Trebate li početi piti tekući klorofil? Istražujemo djeluje li stvarno ili može biti opasan
Trebate li početi piti tekući klorofil? Istražujemo djeluje li stvarno ili može biti opasan

Trebate li početi piti tekući klorofil? Istražujemo djeluje li stvarno ili može biti opasan

Ako ste mislili da će vam satovi biologije zadnje trebati u srednjoj školi – Tik Tok nam uvijek uspije dokazati suprotno. Naime, upravo je klorofil jedna od udarnih tema na ovoj svestranoj društvenoj mreži. No ne onako kako biste pomislili, već za piće!

Klorofilna voda, kao i sam tekući klorofil, jedna su od trending Tik Tok tema, čijem trendu se svakodnevno pridružuje pregršt kreatora. Naravno, benefiti koji se tamo navode su više nego privlačni. Klorofil tako ispada praktički lijek za svaku tegobu, a tko ne bi poželio detoksicirati organizam, smanjiti akne ili nadutost?

No koliko toga doista sam tekući klorofil može odraditi, a što je sve ponekad viđeno – ali ne i znanstveno dokazano? Nažalost, većina toga je i dalje u sivoj zoni. Istražili smo sve što trebate znati o klorofilnoj vodi u nastavku.

Što je tekući klorofil?

Tekući klorofil je suplement koji sadrži ekstrakt klorofila iz biljaka. U slučaju da ste zaboravili, klorofil je ključni pigment u fotosintezi, procesu kojim biljke apsorbiraju svjetlost i pretvaraju je u energiju za rast. On ujedno daje i zelenu boju listovima biljaka…

Tekući klorofil obično se dobiva iz zelenih lisnatih biljaka poput alfalfa, špinata, koprive i ječma. No najčešće u njegovom sintetskom obliku, odnosno derivatu, klorofilin. On, navodno, ima bolju apsorpciju u tijelu kako se veže uz primjerice bakar, umjesto uz magnezij. Konzumira se tako da se dodaje u vodu, sok ili druge napitke. Dostupan je u raznim koncentracijama i okusima kako bi odgovarao različitim preferencijama, iako – iznenadili biste se – samostalno praktički nema okus.

Što je klorofilna voda?

Klorofilna voda je naprosto voda koja je obogaćena klorofilom, najčešće u njegovoj tekućoj formi. Klorofilna voda se može pripremiti tako da se svježe biljke, često lisnato povrće ili alge, urone u vodu, a zatim se voda filtrira kako bi se dobila zelena otopina obogaćena klorofilom. Ipak, uz današnje alternative na tržištu, klorofilnu vodu možete napraviti kod kuće u svega nekoliko sekundi. Dovoljno je ukapati nekoliko kapi tekućeg klorofila u vodu – i to je to!

Osim što je možete piti, možete je koristiti i u mnogobrojnim receptima, što se također preporučuje kao opcija koja podržava zdravlje organizma. Osim toga, prisutna je i u kozmetici, proizvodima za oralnu higijenu i njegu kože, kako ima antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Koji su benefiti klorofilne vode?

Klorofilna voda je trenutno iznimno popularna i ima velik broj zagovornika koji tvrde da klorofil rješava doista širok spektar zdravstvenih problema. Među tim tvrdnjama nalaze se i one da uklanja tjelesne mirise, pomaže pri mršavljenu, ali i one opasnije o liječenju raka. Dosad provedena istraživanja, pak, doista su limitirana i većina tih tvrdnji nije znanstveno potvrđena. Ipak, ovo su neki od realnijih benefita klorofilne vode koji bi uskoro mogli biti više istraženi.

  • Antioksidativno djelovanje – klorofil je jak antioksidans što znači da tijelu pomaže boriti se protiv slobodnih radikala
  • Poboljšanje probave i smanjenje nadutosti – navodno klorofil djeluje kao prebiotik pa pomaže održavanju mikroflore crijeva, a pritom i apsorbira plinove
  • Oralna higijena – kako je klorofil antimikroban, može pomoći u borbi protiv bakterija u usnoj šupljini
  • Detoksikacija – Klorofil se pripisuje sposobnosti vezivanja toksina i teških metala, pomažući tijelu u eliminaciji štetnih tvari

Ima li klorofilna voda potencijalne nuspojave?

Navodno ni tekući klorofil, pa ni klorofilna voda, ne mogu izazvati ikakve posljedice po zdravlje. Čak niti u velikim količinama ne navodi se mogućnost toksičnog djelovanja. Ipak, treba pripaziti u nekoliko situacija…

Prije svega, ako ste trudni ili dojite, prije uzimanja ovog suplementa na vlastitu ruku, posavjetujte se sa svojim doktorom.

Također, ako uzimate suplement s bakrom, uzimanje suplementa s klorofilom je previše za vaše tijelu i u tom slučaju možete doći do toksične doze bakra.

Klorofil, uzima li se regularno, ali bez prestanka, može pojačati osjetljivost kože na sunčeve zrake. Iz toga razloga, bolje ga je izbjeći ljeti i obavezno je nositi zaštitu od sunca dokle god ga konzumirate. Jednako tako, u kombinaciji s lijekom koji već potiče preosjetljivost na sunce, mogli biste imati ozbiljnih problema s UV oštećenjima kože.

Zadnje, na neke će klorofilna voda utjecati suprotno od onoga što promovira. Točnije, može izazvati grčeve, slabost, mučninu, povraćanje i proljev. Ovo se može izbjeći konzultiranjem doktora prije uzimanja suplementa.

Isplati li se uopće piti tekući klorofil?

Klorofil zapravo praktički svakodnevno unosimo u tijelo kroz rikolu, špinat, peršin i slične namirnice. Zadovoljavajuću dozu klorofila možemo dobiti i samo putem regularne, ali prilagođene prehrane i možemo vidjeti zdravstveni benefit od njega. Međutim, isključivo ako pijete puno vode, vježbate i zdravo se hranite!

Zaključak

Generalno, složit ćemo se kako sve opcije biljnih derivata mogu imati dobar utjecaj na ljudsko zdravlje. Ipak, za klorofilnu vodu je bitno napomenuti kako će od nje najveću razliku osjetiti upravo oni koji nemaju vrlo balansiranu prehranu, odnosno ne jedu dovoljno (ili uopće!) povrća. Za sve ostale tvrdnje potrebno je još znanstvenih ispitivanja.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@smearcrush)

Učitati još
Zatvori