Što svaka žena treba znati o menstruaciji

Što svaka žena treba znati o menstruaciji

Koliko zapravo znamo o menstruaciji? Menstruacija je normalan i zdrav dio života većine žena. Otprilike polovica ženske populacije je u reproduktivnoj dobi. Većina žena ima menstruaciju svaki mjesec, a traje otprilike od dva do sedam dana. Ipak, koliko god da je normalno, menstruacija je stigmatizirana diljem svijeta. Osim same činjenice da naše tijelo i um za vrijeme trajanja (a i prije i kasnije) menstruacije doživljavaju velike promjene, o mnogim stvarima se i dalje ne govori. Menstruacija je dio naše ženstvenosti i naše snage i upravo bi se o njoj trebalo otvoreno razgovarati. S tim ciljem je pokrenuta i velika kampanja ✌ za Vaginu, sve s ciljem podizanja svijesti o menstrualnom siromaštvu i destigmatizaciji menstruacije općenito. Zbog toga smo odlučiti navesti nekoliko činjenica koje bi svaka žena trebala znati o menstruaciji, a koje možda i ne zna.

Trajanje menstruacije

Kada bi zbrojili prosječno trajanje menstruacije kod prosječne žene ispalo bi da svaka od nas tijekom života krvari čak sedam godina. Kada uzmete u obzir i sve nuspojave, slabosti, hormonalne promjene i bolove, možemo reći da su žene doista snažna bića i da definitivno zaslužuju razumijevanje ili bar u najmanju ruku otvoreni razgovor o tome.

Menstruacija i sram

Mnoge djevojke nemaju potpuno i točno razumijevanje menstruacije kao normalnog biološkog procesa. Edukacija djevojčica prije prve menstruacije i još važnije dječaka gradi njihovo samopouzdanje, doprinosi društvenoj solidarnosti i potiče zdrave navike. Takve informacije treba dati kod kuće i u školi. Naime, istraživanje koje je u sklopu projekta Tetka Perioda provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, pokazuje da što su ispitanice mlađe njihov sram je veći, što je definitivni pokazatelj da se stvari trebaju mijenjati. Na pitanje koji naziv najčešće koriste kada govore o menstruaciji, najviše sudionica (48.9%) je navelo da koristi naziv menga. Termin stvari koristi 19.1%, menstruacija 14.0%, menzis 5.3%, oni dani 5.2%, a mjesečnica 4.0%. Ostale nazive poput prijateljica, tetka ili slično koristi 3.5% sudionica.

Spolni odnosi i kupanje

Spolni odnosi i kupanja za vrijeme menstruacije potpuno su normalna pojava i neka vas nitko ne uvjerava u suprotno. Drugi par rukava je ako vi sami poželite zbog drugih razloga tih dana apstinirati od spolnih odnosa, vježbanja ili plivanja. Neke zastarjele priče o ne pranju kose ili zabrani tuširanja, nećemo uopće komentirati. Ta su vremena iza nas.

Ginekološki pregledi i žensko zdravlje

Definitivno jedna od najvažnijih stavki kada govorimo o ženskom zdravlju su redoviti posjeti ginekologu. Nedostatak ili promjene u menstruaciji mogu ukazati na probleme sa zdravljem. Pokušajte svake godine obići svog ginekologa, a preko raznih aplikacija računati i pratiti svoj ciklus. Tako ćete najbolje znati je li sve u redu i trebate li možda na nešto dodatno obratiti pažnju.

Tamponi, ulošci, menstrualne čašice

Definitivno jedan od glavnih problema današnjice je i menstrualno siromaštvo. Podrazumijeva otežan ili onemogućen pristup menstrualnim potrepštinama poput jednokratnih ili višekratnih higijenskih uložaka, menstrualnih čašica i tampona, lijekova za ublažavanje bolova i donjeg rublja. U spomenutom istraživanju više od 10% ispitanica navelo je da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11.9%), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11.9%).  Libresse je, upravo kako bi destigmatizirao menstruaciju i podignuo svijest javnosti o menstrualnom siromaštvu, pokrenuo kampanju ✌ za Vaginu u koju se i ti možeš uključiti. Prati Libresse na Instagramu, digni ✌ #ZaVaginu i otvoreno progovori o menstruaciji. Cijelo istraživanje nalazi se ovdje.

Foto: Libresse, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori