Zašto bismo svi trebali koristiti ulja za čišćenje lica?

Zašto bismo svi trebali koristiti
ulja za čišćenje lica?

Nekada, ne tako davno, ‘ulje’ je bila nepoželjna riječ u skincare svemiru. Postojalo je uvjerenje da je jedini cilj riješiti se masnoće s kože, a ne dodati više. No, ulja su postala tema o kojoj se puno šuška tijekom posljednjih nekoliko godina, osobito kad je u pitanju čišćenje kože lica, i to s dobrim razlogom. Dok se ulje i voda međusobno odbijaju, ulje i ulje se privlače. Kad se radi o koži, to znači da je ulje za čišćenje najbolji izbor za pomoć pri ‘otapanju’ vašeg make upa, krema za zaštitu od sunca i svih ostalih proizvoda i prljavštine koja se nakupila na licu tijekom dana. Ulja otapaju sve navedeno kako bi vaša koža bila čista i, za razliku od pjenušavih proizvoda za pranje lica, nema rizika od prekomjernog isušivanja kože. Iako su posebno izvrstan izbor za suhe ili osjetljive tipove kože, ulja za čišćenje lica mogu koristiti svi – čak i oni s kožom koja je sklona aknama.

Što je zapravo ulje za čišćenje lica?

Čini se da gotovo svaki brend za njegu kože sada u svojoj ponudi ima ulje za čišćenje lica pa se vjerojatno pitate kako djeluju i za koje su tipove kože uopće prikladni. Ulja za čišćenje, osobito ona koja se lako ispiru, mogu biti vrijedan dodatak svačijoj rutini za njegu kože, bilo da se koriste za dvostruko čišćenje lica ili samostalno. Ulja za čišćenje jedan su od mnogih načina za uklanjanje šminke, nečistoća i viška ulja. Glavna razlika je njihov način rada u usporedbi s čistačima topljivim u vodi, koji imaju teksturu kreme, gela ili pjene. Tradicionalni proizvodi za čišćenje lica uglavnom sadrže sastojke koji u dodiru s uljem, šminkom i prljavštinom reagiraju na takav način da se mogu lako isprati vodom. Dobro formuliran proizvod za čišćenje također sadrži hidratantne sastojke koji ostavljaju kožu mekom, a ne zategnutom ili suhom nakon čišćenja. Mnoga ulja za čišćenje također sadrže tenzide, ali oni nisu najvažniji dio formulacije, dok ulja jesu.

Kako ulja mogu očistiti kožu?

Ulja nisu samo hidratantna, ona djeluju i kao otapalo. To znači da privlače druga ulja, na primjer ulje koje koža proizvodi i masne sastojke šminke. Ovako ulje za čišćenje može otopiti šminku i višak ulja te ostaviti kožu nahranjenom. Osim ulja, proizvodi za čišćenje ulja također sadrže sastojke koji omogućuju da se ulja i druge stvari koje su se otopile spoje s vodom i lako isperu s kože. Glavne prednosti ulja za čišćenje lica su brzina i jednostavnost uklanjanja šminke i SPF proizvoda, to što ostavljaju kožu glatkom i mekom, a mogu se koristiti i zajedno s drugim proizvodima ako želite obaviti dvostruko čišćenje lica. Uz to, najbolja ulja za čišćenje lica sadrže biljna ulja bez mirisa koja su bogata gliceridima koji čiste i hidratiziraju kožu.

Tko bi sve trebao koristiti ulje za čišćenje?

Dobro formulirano ulje za čišćenje lica koje se može isprati vodom i ne ostavlja tragove pogodno je za sve tipove kože. Trebate li koristiti ulje za čišćenje lica ili ne, ovisi o dvije stvari – osobnim preferencijama i količini dugotrajne šminke koju nanosite. Ako koristite dobro ulje za čišćenje, nećete trebati zasebno sredstvo za uklanjanje make upa i to vam štedi vrijeme. Pod pretpostavkom da koristite dobro formulirano ulje za čišćenje koje ne sadrži problematične sastojke, poput mirisa, gotovo svi mogu koristiti ulje za čišćenje lica. Uključujući one koji imaju osjetljivu kožu, kožu sklonu crvenilu i kožu sklonu aknama. Postoji jedna iznimka – ulja za čišćenje koja se sastoje od jednog ulja ili mješavine ulja koja se ne kombiniraju s tenzidima ili emulgatorima ne preporučuju se za mješovitu do masnu kožu.

Kako se pravilno koriste ulja za čišćenje lica?

Ulje za čišćenje može se koristiti na isti način kao i druga sredstva za čišćenje lica. Nanesete malu količinu na vlažnu kožu, nježno umasirate na lice i oko očiju. Zatim temeljito isperete i nježno osušite kožu mekim, čistim ručnikom. No, neka ulja za čišćenje najbolje djeluju kada se nanose na suhu kožu, zatim se isperu ili emulgiraju vodom i isperu. Pročitajte upute za svoje ulje za čišćenje, ali i eksperimentirajte i pogledajte koja vam metoda najbolje odgovara. U nastavku vam donosimo top 7 ulja za čišćenje lica.

Dermalogica Precleanse
Dermalogica Precleanse
L’Occitane ulje za čišćenje šminke
bareMinerals Smoothness Hydrating Cleansing Oil
Paulas Choice Perfect Cleansing Oil
Paula’s Choice Perfect Cleansing Oil
NIKEL HYALURON + E VITAMIN Ulje za čišćenje

Foto: Instagram, Dermalogica, L’Occitane, Melvita, Feel Unique, Cult Beauty, Superskin, Pharma

Učitati još
Zatvori