Sve što trebate znati o oporavku i njezi kože nakon tetoviranja
Sve što trebate znati o oporavku i njezi kože nakon tetoviranja

Sve što trebate znati o oporavku i
njezi kože nakon tetoviranja

Iako su tetovaže sve češće viđene, odluka oko odabira tetovaže i dalje je zapravo velika stvar. Ovaj ukras nosimo do kraja života i zato moramo biti sigurni da ga želimo, da nam pristaje i da nam neće dosaditi kroz nekoliko godina.

No ono o čemu ne razmišljamo dovoljno jest činjenica da briga o tetovažama ne staje onaj tren kada zacijeli – već je doživotna. Tetovaže blijede, mijenjaju se oblikom kako se debljamo i mršavimo, možemo ih uništiti i primjerice, istiskujemo li prištić koji je narastao povrh!

Ipak, ako prva dva tjedna od tetovaže ne provedemo uz rigoroznu njegu iste – vjerojatnost da neće zacijeliti kako bismo htjeli je jako visoka. Baš zato smo pripremili sve informacije koje trebate znati kako biste ispravno njegovali frišku tetovažu – ali i sve one koje imate već godinama.

Zašto je njega nakon tetoviranja toliko bitna?

Tetovaže možda gledamo kao komad umjetnosti na koži, koja slikovito prikazuje našu osobnost. No tetovaža je i kozmetički, čak i medicinski, zahvat insertiranja tinte pod kožu iglom. Svaki ubod, pa tako i ukrasno ranjavanje kože poput ovoga, tijelo ostavlja ranjivim te podložnim infekcijama i ožiljcima. A ni jedno ni drugo definitivno ne želite u kontekstu vaše tetovaže.

Briga oko tetovaže ne osigurava samo siguran i zdrav oporavak tkiva, već i dugotrajnu tetovažu baš onakvom kakvom ste je zamislili. Ključan dio toga je i pronaći reputabilnog tattoo artista s iskustvom, koji će vam moći pružiti adekvatne savjete za njegu kože nakon tetoviranja.

Činjenica jest da svaki tattoo artist ima slična, no svojstvena pravila oko brige za tetovažu. Najbolje je pratiti ono što vam kaže i pridržavati se savjeta u detalj. Na kraju dana, u slučaju da se uz njegove upute nešto dogodi, uvijek ćete zajedno lakše moći pronaći soluciju.

tetovaže

Za početak, što ne raditi nakon tetoviranja?

Ne provodite vrijeme u vodi – kratki tuševi su u redu, međutim bazeni (radi klora) te rijeke i jezera su striktno zabranjeni otprilike do mjesec dana. More ima pozitivan učinak na zarastanje, ali pridržavajte se upute oko izbjegavanja kupanja čak i u moru, sugerira li vam tako vaš tattoo artist.
Ne prčkajte po tetovaži – bilo kakvo grebanje, struganje ili ranjavanje friške tetovaže rezultirat će uništavanjem iste. Tijekom procesa zarastanja mogu se pojaviti i sitne krastice koje će zasigurno ostaviti rupe u boji ako ih uklonite na silu. One, kao i koža koja će se oljuštiti s tetovaže, moraju otpasti samostalno.
Ne izlažite se suncu – UV zrake su veliki neprijatelj kako friške tetovaže, tako i tetovaža generalno. Ne samo da uništavaju tkivo, a tako i proces zacjeljivanja i izgled tetovaže, već s vremenom mogu i učiniti boje bljeđima i manje vibrantnima.
Ne koristite ikakve aktivnice na tetovaži – osim što tetovažama smetaju svi proizvodi koji sadrže metale jer uništavaju tintu, smetaju im i sastojci poput parfema, vitamina C, retinoida itd. Jedino što trebate je super jednostavna krema.
Ne dirajte tetovažu prljavim rukama – pazite da vi, kao i ljudi oko vas, nemaju pristup vašoj friškoj tetovaži rukama. Prije svakog pranja ili mazanja tetovaže, temeljito operite ruke. Ostatak vremena – naprosto je ne dirajte.
Nakratko izbacite vježbanje iz svakodnevice – svaka fizička aktivnost koja rasteže kožu, stavlja pritisak na nju ili se koža pojačano znoji biste trebali izbjegavati prvih dva do tri tjedna, ovisno o veličini tetovaže. To uključuje i izbjegavanje spavanja na tetovaži, veće fizičke napore, nošenje teške torbe ili sličnih asesoara na mjestu gdje je tetovaža…
Nemojte se brijati – barem dok tetovaža ne zacijeli!

tetovaže

Tik nakon tetoviranja

Odmah nakon tetoviranja prikupite sve informacije o njezi od vašeg tattoo artista te tražite preporuku proizvoda za njegu. Nakon tetoviranja, zamotat će vas u specifičnu foliju i dati vam uputu što raditi. Tetovaža može malo krvariti i to je u redu.

