Zašto biste ljeti trebali promijeniti parfem?

Zašto biste ljeti trebali
promijeniti parfem?

Baš kao i naša make up rutina ili izbor lakova za nokte, tako se s godišnjim dobima mijenja i navika korištenja određenih parfema. S proljetnim danima navikli smo, prema vlastitom osjećaju i intuiciji, mijenjati mirise s težim i dubljim notama za one lakše i prozračnije, koji se savršeno uklapaju u duge i vruće dane, kao i tople ljetne večeri. Ne želimo da mnogo toga opterećuje našu kožu za vrijeme ljetnih vrućina, pa tako i teški mirisi padaju u drugi plan, dok u središte pozornosti dolaze svi oni lagani i zaigrani parfemi s mirisnim notama citrusa i tropskog voća, čija lansiranja na tržište brendovi ciljaju upravo na ljetne mjesece.

No, treba li nužno zamijeniti parfem kada dođe ljeto i ima li neke osnove za podjelu parfema na zimske i ljetne? Parfemski stručnjaci reći će da pravila zapravo i nema i da sve što radimo, radimo prema vlastitoj intuiciji i raspoloženju, no činjenica je da i oni sami vole napraviti promjenu.

Razlog zašto promijeniti omiljeni miris i potražiti neki drugi za ljeto krije se u jednoj zanimljivoj činjenici. Parfemi ovise o toplini da bi ostvarili svoju funkciju. Generalno gledano, parfem čine aromatične molekule u neutralnom mediju. Jednom kada je na koži, on počinje isparavati, a kako molekule napuštaju kožu i odlaze u zrak, tako se osjeti i parfem koji imamo na koži. Njegova priroda i evolucija takve su da se prvo osjete i prve isparavaju molekule koje su lagane, poput onih u citrusnim, biljnim, laganim voćnim i mirisnim notama papra. Zadnje komponente koje hlape su one koje su ujedno i teže i koje na koži traju mnogo dulje, nekad i do 24 sata, a to su mošus, amber i drvene note. Zatim u priču ulazi temperatura kože i zraka, koja utječe na način na koji molekule isparavaju i posljedično na način kako miriši parfem koji nosimo na koži. Lagani parfem će ispariti prije nego se stigne promijeniti, no jak i težak parfem koji je promijenio svoj miris, u kombinaciji s ljetnom vrućinom i znojem učinit će da se osjećamo neugodno i dominatan je razlog zašto toplije i intenzivnije mirise ostavljamo za hladnije dane, dok one laganije i voćnije biramo za vruće ljetne dane.

Ono što morate imati na umu kod tih laganih ljetnih mirisa je upravo činjenica da brzo isparavaju, jer na njih prve utječe vrućina, pa se preporuča da bočicu omiljenog ljetnog mirisa uvijek imate pri ruci, kako biste ga s vremena na vrijeme mogli osvježavati na koži. Čak možete nabaviti i male testere ili roll-on verzije istog parfema, koje će vam biti mnogo lakše nositi u torbici i ponovno aplicirati miris po potrebi. Slojevito nanošenje parfema definitivno ga čini dugotrajnijim na koži.

Ako vam se baš sviđa parfem koji nosite cijele godine, no svejedno želite nešto lakše i jednostavnije za ljeto, istražite u parfumeriji ima li taj parfem svoju kolonjsku ili Eau de Toillete varijantu, koja je manje koncentrirana od samog Eau de Parfuma i u kojoj su osvježavajuće gornje note naglašenije, dok su one jače donje note smirenije.

Izaberite ljetni parfem i prema hrani i namirnicama u kojima najviše uživate ljeti; citrusi, bobičasto voće, tropske voćke, menta i ružmarin čine divne ljetne mirise, baš kao i začini kao što su kardamom, đumbir i zrna ružičastog papra.

Priču o ljetnim mirisima zaključit ćemo s citatom slavnog francuskog stručnjaka za parfeme Frédérica Mallea: „Vjerujem da su parfemi baš poput odjeće; jedni su topliji od drugih. Ljeti izbor parfema postaje stvar osjećaja ugode i zdravog razuma. U svakom biste slučaju trebali slijediti svoj instinkt“.

 

Foto:

Učitati još
Zatvori