Otkrijte zašto vam se jedan tren jede nešto slatko, a već drugi slano i ukrotite te žudnje

Otkrijte zašto vam se jedan tren jede nešto slatko, a već drugi slano i ukrotite te žudnje

Žudnja za hranom ponekad je uistinu smiješna pojava. Jednom kad se javi želja za određenom hranom, teško je razmišljati o bilo čemu drugome dok ne posustanemo i prepustimo se udovoljavanju te želje. Možemo provesti cijeli vikend pripremajući hranjive obroke za naredni tjedan, ali jednom kad se javi žudnja za hranom, primjerice za nečim slanim, lako je zaboraviti na sva ta izbalansirana jela i posegnuti za vrećicom čipsa.

Istraživanje otkriva da se žudnja za hranom može javiti ​​iz mnogo razloga, a neki od njih su psihološki – nostalgija, sjećanja, emocionalne povezanosti, zadovoljstvo i nagrada. U posljednje vrijeme, tijekom izolacije, možda čak i prečesto posežemo za hranom kako bi se nagradili ili osjetili neku vrstu zadovoljstva, pa nam je još teže ostati fit. Međutim, psihologija nije jedini čimbenik koji stoji iza neke žudnje. Hormonalne promjene i nedostatak određenih hranjivih sastojaka također igraju važnu ulogu. U nastavku možete vidjeti kako stručnjaci objašnjavaju zašto nastaje vaša žudnja za hranom, bilo da se radi o slanom, slatkom, junk foodu ili kofeinu. Također, možete naći i korisne savjete vezano uz suzbijanje tih žudnji.

Zašto žudimo za nečim slanim?

Ako vas odjednom obuzme snažna želja za nečim slanim, postoji velika šansa da ste dehidrirali. Razlog tome bi moglo biti znojenje, bolest, vježbanje, kronični stres, konzumacija previše alkohola ili želučane tegobe. Ove žudnje su često znak da vaše tijelo pokušava ponovno uravnotežiti elektrolite i vodu. Najbolji način za suzbijanje žudnje za slanom hranom je konzumacija hrane koja prirodno sadrži veću koncentraciju soli, poput repe, celera i mrkve, ili dodavanjem kvalitetnih soli u svoju prehranu, poput ružičaste himalajske soli.

Također, postoji vjerojatnost da žudite za nečim slanim jer redovito jedete upravo slanu hranu, a skloni smo žudnji za onime što se često nađe na našem tanjuru. Analizirajte hranu koju svakodnevno jedete i ako tu spadaju velike količine slane i prerađene hrane ili vam često “pobjegne” malo soli iz soljenke, pokušajte smanjiti unos takve hrane i soli da biste mogli vidjeti hoće li vaša žudnja za nečim slanim nestati.

Kako suzbiti žudnju za slanom hranom?

Hidriranje će biti ključ za suzbijanje žudnje za slanom hranom. Pobrinite se za to da pijete dovoljno vode svaki dan. Preporučuje se osam čaša vode dnevno, a kako biste bili sigurni da pijete dovoljno vode svaki dan možete se mjeriti prema svojoj kilaži. Naime, potrebno je piti 0,3 decilitra vode po svakom kilogramu svoje tjelesne mase.

Ako je stres krivac za pokretanje vaše žudnje, pokušajte smanjiti razinu stresa vježbanjem, zdravom prehranom i odmaranjem. Prije nego što se prepustite žudnji za hranom, razmislite o razini stresa koju osjećate i pokušajte ju smanjiti alternativnim metodama, a ne prejedanjem.

Zašto žudimo za slatkišima?

Žudnja za šećerom javlja se kao odgovor na neuravnoteženu razinu šećera u krvi. Kad razina šećera u vašoj krvi raste, žudnja se smanjuje, a kad pada vaše tijelo sve više žudi za nečim slatkim. Neravnoteža šećera u krvi može se dogoditi iz puno razloga. Primjerice, ako ne jedete dovoljno tijekom dana ili jedete previše hrane bogate škrobom, ali s premalo bjelančevina te zdravih masti. Žudnja za šećerom je uobičajena i onda kad smo umorni. On je najčešći izvor energije onda kad je našem tijelu hitno potrebna.

Vaše tijelo žudi za visokokaloričnom hranom i onda kada ne dobiva dovoljno kalorija, a ako ste na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata, moguće je da ćete žudjeti za slatkišima jer vaše tijelo traži najjednostavniji oblik glukoze da bi se nahranilo.

Kako suzbiti žudnju za slatkišima?

Smanjite unos šećera na minimum i pazite da jedete uravnotežene obroke koji sadrže bjelančevine i zdrave masti. Posebno je važan uravnotežen doručak i unos tekućine. Namirnice kao što su slatki krumpir, tikvice, mrkva i prirodno zaslađena hrana poput kokosa, grožđa i bobičastog voća, ili hrana s visokim udjelom vlakana, također mogu pomoći u suzbijanju žudnje za slatkišima. Žudnja za šećerom mogla bi trajati neprestano i ako ste umorni, stoga upamtite da vam je potrebno dovoljno sna. Također, možete pokušati u svoj dan uključiti umirujuće aktivnosti poput meditacije i joge.

Zašto žudimo za kofeinom?