Neki tattoo artisti sugeriraju da plastiku skinete čim dođete kući, drugi da je držite do tri dana. Prvi najčešće sugeriraju i normalno tuširanje samo s vodom, pa onda i s kakvim vrlo nježnim čistačem, drugi predlažu izbjegavanje dodira tetovaže s vodom. Najbolje je da procijenite za sebe i u dogovoru s tattoo artistom napravite kako vam je sugerirano.

Koliko dugo tetovaža mora biti prekrivena?

Ovo je svakako velika debata u tattoo zajednici. U svakom slučaju tetovaža će biti prekrivena prije odlaska kući, kako je ne biste brisali o okolinu ili strugali o odjeću dok je koža još upaljena. Međutim, daljnja uputa doista ovisi o onome tko vas je tetovirao.

Tattoo artisti većinom sugeriraju ostavljanje zaštite na koži maksimalno do 4 dana iako neki sugeriraju i instant skidanje kod dolaska kući, pranje krvi i sušenje na zraku. Nakon toga obavezna je hidratacija koja mora biti konstantna. Kako god, oko jednoga se slažu: jednom kada skinete foliju s tijela, više je ne vraćate.

tetovaža

Kada se smijemo tuširati?

Ovisno o savjetu vašeg tattoo artista – no čišćenje u vidu kratkog tuširanja antibakterijskim sapunom ili gelom za, primjerice, atopijsku kožu je svakako ključno. Tetovaža je u procesu oporavka podložna infekciji i utoliko, mora se čistiti barem dvaput dnevno.

Izbjegavajte regularne proizvode za tuširanje kako mogu dodatno iziritirati kožu i naštetiti tetovaži.

Koliko često mazati tetovažu?

Savjet će varirati od jednog tattoo artista do drugog, međutim u prosjeku se preporučuje mazati tetovažu dvaput dnevno. Naravno, možete to činiti i češće ako osjećate jako zatezanje kože.

Ono na što morate pripaziti jest da izbjegavate proizvode s petrolatumom, kako one ostavljaju zaštitni sloj na koži ispod kojega se mogu nataložiti bakterije, kao i s metalima, poznatim aktivnicama poput kiselina ili retinoida, alkoholom, parfemom… Sastojci koje će vaša koža voljeti su ceramidi, hijaluronska kiselina, pantenol i niacinamid. Utoliko, možete koristiti kreme za kožu s atopijskim dermatitisom, ako su joj sastojci prikladni, te raznorazne balzame za njegu tetovaža.

Ipak, najčešća preporuka za njegu tetovaža je najobičnija Bepanthen krema.

Tetovaža i komplikacije

Infekcija – ili radi reakcije organizma na tetoviranje ili radi činjenice da je tetovaža nastala u nehigijenskim uvjetima. Naime, kako je riječ o tehnici koja uključuje krv, uz neadekvatnog tattoo artista riskirate sve od hepatitisa do tetanusa i HIV-a.

Kako znati je li vam tetovaža inficirana?

Friška tetovaža može izgledati otečeno i crveno, normalno je i da prvih sat vremena bude krvi, a osjećati čete i osjećaj žarenja ili probadanja uz generalnu napetost kože. Međutim, pojavi li se gnoj ili iscjedak vodenaste teksture, ali žućkaste ili zelenkaste boje – tek tada je vrijeme za paniku. Kontaktirajte vašeg tattoo artista za konzultacije te se posavjetujte s doktorom. U težim slučajevima mogu biti potrebni i antibiotici.

Alergijska reakcija – ako ste alergični na tintu, možete imati sitan osip, crvenilo i svrbež nakon tetoviranja. Kako biste ovo izbjegli, možete dogovoriti da isprobate tintu nekoliko dana prije termina.
Ožiljci – ozljede od pregrubog ili predubokog tetoviranja, kao i čupkanje tetovaže, mogu dovesti do nastanka ožiljkastog tkiva.

Kako se doživotno brinuti za tetovažu?

Upute za doživotnu brigu o tetovažama nisu toliko stroge kao one za prvih nekoliko tjedana, ipak preporučuje se da ih pratite želite li imati jednako kvalitetnu tetovažu i za deset godina.

1. Izbjegavajte stvaranje rana – logično, svaka dublja ozljeda, ogrebotina, istiskivanje prištića, rezanje i otvaranje kože završit će s promjenama na izgledu tetovaže.

2. Nosite SPF – sunce izbljeđuje tetovaže, pa ako želite vibrantne tetovaže, redovito trebate nositi zaštitu od UV zračenja.

3. Održavajte higijenu – tuširanje je bitno za svakodnevnu higijenu koliko i za tetovaže

4. Izbjegavajte nagla mršavljenja i debljanja – ona uvelike utječu na izgled tetovaža

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori