Oni su odlučili biti ‘stay at home’ tate pa su osnovali organizaciju DaddyHood Europe za sve istomišljenike

Oni su odlučili biti ‘stay at home’ tate pa su osnovali organizaciju DaddyHood Europe za sve istomišljenike

Nekad posve nezamislivo, danas je stvarnost za sve više očeva. Napustiti svoju karijeru te se posvetiti odgoju djeteta i provođenju svog vremena kao stay at home roditelj nekada je bila norma samo za majke, koje su tu ulogu prihvaćale kao uobičajenu. Češće pokušavajući žonglirati karijeru i roditeljstvo, mame su tu bile broj jedan kandidat, s tatama posvećenima isključivo poslu. No vremena se mijenjaju pa tako sve više očeva odlučuje kako ne želi propuštati važne trenutke u životima svoje djece od prvog dana te sudjeluju u svakom koraku roditeljstva, a mnogi se odlučuju i na ulogu stay at home tate i napuštaju karijeru, pa makar i privremeno, da bi postali odgajatelji.

Jedan od njih je i Marino Manzoni, Hrvat s belgijskom adresom koji se na takav korak odlučio nakon rođenja svoje kćeri, a slično iskustvo koje je dijelio s prijateljem Thomasom Pickelnerom ponukalo ih je na osnivanje organizacije DaddyHood Europe. Organizacija je namijenjena svim tatama koji žele biti prisutni, koji se žele povezati sa svojom djecom i obitelji te biti ravnopravni roditelji. O svemu smo porazgovarali sa suosnivačem organizacije, Marinom.

  • Kako je nastala organizacija DaddyHood Europe?

Organizacija je nastala 2019. godine, kada sam postao otac. Karijera tehničara za brodostrojarstvo, koju sam gradio posljednjih 15 godina, često nije kompatibilna s ulogom oca. Pomorstvo iziskuje višemjesečna odsustva, i ponekad onemogućuje prisutnost značajnim događajima u obiteljskom životu. Doživio sam to na svojoj koži kad sam se jedva izborio da mi se omogući da prisustvujem rođenju svoje kćeri te sam nedugo nakon toga izabrao napustiti svoju karijeru kako bih mogao biti svakodnevno prisutan u njenom životu.

U razgovorima s prijateljem Šveđaninom Thomasom, složili smo se da je nedostatak društvene potpore ono što nam predstavlja svojevrsnu prepreku u procesu prepuštanja očinstvu i brizi o djeci. Činilo nam se da je dostupni sadržaj o roditeljstvu, primjerice literatura, tečajevi, zakonodavni okvir, namijenjen prvenstveno majkama, a tu su i uvriježena kultura i očekivanja zajednice.

Iako je usmjerenost tržišta i društva majkama u potpunosti razumljiva, poželjeli smo stvoriti okruženje i infrastrukturu koja omogućava očevima prilagođen sadržaj, posebice zbog onih očeva koji imaju potrebu, želju i priliku za ravnopravnom brigom o djeci.

Moja odluka napustiti karijeru i prepustiti se očinstvu nije bila jednostavna. Takvo iskustvo imao je i Thomas. Međutim, niti u jednom trenutku nisam pomislio da sam pogriješio, štoviše, ispunjeniji sam i sretniji nego ikad prije. Organizacija kao takva je nastala iz želje da sreću očinstva prenesemo i drugim očevima i podržimo ih u kvalitetnom provođenju vremena sa svojom djecom. 

  • Jeste li dio neke veće mreže ili djelujete samostalno? Koliko članova brojite i kako se novi mogu priključiti?

Trenutno djelujemo samostalno, iako smo u kontaktu s raznim organizacijama i tvrtkama koje promoviraju i podržavaju očinstvo. Usmjereni smo na stvaranje novih suradnji i od samog početka smo i sami iznenađeni interesom raznih sudionika u društvu. Organizaciju vodimo Thomas Pickelner iz Švedske i ja, a od osnivanja smo angažirali nekoliko desetaka članova kroz događanja organizirana u Hrvatskoj, Švedskoj i Belgiji.

Naš dugoročni plan je postati međunarodna platforma za razmjenu informacija i pružanje uzajamne podrške očevima, te postati krovna organizacija svih sličnih nacionalnih udruga koje imaju za cilj promoviranje očinstva diljem Europe.  

Svaki nas zainteresirani tata raduje jer nam omogućava da zajedno stvorimo sadržaj koji je interesantan očevima, a istovremeno neprocjenjiv u odrastanju djece. 

Pozivamo tate da nas prate putem Instagrama i Facebooka te nam se priključe u raspravi na našem Facebook forumu. Mogu nam se i javiti putem emaila: [email protected] s bilo kakvim upitom ili idejom te saznati više o nama na našoj web stranici.

  • U kakvim sve projektima sudjelujete?

Do sada smo pretežito bili usmjereni ka sportskim događanjima, od kojih je posljednji bio svjetski poznati Ekiden maraton na kojem smo sudjelovali zajedno sa svojim mališanima te trčali s kolicima. Daddyhood Running Europe tim činili su očevi iz pet različitih europskih zemalja. Posebno nas je iznenadila zainteresiranost velikih tvrtki kao što su Thule i Asics koji su naš tim podržali doniranjem opreme te objavama naše utrke.

Trenutačno koristimo ovo vrijeme zabrane okupljanja, kako bi mogli pripremiti buduća događanja koja će omogućiti druženja očeva i djece, uz kvalitetan sadržaj i aktivan angažman kako očeva tako i djece. Planiramo i sljedeći maraton za tate s djecom diljem Europe. Detalji će biti objavljeni našim društvenim mrežama.

  • Za što se sve zalažete?

Moto Daddyhood Europe organizacije je: “Ako želite biti u djetetovom sjećanju sutra, morate biti u njihovim životima danas”.

Zalažemo se za ravnopravno roditeljstvo te kvalitetno i aktivno provođenje vremena sa mališanima.  Želimo omogućiti očevima pravovremen pristup informacijama i sadržaju koji će im pomoći i potaknuti da kvalitetno provode vrijeme sa svojom djecom, na način koji će i njima samima biti zanimljiv.

  • Što ste o roditeljstvu do sada naučili? Razmjenjujete li iskustva međusobno?

Biti prisutan roditelj je jedna od najizazovnijih i istovremeno najdragocjenijih uloga u životu. Svakog dana učimo kako biti bolji roditelji te nema jednostavnih uputa. Situacije su često nepredvidive, pa često u trenutku i improviziramo, a tek naknadno analiziramo.

Promatrajući i osluškujući svoju djecu, kroz zajedničko provedeno vrijeme, učimo kako biti bolji roditelj, odnosno roditelj kojeg upravo naše dijete treba. Ja sam se osobno pronašao u provođenju vremena u prirodi sa svojom kćerkicom, jer je to nešto što nas oboje iznimno veseli i opušta.

Razmjena iskustva je jedan od razloga postojanja naše organizacije. Ponekad je ideja, motivacija ili poticaj sve što nam treba kako bi učinili idući korak. Iz razmjene iskustava s drugim očevima rađaju se brojne zamisli i ideje za nove avanture, ali i prilike za učenjem i otkrivanjem novih načina.

  • Koja je današnja, vaša, vizija modernog tate?

Moderan tata je prisutan i angažiran, bitan u odrastanju djeteta i komplementaran majci. Iako nema ispravne formule modernog tate, moderan tata svojom aktivnom prisutnošću omogućava stvaranje cjeloživotnog odnosa s djetetom, što je iznimno bitno za kognitivni i emocionalni razvoj mlade osobe. Istraživanja su pokazala, da je uravnotežena prisutnost modernog tate usko vezana uz smanjenje razine stresa kojeg proživljavaju majke i povećanje razine uspjeha djece u školi.

  • Nešto što vama dolazi kao prirodno, mnogima je još uvijek nepoznanica – povezivanje s bebom od prvog dana. Vidite li razlike kad pogledate Hrvatsku i svijet?

Okolina zasigurno ima utjecaj na to koliko je prihvaćeno biti tata posvećen svojoj djeci U nekim zapadnim zemljama očevi imaju veća prava i mogućnosti, no nekim je očevima teško to primijeniti u praksi zbog stigme u društvu. U Hrvatskoj je to izraženije nego u nekim zapadnim i sjevernim zemljama Europe.

  • Mislite li da se situacija poboljšava u odnosu na protekle godine? Imaju li tate sve veće pravo glasa?

Situacija se kontinuirano mijenja. Postaje sve uobičajenije da se otac brine o djetetu, ali i dalje je pomalo neobično vidjeti oca koji ostaje kod kuće s djecom.

Statistike još ne idu u našu korist. Prema trenutačno dostupnim statistikama, i dalje jedan od deset ispitanika smatra da je otac koji ostaje kod kuće i brine se o djeci manje “muškarac” od oca koji to ne čini.

Zanimljivo je da ponekad ni sam pravni okvir nije prepreka, već društveni pogled na očeve koji koriste roditeljski dopust ili ostaju kod kuće s djecom u određenom periodu njihovog odrastanja. Daddyhood Europe svakako ima, kao jedan od ciljeva, promoviranje i podizanje imidža očeva koji su se odlučili upravo za ovu još uvijek pomalo „neuobičajenu“ ulogu.

  • Koja je vaša poruka svim tatama, novopečenim i budućim?

Biti tata je nešto posebno i prekrasno, a biti aktivan i prisutan tata je nešto što se ne može mjeriti i što ispunjava. Naša poruka svim tatama je odvojiti čim više vremena za svoju djecu i kvalitetne zajedničke trenutke i posvetiti se svojoj djeci kad god je to moguće. Ponekad svi želimo učiniti nešto bitno i veliko sa svojim životima, a svaki taj trenutak koji provedemo sa svojom djecom stvara nešto bitno i veliko u njihovim svjetovima, i ostaje u tim svjetovima dugo nakon što mi sami ne možemo više biti prisutni

  • A za sve roditelje imate i posebnu poruku…

Zanima nas kako tate u Hrvatskoj provode aktivno vrijeme sa svojim mališanima pa pozivamo sve tate i mame nek nas do kraja ove godine označe na svojim najboljim fotografijama s mališanima, a mi ćemo nagraditi 10 najboljih slika s DaddyHood majicom!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori