U Splitu se otvara nova poliklinika smještena u secesijskoj vili – zavirite u njenu jedinstvenu unutrašnjost

U Splitu se otvara nova poliklinika smještena u secesijskoj vili – zavirite u njenu jedinstvenu unutrašnjost

Poznato je da su uvjeti u okolini u kojoj živimo iznimno važni za naše tjelesno i mentalno zdravlje. S time bi se složili i svi koji žive u, kako ga nazivaju, „najlipšem gradu na svitu“ Splitu. Upravo u ljepoti njegova centra, u secesijskoj vili, svoja vrata otvorit će Centar mentalnog zdravlja Uglešić poliklinika, specijalizirana za psihijatriju, neurologiju, otorinolaringologiju, psihodijagnostiku, bolesti štitnjače te ambulantu za bol. U nizu zdravstvenih usluga koje stvaraju spoj duhovne i tjelesne brige o vlastitom zdravlju, ova poliklinika je prvi takav centar u kojem se mogu dobiti sve usluge tog tipa na jednom mjestu.

U prizemlju kasnosecesijske urbane vile, u strogom centru grada, koja je okružena bogatom hortikulturom i čarobnim đardinom, vlasnici su u stvarnost prenijeli svoje želje, snove i ideje. Jedna od niti vodilja je bila ujediniti tradiciju, znanje, ali i tehnologiju i na tom tragu upravo je i nastala ova urbana oaza mentalnog zdravlja. Kada govorimo o tradiciji dovoljno je reći da se klinika nalazi u prizemlju kuće s kraja 30-ih godina prošlog stoljeća. O tradiciji i znanju govori i sami podatak da obitelj Uglešić već preko 60 godina radi i živi psihijatriju. A od sada su u sve to uklopljeni i vodeći svjetski trendovi u psihijatriji i neurologiji kao što su liječenje TMS-om. Ova relativno nova terapija protiv depresije i brojnih drugih moždanih bolesti preporučuje se kad druge terapijske opcije daju nedovoljne rezultate ili u kombinaciji s drugim terapijama. Uz transkranijsku magnetsku stimulaciju kao jednu od vodećih terapija po svim smjernicama svjetskih psihijatrijskih društava, bolesnicima i prvi na ovom području nude mogućnost terapije NFB-om (neuro feed back) online.

Poliklinikom dominiraju spojevi suvremenih interijerskih uređenja izvrsno uklopljenih u tradicionalnu arhitekturu minulog vremena. Na preko sto kvadrata prostora poliklinike nalaze se ordinacije koje ostavljaju dojam ugode doma. Boravak je ovdje svakom pacijentu prilika da u opuštenoj atmosferi dođe do rješenja svojih problema. Na samom ulazu dočekat će vas ljubazno osoblje koje će vam u dnevnom boravku ponuditi neki od zdravih napitaka uz veliki izbor čajeva. Neizostavan pečat ovom hramu mentalnog zdravlja dala je i supruga doktora Borana Uglešića, splitska glumica Ana Gruica Uglešić, pa je gotovo neizbježno ne primijetiti umjetnički dodir uređenju poliklinike. Bračni par Uglešić tako je spojio medicinu i umjetnost u harmoniju i samog holističkog pristupa koji će se primjenjivati i kod terapijskog rada klinike. Tako su u uređenju interijera koristili prirodne materijale poput orahovog drva, jute i kamena. Velika većina namještaja rađena je po mjeri kako bi zadovoljio viziju bračnog para. Poseban akcent stavljen je i na sobne biljke koje prostoru daju toplinu i smirujući efekt. Prostor krase umjetniča djela autora Branka Miljuša, jednog od najpoznatijih suvremenih grafičara, te kamena skulptura izrađena rukom akademske kiparice Ksenije Kantoci. Pred ulaz u ordinaciju doktora Uglešića zamjetan je izrezbareni portret u drvu koji predstavlja lik poznatog oca doktora Uglešića, profesora emeritusa Borbena Uglešića, jednog od začetnika hrvatske psihijatrije. Autor portreta je naš poznati kipar Kažimir Hraste. Portret odaje počast liku i djelu profesora Borbena Uglešića, ali i daje sigurnost da ste na mjestu protkanom tradicijom.

Osim druge dvije ordinacije kojima dominiraju posebni komadi namještaja poput sobne lampe Artemide, najupečatljivija je ordinacija dr. Uglešića koja se nalazi na jugozapadnoj strani kuće i obiluje svjetlošću koja prodire kroz četverokrilni prozor čiju pravokutnu konstrukciju ruše dva ovalna kamena luka, suptilno podsjećajući i na utjecaj art decoa na povijest zgrade.

Poseban intimni pečat, dar supruzi Ani, ordinaciji dr. Uglešića daje jedan od rijetko sačuvanih originala plakata autora Borisa Bućana, Žar ptica iz 1983. godine koju je umjetnik izradio za balet splitskog Hrvatskog Narodnog Kazališta. Inače, Žar Ptica je uvrštena na popis 30 najboljih svjetskih plakata suvremene umjetnosti čiji se primjerak nalazi i u stalnoj postavi njujorške MoMA.

Iz ugodnog dnevnog boravka vrata vas vode u vrt, ili kako u Dalmaciji kažu đardin, u kojem za lijepog vremena svi korisnici usluga poliklinike mogu pričekati svoj red ili odmoriti u ugodnom ambijentu uzgajanog vrta okruženog oazom biljaka, čime se otklanja dojam boravka u urbanom centru najvećeg dalmatinskog grada.

Uglešić Polikliniku pratiti možete i na društvenim mrežama.

Foto: Uglešić Poliklinika

Učitati još
Zatvori