Stvara li vam nervozu ideja da ujutro ne popijete kavu? Ili ste možda pretjerano upoznati s onom popodnevnom kofeinskom krizom koja vas tjera na pijenje kave da biste lakše prebrodili ostatak radnog dana? Žudnja za kofeinom može se dogoditi iz više razloga. Ponekad se radi o navikama, a ponekad o nastojanju da se borimo protiv iscrpljenosti koju osjećamo kada smo pod stresom. Takve žudnje mogu biti i odraz niske razine željeza u krvi jer simptomi uključuju umor i slabost.

Kako suzbiti žudnju za kofeinom?

Da biste se borili protiv žudnje za kofeinom, morate ostati hidrirani, odmorni i morate jesti hranu bogatu željezom poput graha, špinata, crvenog mesa, kvinoje, tofua i brokule. Ako imate osjećaj da vas ova žudnja prečesto obuzima, pokušajte promijeniti svoje navike i započnite dan čašom čaja ili limunske vode umjesto da posegnete za kofeinom.

Zašto žudimo za čokoladom?

Čokolada je bogata šećerom i masnoćama, stoga za njom žudimo iz mnogo razloga. Potreba za čokoladom može se javiti jer nam se jede nešto slatko, jer patimo od PMS-a, gladni smo, zapravo žudimo za kofeinom, zbog navike, stresa ili ako je našem tijelu zapravo potreban magnezij. U međuvremenu, ponekad se u tijelu razvija navika posezanja za određenom hranom kada smo loše raspoloženi.

Kako suzbiti žudnju za čokoladom?

Način na koji se trebate suočiti sa žudnjom za čokoladom ovisi o izvoru te žudnje. Jedna je mogućnost posegnuti za zdravijom opcijom s visokim udjelom masti i šećera, primjerice avokado ili jabuka s bademovim maslacem. Uravnoteženi obroci i zdrave grickalice pomoći će vam u održavanju razine energije i boljoj kontroli nad iznenadnim žudnjama. Međutim, ako do nje dolazi uslijed nedostatka magnezija, trebali biste jesti hranu bogatu magnezijem, poput avokada, graha, badema, tofua, masne ribe, pa čak i tamne čokolade. Zapamtite da je u redu predati se i pojesti čokoladu za kojom žudite. Pogotovo ako nemate naviku pojesti jednu cijelu čokoladu dnevno. Najbolji način za udovoljiti toj žudnji je tamna čokolada s visokim postotkom kakaa, od 85 posto ili više, jer ona sadrži više antioksidansa i manje šećera.

Zašto žudimo za junk foodom?

Ponekad žudimo za prerađenom hranom i junk foodom samo zato što smo postali ovisni o njoj. Jedenje takvih bezvrijednih namirnica može potaknuti sustav nagrađivanja u kojem naš mozak oslobađa dopamin i druge hormone koje naše tijelo tumači kao ugodne. Jedenje junka može potaknuti i osjećaj nagrađivanja koji je snažniji kod konzumiranja ovakvih namirnica nego kod konzumiranja bilo koje cjelovite prehrane. Ponekad nostalgija i sjećanja na pozitivna ili negativna vremena u našem životu potiču našu žudnju za bezvrijednim namirnicama. Na primjer, žudimo za kokicama kada idemo u kino jer se sjećamo da smo kao dijete dobili kokice kad bismo gledali film, ili žudimo za određenim kolačićima oko praznika, jer ih je mama uvijek pripremala.

Kako suzbiti žudnju za junk foodom?

Prevladavanje žudnje za bezvrijednom hranom može biti naporno jer je ona ponekad sve o čemu možete razmišljati. Najbolji način za minimiziranje takve žudnje je ograničiti količinu prerađene hrane koju jedete. Također, važno je usredotočiti se na konzumaciju uravnoteženih obroka koji sadrže raznolike hranjive tvari. Stručnjaci savjetuju da od početka dana jedete zdrave i hranjive namirnice. Ako vaše tijelo dobiva dovoljno mikro i makronutrijenata za održavanje razine energije, neće vam signalizirati da su vam potrebni šećeri ili soli. Morate imati na umu da mnoge žudnje za određenom hranom nisu pokrenute nedostatkom tih specifičnih sastojaka. Češće ih pokreće neadekvatni unos kalorija ili specifičnih makronutrijenata, što uključuje masti, bjelančevine i ugljikohidrate. U mnogim slučajevima vas ograničavanje unosa određene hrane može ostaviti sa željom da ih konzumirate još više.

Žudnja za zdravom hranom

Zdrava hrana nije baš ono na što pomislite kada vam padne na pamet riječ “žudnja”. Međutim, definitivno postoje slučajevi u kojima vaše tijelo žudi za zdravom hranom. Tada najvjerojatnije patite od nedostatka hranjivih sastojaka koji signalizira vašem mozgu da konzumirate hranu koja sadrži te hranjive sastojke. Dosljedan unos zdravih namirnica također može dovesti do toga da vaše tijelo prepozna taj obrazac, a potom žudi za zdravijim obrocima.

Trebate li suzbiti žudnju za zdravom hranom?

Ovo nije žudnja s kojom se trebate boriti. Ako vaše tijelo traži zdravu hranu, udovoljite toj žudnji i pojedite nešto hranjivo. Doista je tako jednostavno.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori