Dadathlon – virtualna utrka za očeve i djecu koju organiziraju dvojica novopečenih tata

Dadathlon – virtualna utrka za očeve i djecu koju organiziraju dvojica novopečenih tata

Što je to Dadathlon? 

Dadathlon je skup tri virtualna natjecanja diljem Europe namijenjena tatama s djecom koje započinje trčanjem u travnju, zatim se nastavlja bicikliranjem u lipnju te završava pješačenjem/planinarenjem u rujnu.  

Neposredan cilj događanja je jače povezivanje očeva i djece kroz pripremu i samu utrku te boravak na svježem zraku uz bavljenje fizičkom aktivnošću, kao dobar primjer kvalitetno provedenog zajedničkog vremena. A cjelokupnim eventom Daddyhood Europe, s kojima smo vas upoznali u prosincu, podižu svijest o važnosti prisutstva te aktivne uloge oca u odgoju djeteta. 

Prošle je godine Daddyhood tim sudjelovao na svjetski poznatom Ekiden maratonu na kojem je 6 tata (zajedno s bebama u dječjim kolicima) otrčalo ukupno 42 km u 5 različitih europskih zemalja istovremeno. To ih je iskustvo potaknulo da ove godine organiziraju vlastito natjecanje, s tri različite discipline čime omogućuju sudjelovanje većem broju očeva s različitim interesima.  

Koja su pravila Dadathlona? 

Natjecanja su osmišljena tako da budu potpuno prilagođena sudjelovanju djece razne dobi, a usto su potpuno besplatna, vrlo fleksibilna i u skladu s epidemiološkim mjerama. Kako bi i tate s manjom djecom mogli sudjelovati, rekviziti kao što su kolica za trčanje, dječja sjedalica ili nosiljka za bebe se podrazumijevaju.   

Kako se radi o virtualnim natjecanjima, od kojih svako traje 7 dana, nisu određene lokacije kao ni smjer kretanja te svaki sudionik sam odabire mjesto za početak i završetak utrke. Time događanja udovoljavaju mjerama i preporukama distanciranja u vrijeme pandemije. 

Pravila su također prilagođena obiteljskim rasporedima i usklađena potrebama djece. Tako se sudionici mogu prijaviti na cijeli Dadathlon (sve tri discipline) ili na pojedine discipline koje im se sviđaju. Tate i djeca sami mogu odabrati jedan dan unutar perioda od 7 dana kada im najviše odgovara odraditi utrku. 

Koji je cilj Dadathlona? 

Pošto je cilj ovih utrka povezivanje tate s djecom (kroz pripremu ali i samu utrku), a ne najbolje vrijeme, nagrade će se dijeliti za najbolje i najmaštovitije slike koje nam sudionici mogu poslati emailom ili objaviti putem društvenih mreža uz oznake @daddyhoodeurope te #DaddyHoodDadathlon. 

Prijava te rezultati Dadathlon natjecanja se bilježe putem online platforme što omogućuje međunarodnu povezanost, stvara širu zajednicu očeva i mrežu podrške. 

Neki od prijavljenih timova već sada vježbaju trčeći ili na svojim biciklima te kvalitetno, zabavno i zdravo provode vrijeme sa svojom djecom.

Ovim putem zovu sve tate da se priključe ovom natjecanju i da osjete da su dio jedne međunarodne inicijative koja ih podržava. 

Tko je organizator Dadathlon natjecanja? 

Daddyhood Europe je inicijativa dvojice novopečenih tata (kolege Thomasa iz Švedske i Marina iz Hrvatske koji trenutno radi u Belgiji) koja podiže svijest o važnosti i prednostima angažiranog očinstva za sve članove obitelji kao i za društvo. Cilj im je, također, inspirirati druge vlastitim primjerima, educirati buduće tate te stvoriti čvrstu međunarodnu zajednicu tata koji će se međusobno podržavati kroz razmjenu iskustva i savjeta.  

“Ideja je nastala nakon što smo i sami iskusili koliko su očevi zapostavljeni u čitavoj priči oko trudnoće, poroda, odgoja i roditeljstva, te kako društvo gleda s čuđenjem na one koji se žele  potpuno posvetiti brizi o svojim bebama i djeci. Osim toga shvatili smo kako nam kao mladim neiskusnim očevima nedostaje specijalizirane literature, tečajeva, sportskih sadržaja  i aktivne zajednice s kojom bi razmjenjivali iskustva bez predrasuda.” komentiraju Marino i Thomas.

Foto: Daddyhood Europe

Učitati još
Zatvori