Osvješćujemo li važnost mentalnog zdravlja?
Osvješćujemo li važnost mentalnog zdravlja?

Osvješćujemo li važnost
mentalnog zdravlja?

Iako je listopad Mjesec ružičaste vrpce pa veliku pažnju pridajemo ženama koje se bore s opakim tumorom dojki, danas u fokus stavljamo mentalnu higijenu. Pričamo o mentalnom zdravlju jer upravo danas obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja. Tema je ovo o kojoj bi se trebalo pričati češće od samog simboličnog datuma. Tu su se moramo priznati, neke stvari s vremenom ipak promijenile na bolje. Danas podsjećamo sebe, ali i druge da treba ulagati u sustav podrške mentalnom zdravlju te da treba raditi na destigmatizaciji osoba narušenog mentalnog zdravlja.

Mentalno zdravlje – četkamo li glavu kao i zube?

Higijene kao što je, primjerice, higijena zubi stvar je koja se podrazumijeva. Prirodno nam je svako jutro i svaku večer oprati zube, kao što nam je sasvim prirodno otići zubaru kada nas zaboli zub. Oni izrazito odgovorni čak i odlaze na godišnje kontrole, čiste kamenac i brinu da je sve u redu. Složit ćete se da je ovo normalan i zdrav pristup prema sebi, ali jesmo li ikada na ovaj način pristupili svojoj glavi i mentalnoj higijeni? Čast onima koji jesu, ali ipak je puno veći broj onih kojima je ovo još uvijek tabu tema.

U posljednje dvije godine pandemija, potresi, rat i sve prirodne nedaće u kojima smo se zatekli dali su temelje određenim promjenama. Počelo se više pričati o mentalnom zdravlju i više se stavljao naglasak na taj problem u javnom prostoru. Dovelo je to do toga da se ipak malo više okrećemo osvješćivanju sebe i svojih emocija. Svog unutarnjeg stanja. Kao da smo malo hrabriji priznati da ponekad nismo ok i da je sasvim u redu osjećati se tako. S obzirom da se ovdje radi o globalnom problemu koji je prisutan u svim dijelovima svijeta, ove se godine Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava pod sloganom „Mentalno zdravlje kao globalni prioritet.“

Kako se nositi s ovim globalnim problemom

I zaista mislimo da bi trebao biti prioritet, a najveće promjene možemo napraviti upravo ulaganjem djecu i mlađe naraštaje. Od malena ih učiti da se s mentalnim zdravljem ne treba šaliti, da nauče prihvatiti različitosti, ali i najvažnije od svega da upoznaju sebe. Živimo u sve užurbanijem svijetu u kojem je teško počelo hvatati sve i ne biti pod stresom. Pojam burn out nekada nije ni postojao, a danas je on sve veći problem među populacijom.

Samo pravilnim pristupom nošenja sa stresorima možemo podići svoju kvalitetu života. Važno je naučiti da postoji prošlost, sadašnjost i budućnost, a jedino što u našoj kontroli jest – sadašnjost. Živjeti u njoj na najbolji mogući način i punim plućima pristup je kojeg trebamo zauzeti. Osim toga, prevenirati svoju mentalnu higijenu poželjno je raditi uz fizičku aktivnost, zdravu i kvalitetnu prehranu te socijalizaciju. Ipak, kada su nam neke stvari preteške da se sami nosimo s njima, trebali bismo se sjetiti da potražiti pomoć nije slabost, nego snaga. Jer psiholozi su samo ljudi koji nam mogu pomoći. Olakšati nam dušu, lišiti nas tereta, naučiti nas da smo sami sebi prioritet i na kraju – biti dio naše higijene. Baš kao što su to stomatolozi za prije spomenute zube.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori