Stalan umor je čest problem – donosimo nekoliko savjeta kako ga umanjiti ili riješiti

Stalan umor je čest problem – donosimo nekoliko savjeta kako ga umanjiti ili riješiti

@livpurvis

Prema istraživanjima, čak se petina ljudi često osjeća umorno više od uobičajenog. Razlozi tome mogu biti brojni, a ako ste se uvjerili da stalan umor nije povezan sa zdravstvenim tegobama, razlog se vjerojatno krije u lifestyleu koji sa sobom često nosi i nedostatak energije. Ne postoji čarobni štapić kojim možemo nadoknaditi razinu energije, no postoje sitnice u životu i male promjene koje možemo napraviti i pridržavati ih se, a zbog kojih ćemo, s vremenom, umor osjećati sve manje i manje.

@livpurvis

Vježbajte, ali se nemojte iscrpljivati

Postoji tanka linija između vježbanja kojim se potiče mentalno i fizičko zdravlje te vježbanja do iscrpljenosti. Naime, često se jako dobro osjećamo nakon vježbanja u situaciji u kojoj smo već “pri kraju” s baterijama, što je posljedica činjenice da se vježbanjem oslobađaju kemikalije koje imaju antidepresivno djelovanje. No, može se dogoditi situacija u kojoj će vježbanje zapravo biti iscrpljivanje nas samih pa je, umjesto tog, bolje odraditi lagani trening, recimo šetnju u prirodi. Naravno, vrlo je važno tijekom dana kretati se sve više, ali i kombinirati različite vrste treninga – jedan dan raditi trening visokog intenziteta, a drugi dan, primjerice, opuštajuću jogu.

stalan umor
This Works Perfect Body Muscle Therapy

Povećajte vrijeme boravka u prirodi

I znanost je poduprla našu intuiciju prema kojoj boravak u prirodi poboljšava naše raspoloženje i povećava razinu optimizma. Neka su istraživanja čak pokazala da samo i gledanje u fotografije prirode može oraspoložiti osobu, a stvarni boravak u prirodi pomaže u smanjenju osjećaja depresije te povećava kreativnost. Neka boravak na otvorenom bude sastavni dio svakodnevice, kroz šetnju ili izlazak iz ureda tijekom kratke pauze. Dok ste u zatvorenom, uvijek možete prostoru u kojem boravite dodati mirisnu svijeću s umirujućim mirisom prirode koja će povećati osjećaj ugode.

stalan umor
Byredo Woods scented candle

Možda umor nije samo fizički, nego i emocionalni

Stručnjaci kažu kako izvor umora može biti i mentalne ili emocionalne prirode, ne samo fizičke. Naime, tvrde kako postoji veliko “preklapanje” između fizičkog i emocionalnog umora jer, kad se emocionalno umorimo, možemo se osjećati i fizički iscrpljeno. Samim time, dolazi do pada raspoloženja, koncetracije i motivacije. Kako ne bi došlo do takvih situacija, treba “napuniti baterije” i dati prednost aktivnostima koje uključuju druženje, kretanje i odmor. Također, stručnjaci kažu da, ako se i pojave osjećaji koji bi mogli voditi do emocionalne iscrpljenosti, trebamo ih pokušati riješiti uklanjanjem potencijalnih okidača.

stalan umor
Aromatherapy Associates Support Lavender & Peppermint Bath & Shower Oil

Razmislite o vlastitoj prehrani

Kad se osjećaju umorno, mnogi iz svojeg jelovnika izbace namirnice s glutenom, šećerom ili žitaricama, smatrajući da i oni doprinose umoru. Ipak, takav potez može biti i pogrešan jer nutricionisti smatraju da, ako se osjećamo umorno, trebamo jesti normalno ili više, a ne manje jer ćemo isključivo na taj način skupiti dovoljno energije, dok ćemo se u suprotnom osjećati umornije Nizak unos hrane u organizam i prekomjerno vježbanje dovodi organizam u stanje gladovanja te smanjuje njegov energetski učinak, što može stvoriti osjećaj umora, nemira, poteškoća u koncentraciji i probavnih smetnji. Umjesto da ograničavate hranu, važno je osigurati uravnoteženu količinu proteina, masti i ugljikohidrata, a dobra je ideja ubaciti međuobroke. Mnogi tu griješe jer pri osjećaju umora posežu za kavom, no kofein neće izliječiti popodnevni umor. Ako kroz namirnice ne možete unijeti dovoljnu količinu energije, u prehranu možete ubaciti i dodatke prehrani, no preporučljivo je posavjetovati se sa stručnjakom.

Foto: Instagram, Almagea, Net a Porter

Učitati još
Zatvori