Saznajte koliko će vam dijete biti visoko kad naraste

Saznajte koliko će vam dijete
biti visoko kad naraste

Jeste li znali da rast vašeg djeteta priča određenu priču koja se odnosi, ne samo na njegovu visinu, već i na njegovo zdravlje? Bez obzira na dob vašeg djeteta, važno je znati raste li onako kako bi trebalo. Ako stopa rasta nije unutar očekivanog raspona, to bi mogao biti znak nekog drugog problema vezanog uz zdravlje. Na rast djeteta utječu brojne stvari poput genetike i okolišnih čimbenika. Popularno mišljenje je to da će djeca niskih roditelja i sama biti niskog rasta, no to nije nužno točno. Zato je važno razgovarati s liječnikom svog djeteta kako bi se dokučilo postoje li možda i neki drugi simptomi koji bi mogli ukazati na to ima li mališan kakvo drugo oboljenje. Važno ih je uočiti na vrijeme jer se tada mogu uspješno liječiti i spriječiti daljnje komplikacije.

Postoji i nekoliko trikova uz koje bi mogli na jednostavan način dokučiti postoji li neki problem s rastom vaših mališana. Primjerice, ako iznose odjeću prije nego što ju prerastu ili su puno niži od vršnjaka te ih druga djeca zadirkuju zbog toga, a uz to ljudi često misle da su puno mlađi nego što uistinu jesu. Pitate se što bi sve to moglo značiti? Poremećaj rasta je više od same visine djeteta i potrebno ga je dijagnosticirati što je brže moguće jer može biti povezan s brojnim zdravstvenim oboljenjima, poput metaboličnih bolesti, problema sa srcem i bubrezima ili celijakijom. Ako primijetite ikakve nepravilnosti, bilo bi dobro posjetiti liječnika.

Pravilno mjerenje visine djeteta vrlo je važno!

Mjerenje visine djeteta može vam se činiti vrlo jednostavnim, no ono se mora obavljati po određenim pravilima. Naime, prema savjetima prof. dr. sc. Miroslava Dumića, mjerenje bi svaki put trebali obavljati na istom mjerilu i trebala bi ga obavljati ista osoba. Isto tako, preporučuje da dijete tri puta zaredom stane uz mjerilo kako bi vi svaki put iznova zabilježili visinu. Između svakog mjerenja dijete bi se trebalo odmaknuti od mjerila i onda ponovno stati uz njega. Nakon što ste tri puta ponovili ovu radnju, uzmete srednju vrijednost kao onu konačnu. Djecu do devet godina starosti trebali bi mjeriti do dva puta godišnje kako bi se uvjerili u to da se zdravo razvijaju. Ukoliko njihov rast padne ispod pet centimetara godišnje preporučljivo je da odete na kontrolu kod pedijatra.

Kako bi lakše pratili rast svog djeteta možete se poslužiti i kalkulatorom rasta na stranici morethanheight.com. Potrebno je samo slijediti nekoliko jednostavnih koraka kako bi unijeli ključne podatke i utvrdili raste li vaše dijete zdravo. Nakon što unesete datum rođenja i spol djeteta te visinu roditelja, kalkulator će vas tražiti da unesete i datum mjerenja svog mališana te njegovu visinu i težinu koju ste izmjerili na taj datum. Isto tako, radi boljeg praćenja, možete unijeti i prijašnja mjerenja. Odlično je i to što tako možete otkriti koja je ciljana visina vašeg djeteta kad naraste. Uz to, saznat ćete i je li njegova trenutna visina unutar normale.

More Than Height kalkulator rasta vole i slavne mame

Mnoge slavne Hrvatice već su otkrile čari ovog kalkulatora koji redovito koriste u praćenju rasta svojih najmanjih. Ella Dvornik, Petra Kurtela, Doris Pinčić i Ana Zibar samo su neke od mama koje su na svojim Instagram profilima pisale o važnosti mjerenja visine svojih mališana. Neke pritom moraju izmjeriti i sve plišance, a kako to izgleda i što vam poručuju, možete vidjeti u nastavku.

View this post on Instagram

Balie za mjerenje nema ni 3 minute mira ? pa prvo moram izredati svakog plišanca na metru da možemo i otprilike procijenit kolko je visoka, a raste ko gljiva iz dana u dan ? Inače, ne znam jeste li znali da je jako bitno djecu mjerit i 2x godišnje kako bi vodili računa da se pravilno sve razvija, jer po visini dosta toga možete zaključiti o djetetovom zdravlju. Ako ste primijetili da niste mogli zabilježiti barem par centimetara vise od zadnjeg mjerenja, uvijek se možete posavjetovati s pedijatrom. Pa ako već niste obavili mjerenje, uzmite metar i bar danas, za Growth Awareness day izmjerite svoje limače. Na stranici morethenheight.com možete pronaci kalkulator rasta i vidjeti koliko bi vase dijete trebalo biti visoko kad odraste (link na swipe upu). Koje su vase metode za mjerenje? #morethanheight #mjerimvisinumjerimzdravlje #sponsoredpost

A post shared by Ella Dvornik-Pearce (@elladvornik) on

Na svom Instagram profilu Ella je otkrila da Balie nema ni tri minute mira za mjerenje. Njih dvije obavezno prvo moraju izredati svakog plišanca na metru. Isto tako, naglasila je da se uvijek možete posavjetovati s pedijatrom ako primijetite da vaš mališan nije narastao barem par centimetara od posljednjeg mjerenja. Pa, ako već niste obavili mjerenje, uzmite metar i izmjerite svoje limače.

View this post on Instagram

Kad ste zadnji put izmjerili visinu svojeg djeteta? Relja je već dugo zdrav pa nismo posjećivali pedijatricu i zato smo odlučili sami preuzeti odgovornost praćenja rasta. Zvuči banalno, ali upravo je to jedna od najboljih metoda ranog otkrivanja mnogih bolesti. Treba vam svega par sekundi, a pritom je i zabavno. Neki od zidova kuće mojih roditelja i dalje ocrtavaju oznake visine i time čuvaju najljepša sjećanja na sestrino i moje odrastanje. ♥️ Na stranici http://morethanheight.com koju možete pronaći u opisu profila i na storijima, možete lako izračunati koja je visina optimalna za vaše dijete. Potrebno je upisati svoju i partnerovu visinu te mjeriti dijete u intervalima. Visina je bitna za zdravu funkciju srca i krvožilnog sustava, sluha, razvoj bubrega, kostiju te mnogih drugih organa. Metar u ruke i sretno svima! #consciousmoms #morethanheight #mjerimvisinumjerimzdravlje

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

Petra se prisjetila zidova kuće svojih roditelja koji i dalje ocrtavaju oznake njezine visine. Time su očuvana neka najljepša sjećanja na njezino odrastanje. Uz to, istaknula je da je njezin mališan Relja već dugo zdrav pa već neko vrijeme nisu posjećivali svoju pedijatricu. Oni su odlučili sami preuzeti odgovornost praćenja rasta. Sve što je potrebno je par sekundi, a pritom je i zabavno.

View this post on Instagram

Znate li koliko je važno redovito mjeriti djecu? I zašto je to uopće važno? Koliko god vam mjerenje ponekad predstavljalo zabavu uz koju ćete se dobro nasmijati kao i mi na ovoj fotki, mjerenje djece zapravo treba shvatiti vrlo ozbiljno! Razlog je jednostavan – djeci kojoj se na vrijeme otkrije poremećaj može se pomoći!!! Djecu obavezno treba mjeriti 2 puta godišnje u razmaku od 6 mjeseci i to bez čarapica i obuće, na istom metru i mjestu!!! Više o ovoj temi možete se informirati na www.morethanheight.com čiji vam je link u BIO, a tamo možete saznati i koliko bi vaše dijete trebalo biti visoko u skladu s njegovom dobi te koliko će biti visoko kada naraste. Mjerite li vi vašu djecu redovito i na koji način ih mjerite? #morethanheight #mjerimvisinumjerimzdravlje #sponsoredpost #zenskisvijet #mjerenjevisine #funny #magicmoments #preciousmoments #lovelife #livelife #youtuber #influencer #travelvlogger #mummyblogger #familyvloggers #lifestylevlogger #justsmile #happiness

A post shared by Ženski Svijet by Ana Zibar (@zenskisvijet) on

Ana Zibar istaknula je da mjerenje djece zapravo treba shvatiti vrlo ozbiljno, bez obzira na to koliko vam ono ponekad predstavlja zabavu uz koju ćete se dobro nasmijati. Sve to zbog vrlo jednostavnog razloga što se djeci, kojoj se na vrijeme otkrije poremećaj, može i pomoći.

Doris je sa svojim mališanima za svaki slučaj provjerila i visinu mede, nakon što se prvo uvjerila u to da su Donat i Gita od prosinca poletjeli u visinu. I ona je istaknula korisnost More Than Height kalkulatora za praćenje rasta i razvoja djeteta te pozvala sve svoje followere da vide o čemu se radi i na taj način brinu za zdravlje svoje djece.

Foto: Instagram, Freepik

Učitati još
Zatvori