Trebamo li zaštitne maske mijenjati češće nego donje rublje?

Trebamo li zaštitne maske mijenjati
češće nego donje rublje?

Na početku izolacije, većinu vremena smo provodili kod kuće i jedva smo izlazili van. Osim onog povremenog odlaska u trgovinu po namirnice kad bi najčešće zgrabili jednu od 10-ak kirurških maski za jednokratnu upotrebu koje smo imali posvuda u kući, autu ili smo ih trpali u džepove jakni. Nedugo nakon toga, počeli smo ulagati u platnene zaštitne maske koje od tada rotiramo i peremo nakon svakog drugog, trećeg ili, ponekad, petnaestog nošenja.

Tada smo možda još živjeli u uvjerenju da, primjerice, jedna petminutna šetnja psa ne zahtijeva čistu masku. No, danas smo ipak malo pametniji. Možda ste odlučili ne razmišljati previše o higijeni svoje zaštitne maske i o ulaganju u više komada platnenih zaštitnih maskica, ali to bi se trebalo promijeniti. Kako pravilno voditi računa o higijeni svoje zaštitne maske? Koliko često bi ju trebali mijenjati i koliko bi maksimalno trebalo trajati jedno nošenje? Sve detalje doznajte u nastavku.

Smijemo li dodirivati masku tijekom nošenja?

Trebali bi pokušati izbjeći dodirivanje zaštitne maske tijekom nošenja. Međutim, svi znamo da to nije uvijek moguće, posebno kad se radi o maloj djeci. U idealnom slučaju, trebali biste oprati ruke prije stavljanja maske na lice i koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku prije nego što dodirnete masku kako biste ju, ako ima potrebe za tim, prilagodili tijekom nošenja. Isto tako, kad prilagođavate masku ili ju skidate i ponovno stavljate, pokušajte dodirivati samo elastične trakice koje se zataknu iza uha. Uvijek se sjetite oprati ruke i nakon skidanja maske. U međuvremenu izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

Koje je najbolje mjesto za pohranu maske između korištenja ako niste kod kuće?

Želite izbjeći guranje rabljene maske u džep ili torbicu jer to može kontaminirati površinu koja će vam opet dodirnuti lice. Ako ju trebate negdje pohraniti između nošenja, preklopite ju tako da se kontaminirana strana nalazi s unutarnje strane i odložite ju na bilo koju dezinficiranu plohu ili u čistu papirnatu vrećicu – izbjegavajte plastične vrećice! Ako je vaša maska zaprljana ili mokra, radije posegnite za novom i čistom maskom.

Je li ručno pranje zaštitne maske jednako djelotvorno kao pranje u perilici za rublje?

Neki svoje maskice peru ručno pod tušem ili u umivaoniku s malo gela za tuširanje. No, je li to dovoljno i može li zamijeniti pranje pri visokim temperaturama u perilici za rublje? Odgovor je da. Najbolje bi bilo oprati zaštitnu masku nakon svake upotrebe, a možete ju prati i ručno koristeći vruću vodu i sapun. Neki stručnjaci preporučuju i upotrebu otopine za izbjeljivanje za ručno pranje, no izbor je na vama.

Je li potrebno prati masku čak i ako smo ju nosili samo nekoliko minuta?

Da, masku je potrebno oprati nakon svake upotrebe. Upravo zato je dobro imati više maski pri ruci kako biste ih mogli izmjenjivati. Ako već nosite zaštitnu masku, vjerojatno se nalazite negdje gdje postoji potencijalni rizik od zaraze pa biste nakon izlaganja bilo kojoj od ovih situacija trebali smatrati svoju masku kontaminiranom, bez obzira na to je li ta situacija trajala jednu minutu ili jedan sat.

Možemo li uspoređivati zaštitne maske s donjim rubljem?

Najvažnije je upamtiti da je svaku platnenu zaštitnu masku potrebno oprati nakon svake upotrebe, bez obzira na to koliko dugo ste ju nosili. Stoga ih možete, baš poput grudnjaka i gaćica, svakodnevno ubacivati u posebnu mrežastu vreću za prljavo rublje kako biste ih pripremili za pranje.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori