Dječja kolica koja su game changer u industriji – i sve ih češće viđamo na našim ulicama

Dječja kolica koja su game changer u industriji – i sve ih češće viđamo na našim ulicama

Ergobaby Metro

Puno se može napisati o odabiru dječjih kolica. Prvenstveno zato što je to tako osoban odabir, prilagođen potrebama određene obitelji i njihovom načinu života (te starosti djeteta), a zatim i zato što je tržište toliko veliko da se u njemu jako, jako lako u potpunosti izgubiti.

Kompaktna kolica koja rastu s djetetom

No uzmimo za primjer da tražite kolica za novorođenče, svoje prvo dijete i želite nova kolica iz trgovine. Za svakog roditelja koji će to tek prvi puta postati ovaj je neodgodivi zadatak prava logistička noćna mora jer je trgovina mnogo, brendova i modela još više, a vi zapravo niti ne znate što vam treba. Svoju viziju dječjih kolica utemeljujete na primjerima koje ste eventualno zamijetili na ulici ili u vlasništvu prijatelja, a vjerojatno zamišljate da se radi o velikim, širokim i teškim “vozilima” što zapravo i jest uvriježeni dojam onoga “kako bi prava kolica trebala izgledati”.

Srećom, suvremeno tržište jako se brzo prilagođava zahtjevima modernih roditelja koji su često u pokretu, nerijetko putuju sa svojom djecom i nemaju na raspolaganju cijele ostave u kojima kolica mogu pospremiti kada nisu u upotrebi. Ovakva kompaktna, prilagodljiva, lagana i, što je najvažnije, kolica pogodna za novorođenčad uz eventualnu kupnju dodatne košare ili newborn paketa počela su se pojavljivati na tržištu relativno nedavno, a brzi pogled na ulice dokazuje da su sve češći odabir roditelja. Kišobran kolica prisutna su odavno, dok su kolica ovog tipa dizajnirana kao most između laganih kišobran kolica i klasičnih teških kolica za novorođenčad s velikom košarom i kotačima.

Prednosti

Njihove prednosti su da za niži ulog (kupovinu samo kolica i seta za novorođenčad) dobivate više – kolica koja će beba koristiti od rođenja pa sve do toddler faze. Budući da rastu s djetetom vi ćete morati odabrati kolica samo jednom i taj zadatak je gotov. Vrlo su lagana, lako ih se podiže i sklapa, bez problema stanu u prtljažnik, može ih se manevrirati jednom rukom, nerasklopljena mogu stajati u hodniku stana bez da zauzimaju previše mjesta, inteligentno su dizajnirana i lako se pretvaraju iz newborn razine u toddler razinu, neki modeli se mogu personalizirati s kupovinom različitih podloga ili zaštita za sunce te su sve u svemu odličan izbor ako vaš životni stil to traži.

Mane

No neke ćete stvari morati žrtvovati odlučite li se za ovakve modele. Mane uključuju neprilagođenost za sve terene jer su neki modeli zbog užih i manjih kotača neprimjerene za šljunak i off track staze. Također, vjerojatno ćete morati kupiti dodatnu zimsku vreću za utopljavanje u najhladnijim danima, prostor za pohranu ispod kolica je ograničen pa ćete možda morati nabaviti i torbu za kolica. Neki se modeli u kišobran fazi ne mogu okrenuti prema vama te dijete gleda prema van. I izgledaju zaista maleno i krhko, što će neke odbiti u startu – ali izgled vara, kolica su čvrsta i sigurna za sve uvjete u kojima ćete uopće šetati svoju bebu.

Cjenovni rang je šarolik, sve ovisi o dodatnim zahtjevima roditelja i budžetu koji su odredili za dječja kolica. U nastavku donosimo pet modela koji bi vas mogli zanimati.

Babyzen YOYO²

Odličan izbor roditelja koji ne žele kompromis između ljepote i funkcionalnosti, Babyzen YOYO su možda najčešće viđena kolica na našim ulicama otkad su stigla na hrvatsko tržište. S newborn nastavkom pretvaraju se u bebinu oazu, a kasnije su lagana i okretna kišobran kolica (sa zavidnim izborom boja).

Ergobaby Metro

Brend poznat po tome da ne žrtvuje udobnost pred dizajnom lansirao je krajem 2018. svoja Ergobaby Metro kolica koja su brzo postala favorit te sada svake sezone lansiraju dodatke ili nove boje. Uz opciju lagane kompaktne košare za novorođenče sa zaštitom za sunce i bebe će biti zadovoljne, a vrlo se lako pretvara u kišobran kolica od 6 mjeseci bebine starosti.

Nuna Triv

Nuna Triv su svestrana kolica koja su pogodna za svakodnevne šetnje i obiteljske izlete. Kombiniraju praktičnost velikih sportskih kolica i kompaktnost laganih kolica, okreću se obje strane, a uz košaru koja se kupuje odvojeno mogu biti višegodišnje rješenje.

Bugaboo Bee⁵

Posebno dizajnirana za roditelje koji svoj život žive u pokretu. Kompaktna, lagana Bugaboo Bee⁵ dječja kolica pametan su izbor za urbane avanture sa novorođenčetom ili većim djetetom. Najprilagodljivija su od svih navedenih jer se za njih može kupiti košara, kišobran sjedalica se okreće u oba smjera, a na njih se montiraju i određeni modeli autosjedalica.

Elodie Mondo

Prva kolica švedskog brenda odmah su zapela za oko mamama zbog jednostavnog i lijepog dizajna u raznovrsnim bojama. Elodie Mondo su jedina na našem popisu za koja se ne može kupiti košara za novorođenče, ali se naslon spušta u ergonomski povoljan položaj i za najmanje bebe. Također, kolica su odličan suputnik na putovanjima jer su dizajnirana za obitelji koje vode takav životni stil.

Foto: Elodie Details, Bugaboo, Ergobaby, Nuna, Babyzen YOYO, Instagram

Učitati još
Zatvori