Prošlogodišnji SPF vam se vjerojatno pokvario. Evo kako prepoznati je li mu istekao rok trajanja
Prošlogodišnji SPF vam se vjerojatno pokvario. Evo kako prepoznati je li mu istekao rok trajanja

Prošlogodišnji SPF vam se vjerojatno pokvario. Evo kako prepoznati je li mu istekao rok trajanja

Većinom smo čuli kako je rok trajanja SPF proizvoda jednu do tri godine. Međutim, ono što rijetko napominju jest da rok trajanja uvelike ovisi i o okolnostima; je li proizvod izlagan visokim ili niskim temperaturama? Je li bočica uvijek bila dobro zatvorena? Je li otvoren proizvod koji je bio već pri kraju roka trajanja ili na samom početku?

Ako ste, pak, ona osoba koja se riješi svih SPF-ova na kraju svakoga ljeta jer ne želite riskirati iritaciju, mogla bi vas razočarati vijest da pojedini proizvodi mogu izdržati i do dodatna dva ljeta jer imaju otpornije formule. Naravno, sve ovisi od proizvoda do proizvoda, ali osim vođenjem računa o roku trajanja, možete “produžiti” rok trajanja proizvoda tako da se o njemu malo više brinete.

Koliko dugo može trajati otvoreni SPF proizvod?

Kao što smo naveli – to uvelike ovisi o tome točno kako i gdje ste ga koristili. Ako je korišten i skladišten pravilno, možete ga koristiti sve do isteka roka trajanja. Svi beauty proizvodi moraju se skladištiti na hladna, mračna i suha mjesta ako želimo da potraju, što na plaži baš i nije moguće. A kako je riječ o proizvodu kojega specifično trošimo na plaži, prisiljeni smo proizvode ostavljati u hladu, omotati u ručnik i hladiti u moru ako želimo da potraju.

Izlaganje suncu sa SPF-om kojemu je istekao rok trajanja (ili se pokvario!) je podjednako opasno koliko i izlaganje suncu bez ikakve UV zaštite. Pokvareni SPF može izazvati iritacije i osipe, a uz to ni ne pruža zaštitu od sunca čime se povećava rizik od opeklina.

spf proizvod

Koliko dugo može trajati ne otvoreni SPF proizvod?

Ponovno, ovisno o tome kako ga skladištite. Čak i neotvoren SPF na direktnom suncu može promijeniti formulu i razgraditi se i prije otvaranja. S druge strane, skladištite li ga ispravno, možete se sasvim voditi rokom trajanja.

Je li uistinu toliko štetno koristiti pokvareni SPF?

Već je dovoljno štetno to što vas pokvareni SPF neće zaštititi od sunca, jer to mu je primarna funkcija. No ovisno o tome što se od sastojaka u njemu nalazi, može dodatno izazvati i iritacije i upale. One se, dakle, mogu i ne moraju dogoditi, ipak sveukupno je previsok rizik za zdravlje i izgled vaše kože.

Kako pronaći rok trajanja na proizvodu?

SPF-ovi, za razliku od klasičnih beauty proizvoda, znaju imati rok istaknut na nekoliko mjesta. On može biti isprintan na bočici ili na čepu, a nerijetko je i utisnut u rub plastike. Uz to, prati ga i klasično beauty upozorenje koliko proizvod vrijedi od datuma otvaranja. Naime, njega pronalazite u ikoni u obliku kreme ili kružića unutar kojega su (najčešće) brojke i slovo 6M, 8M, 12M ili 24M. Većinom, one označavaju broj mjeseci unutar kojih se proizvod može potrošiti, dok drugi datum ili godina označavaju rok trajanja neotvorenog SPF-a.

U slučaju da na vašoj bočici nije istaknut datum isticanja roka, možete računati da je rok trajanja do tri godine. Ipak, imajte na umu da svaka promjena u izgledu i mirisu proizvoda može naznačiti da se on pokvario sve da je datum isticanja roka u dalekoj budućnosti. Također, u tom slučaju dobra opcija jest vodootpornim markerom napisati datum otvaranja proizvoda na bočicu kako biste mogli pratiti do kada proizvod možete koristiti.

spf proizvod

Kako znati je li istekao rok trajanja SPF proizvoda?

1. Promjena u boji proizvoda

Većina SPF-ova će promijeniti boju iz bijele ili prljavobijele u žutu ili smećkastu boju. Ova promjena je lako uočljiva, posebice radi li se o proizvodu kojega ste više puta dosad kupili. Inače, proizvod ne mora biti niti ujednačene promijenjene boje, već može biti i prošaran.

2. Promjena u teksturi proizvoda

Osim boje, sljedeći dobar pokazatelj da s proizvodom nešto ne valja jest promjena teksture. Naime, kreme se mogu početi razdvajati na ulje i vodicu, mogu se stvarati grudice, a dojam proizvoda može biti i jače masniji. U slučaju da ste imali SPF u spreju, proizvod ne bi smio biti niti rjeđe teksture. Prije prve aplikacije na kožu, teksturu i boju proizvoda uvijek provjerite u ruci.

3. Promjena u mirisu proizvoda

SPF proizvodi su redovito puni parfema ili imaju specifičan miris po sastojcima koji se unutra nalaze. Kako proizvod koristite cijelo ljeto, miris je itekako pamtljiv. Prva promjena u mirisu koju osjetite već je dobra indikacija da se proizvod promijenio. Najčešće, ugodan miris proizvoda bit će zamijenjen zagasitim mirisom kemikalija, što je dobra indikacija da je vrijeme za smeće.

4. Isticanje roka trajanja

Naravno, prva stvar koju biste trebali provjeriti je sam rok trajanja proizvoda. Je li rok blizu ili ste ga već opako prešišali? Je li preporuka potrošnje otvorenog proizvoda već istekla? Ne zaboravite zapisati kada ste otvorili pojedini SPF, posebice ako ga želite koristiti i tijekom sljedeće godine.

rok trajanja SPF-a

Kako pravilno tretirati SPF proizvode kako bi što duže trajali?

Prije i poslije ljeta, pronađite za vaš SPF najsuše, hladno i mračno mjesto u stanu. Kada proizvod počnete koristiti, trudite se držati ga u hladu. Ako je to nemoguće, proizvod zamotajte u ručnik kako biste ga zaštitili od direktnog sunca. Povremeno, ohladite proizvod u moru. Zato, preporučuje se i ne nositi sve SPF proizvode sa sobom na plažu već samo onaj koji aktivno koristite. Tako ćete izbjeći situaciju u kojoj morate baciti baš sve SPF-ove koje ste friško kupili.

Foto: iStock, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori