je riječ o hrani, proizvodima za čišćenje doma ili samoj odjeći.

Pamuk je inače jedan od usjeva koji su najviše tretirani kemikalijama i samo na njega se, prema statistikama, troši čak 25% insekticida i 10% pesticida na svjetskoj razini. Naposljetku, od 100% pesticida korištenih na pamuku, samo 10% doista odrađuje svoj posao zaštite, dok ostatak završava u zraku i vodi. Iako se u obradi pamuka ostaci pesticida miču, maleni dio ipak ostaje na odjeći, a budući da među njima ima i kancerogena, jasna je želja svih mama da zaštite osjetljivu kožu beba (koja lakše apsorbira kemikalije od odrasle kože), ali i smanje svoj štetni utjecaj na okoliš, koristeći organski pamuk.

Čak i u obradi, običan pamuk zahtijeva desetke kemikalija, među njima i izbjeljivače, da bi postao vlakno za odjeću s kojim se može dalje raditi, no i dalje se smatra boljim materijalom od sintetičkih materijala koji se izrađuju s kemijskim sastojcima dobivenim iz nafte i plastikom te se stalno dovode u vezu s narušavanjem ljudskog zdravlja.

Zašto organski pamuk?

Kako mu raste popularnost, tako raste i broj farmi na kojima se proizvodi organski pamuk. On se uzgaja na održiv način, bez toksičnih pesticida i drugih kemikalija. Pravila uzgoja, transporta i prerade organskog pamuka izuzetno su stroga, kako bi se u svakoj fazi izbjegla njegova kontaminacija. Kriteriji uzgoja su vrlo visoki, no isplati se, jer se naposljetku dobiva ekološki mnogo prihvatljiviji, čišći i zdraviji materijal, koji često postaje dijelom dječje odjeće.

Odjeća od organskog pamuka je, logično, nešto više cijene no ona od običnog pamuka ili sintetike, no ako se pita mame, vrijedna je investicije. Neke od njih čak preporučaju da napravite jednostavnu capsule garderobu za svoje dijete, koja će sadržavati točno ono što vam je u datom trenutku potrebno i da kupujete manje, a kvalitetnije. Iako je teško (i ponekad izazovno za budžet) u potpunosti promijeniti životne navike i preći na sve organsko, ipak malim koracima možemo svijet za sebe, svoje najmlađe, ali i za sve druge oko nas učiniti boljim mjestom.

Ako ste u nedoumici gdje pronaći brendove koji dječju odjeću proizvode od organskog pamuka, jednostavno konzultirajte internet ili posjetite nedavno otvoreni Ne.Ne.Ne. shop u Zagrebu, koji u svojoj ponudi ima mnoge brendove s odjećom od organskog pamuka, a među njima je i PLAY UP.

PLAY UP

Riječ je o portugalskom brendu, u potpunosti usmjerenom na održivu proizvodnju i organski pamuk. Njegov asortiman je izrađen u Portugalu, a fokusiran je na ljepotu jednostavnosti, prirode i bezvremenih formi mode. Korištenje organskog pamuka i izbjegavanje štetnih kemikalija prilikom izrade čini PLAY UP odjeću sigurnom za kožu djece i odgovornom prema očuvanju okoliša. PLAY UP SS18 kolekcija u Ne.Ne.Ne. shopu trenutno je na popustu 30%.

Neke cool modele od organskog pamuka donosimo u nastavku:

PLAY UP (Ne.Ne.Ne. shop)

PLAY UP (Ne.Ne.Ne. shop)

PLAY UP (Ne.Ne.Ne. shop)

PLAY UP (Ne.Ne.Ne. shop)

PLAY UP (Ne.Ne.Ne. shop)

PLAY UP (Ne.Ne.Ne. shop)

PLAY UP (Ne.Ne.Ne. shop)

PLAY UP (Ne.Ne.Ne. shop)

 

The Bright Company

The Bright Company

The Bright Company

Piupia

Piupia

Piupia

Piupia

Piupia

Toby Tiger

Toby Tiger

Toby Tiger

Mini Rodini

Mini Rodini

Foto: PLAY UP, Piupia, Toby Tiger, Mini Rodini, The Bright Company

Učitati još
Zatvori