Evo kako uživati u vanjskim aktivnostima bez straha od alergija

Evo kako uživati u vanjskim
aktivnostima bez straha od alergija

Dolaskom proljeća napokon možemo spremiti glomazne kapute i vunene veste te uskočiti u proljetnu garderobu. Toplo proljetno vrijeme poziva na šetnje prirodom, ispijanje kave na terasi i uživanje u sunčanima danima. No, također donosi i povratak proljetnih alergija i njihovih neugodnih simptoma.

Iako je pelud biljaka dostupna u zraku veći dio godine, tijekom proljetnih mjeseci koncentracija peludi u zraku je najviša. Zbog toga osobe koje pate od alergija, umjesto uživanja u prirodi, tijekom proljeća doživljavaju simptome peludne alergije kao što su:

  • curenje i začepljen nos
  • svrbež u očima
  • svrbež nosa ili grla
  • kihanje

Pojava više simptoma odjednom prilično je uobičajena, a jačina simptoma ovisi o tome koliko ste osjetljivi. Peludna zrnca se prenose vjetrom, tako da vam mogu zadati tegobe čak i kada se ne nalazite u blizini drveća. Srećom, ne trebate izbjegavati izlaske na otvoreno tijekom proljeća jer postoje učinkovite metode koje možete isprobati da biste smanjili doticaj s peludi i ublažili simptome alergije.

Planirajte boravak na otvorenom

Planiranjem svojih izlazaka možete smanjiti doticaj s peludi i pojavu simptoma. Koncentracija peludi u zraku najviša je u jutarnjim i prijepodnevnim satima, kao i za vrijeme suhih i sunčanih dana. Idealno vrijeme za boravak na otvorenom su dani nakon kiše i kada nema vjetra, jer je tada najmanja koncentracija peludnih zrnca u zraku. Također, svoje oči, nos i usta trebate zaštititi sunčanim naočalama i maskom prilikom boravka vani, kako biste smanjili kontakt s peludi.

Spriječite ulazak peludi u dom

Povratak kući nakon boravka na otvorenom ne znači da ste automatski sigurni od peludi, jer je vrlo lako možete unijeti u svoj dom. Odmah nakon dolaska kući skinite cipele i odjeću koje ste nosili vani i istuširajte se kako biste isprali pelud s tijela, a ako niste nosili kapu, operite i kosu. Nakon šetnje kućnih ljubimaca očetkajte njihovo krzno i očistite im šape jer su to također mjesta na koja se pelud može uhvatiti te proširiti unutar vašeg doma.

Ne zaboravite na lijek protiv alergije

Prilikom svakog izlaska iz kuće u svojoj torbici ponesite lijek protiv alergije, kao što je Allegra. Tako ćete ga moći uzeti čim osjetite simptome. Primjena lijeka Allegra jednom dnevno značajno ublažava simptome sezonskog alergijskog rinitisa, a učinak je vidljiv već unutar jednog sata te traje 24 sata.

Zahvaljujući Allegri više ne trebate izbjegavati boravak na otvorenom tijekom proljeća zbog straha od alergije.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori