Što je osjetljiva koža i kako ju pravilno njegovati?

Što je osjetljiva koža i kako ju
pravilno njegovati?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kate Spiers (@kate.lavie)

Naša koža je najveći i najteži organ te ima vrlo važnu ulogu u održavanju zdravlja i vitalnosti našeg organizma. Suha ili masna, mlada ili zrela, muška ili ženska… svaka koža može biti osjetljiva bez obzira na dob. Bilo da je riječ o povremenoj osjetljivosti ili svakodnevnom problemu. Neugodna napetost, trnci, svrbež, bockanje ili osjećaj peckanja je svakodnevna realnost više od 50 % žena i čak 38 % muškaraca u industrijski razvijenim zemljama.

Što je to osjetljiva koža?

Osjetljiva koža je posljedica oslabljene barijerne funkcije kože te je odlikuje povišena neurološka osjetljivost, laički rečeno osjetljiva koža na iste podražaje u istim uvjetima reagira brže i intenzivnije nego normalna i zdrava koža. Ne definiraju ju vidljivi klinički znakovi nego subjektivni osjećaji te ju je teško odrediti, dok samo 12% osoba na temelju detaljnog pregleda liječnika dobiva dijagnozu osjetljive kože.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli stephanie moreno. (@steph)

Oslabljena barijerna funkcija je problem u građi rožnatog sloja epiderme koji se sastoji od stanica i lipida. Lipidi djeluju kao cement te popunjavaju prostore između stanica (opeke). Ovakva građa kože utječu na samu propusnost i istodobno čuva njenu elastičnost i čvrstoću – kada dođe do problema stanice se prekomjerno ljušte, koža postaje propusnija, što dovodi do prekomjernog gubitka vlage te povećanog prodiranja nadražujućih tvari koje izazivaju zategnutost, trnce i svrbež, peckanje, žarenje ili bol.

Kožu koju sa sigurnošću možemo nazvati osjetljivom je koža koja boluje od dermatitisa (kontaktni, atopijski, seboreični), rozacee, urtikarija i slično. Ovakvu kožu potrebno je njegovati posebnom vrstom kozmetike koju nazivamo neurokozmetika. Neurokozmetika je rješenje za uzrok problema, ne samo za liječenje simptoma, ona smiruje i obnavlja kožu iznutra prema van.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Brittany Xavier (@brittanyxavier)

Kad se govori o njezi osjetljive kože, manje znači više. Jednostavniji i ‘čišći’ sastav te manja količina proizvoda koje nanosite na lice će imati bolji učinak na samo zdravlje vaše kože. Što manje tvari dođe u doticaj s kožom, to je manja mogućnost da koža na neku od njih bude preosjetljiva. Koža burno reagira zbog oštećenog hidrolipidnog sloja koji ima ključnu zaštitnu ulogu protiv infekcija i u kemijskoj otpornosti kože. On je blago kiseo i onemogućuje razmnožavanje mnogobrojnih bakterija i gljivica, neutralizira lužine koje se nađu na koži te utječe na aktiviranje enzima kože.  Osjetljiva koža uz oslabljenu fizičku barijeru često ima narušenu i prirodnu pH ravnotežu, najčešće zbog prečestog pranja ili zbog uporabe neodgovarajućih kozmetičkih proizvoda. Upravo zato je tonik neizostavan u njezi ovakve vrste kože jer njime obnavljamo prirodni kiseli zaštitni sloj kože.

Afrodita Neuro-Sensitive linija za njegu osjetljive kože

Kao kozmetički stručnjaci obučeni za njegu kože prema različitim protokolima ovakvu vrstu problematike rješavamo novom linijom Neuro-Sensitive kozmetičke kuće Afrodita. Inovacija Neuro-Sensitive prelazi granice njegujuće kozmetologije. Ne ublažava isključivo izražene znakove nadraženosti nego cilja i na njihov izvor. Uz trenutačno olakšanje osigurava i poboljšanje opće tolerancije kože te tako smanjuje njezinu daljnju reakciju na stres. Ublažujući učinci ovih proizvoda rezultat su djelovanja biomimetičkog (prirodno-identičnog) pentapeptida koji imitira protein iz otrova morske vlasulje, a djeluje na način da blokira receptore za bol koji su kod osjetljive kože hiperaktivni. Koži koja pretjerano reagira na svakodnevne podražaje kao što su vjetar, sunčana svjetlost, onečišćena atmosfera, kozmetički proizvodi i slično, ovaj peptid poručuje – sve je u redu, smiri se.  Kada on zaustavi prijenos nadražaja trenutačno se smiruje osjećaj iritacije – nema neugodne napetosti, trnaca, nestaje svrbež, peckanje i bol dok se dugoročno jača tolerancija kože na vanjske podražaje, a samim time se i smanjuje njena osjetljivost.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gabrielle Bassett (@gabriellewearsdenim)

Prilikom njege u salonu ili kod kuće potrebno je obratiti pozornost na nekoliko stvari.  Njegu i čišćenje osjetljive kože treba provoditi isključivo proizvodima koji su hipoalergeni, bez mirisa, boja, silikona i alkohola te onima koji su dermatološki testirani.

Njegu započinjemo površinskim čišćenjem – kožu lica, vrata i dekoltea izmasiramo mlijekom za čišćenje te ga isperemo mlakom vodom. Slijedi odmašćivanje kože pjenom za čišćenje i to isključivo u slučaju normalne do masne kože. U slučaju suhe osjetljive kože odmašćivanje nije preporučljivo jer se njime može dodatno oslabiti njezin slab hidrolipidni zaštitni sloj. Kada je koža čista slijedi piling. U slučaju osjetljive, nadražene kože nije preporučljiv mehanički piling jer se njime može dodatno povećati njezina osjetljivost. Idealna alternativa: enzimski piling. Kao zadnji korak prije hranjenja kože dolazi tonik.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jacey Duprie (@jaceyduprie)

Tonik se nanosi na lice, vrat i dekolte te se čeka dok se ne upije, njega nikako nije potrebno ispirati. Njegu lica nastavljamo masažom prema tipu osjetljive kože – odabiremo kremu koja je za suhu ili normalnu/mješovitu kožu i u nju dodajemo par kapi njegujućih ulja. Nakon masaže, lice umirujemo maskom koja djeluje 20 minuta. Njegu završavamo nanošenjem kreme prema tipu kože.

Ako želite svojoj osjetljivoj koži priuštiti najbolju moguću njegu, korisne tretmane možete isprobati ovdje.

 

Dijana Kokot

Specijalistica za njegu kože prema protokolima kozmetike Afrodita

Nokti.hr & Beauty Boutique

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori