Kako Hrvatice prakticiraju slow beauty?

Kako Hrvatice prakticiraju slow beauty?

Tempo kojim se svijet kreće neprestano se povećava. Sve oko nas je instant i uvijek želimo još. Velika količina proizvoda ima ogroman utjecaj na naše živote, način razmišljanja, zdravlje i okoliš. Ipak, to je nešto što ljudi sve više žele promijeniti. Vježbanje vještine ‘manje je više’ ponekad može biti teško, pogotovo kad je online kupovina toliko jednostavna i pristupačna. No, ova je godina utjecala na nas i na naš način razmišljanja na malo drugačiji način. Shvatili smo vrijednost usporavanja te smo odlučile to i obilježiti tijekom ‘Take it slow’ mjeseca na Journalu, kako bi svi zajedno mogli naučiti uživati u trenutku.

Pozitivne strane slow beauty stila života

Još prošli tjedan smo detaljnije pisale o slow beauty stilu života koji podrazumijeva ulaganje u proizvode koji su kreirani održivim metodama i pomno odabranim sastojcima iz provjerenih izvora. Uz to, slow beauty znači korištenje manjeg broja kvalitetnijih proizvoda kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja, a može se smatrati i holističkim konceptom jer često uzima u obzir sva područja vašeg života. Ne radi se samo o njezi kože, već o našoj dobrobiti u cjelini. Da bi otkrile koje su sve pozitivne strane slow beauty stila života, na koji način i mi same možemo početi prakticirati slow beauty te odakle krenuti, pričale smo s Petrom Sever i Zarom Hrvatin. Detalje vezano uz sve savjete koje su s nama podijelile doznajte u nastavku.

Petra Sever

  • Kako prakticiraš slow beauty?

Ne podržavam više hyper potrošački sistem i ne kupujem ono što mi nije potrebno jer, kao vizažist, imam i više nego dovoljno proizvoda za njegu i makeupa. Bitno mi je da sve novo što kupujem zadovoljava bar dva od navedenih kriterija: vegan, cruelty free, prirodno, organskih sastojaka, održivog pakiranja itd. Sretna smo što se nakon dugo vremena ponovno stavlja naglasak na kvalitetu života koja proizlazi iz svjesnosti i znanja o tome što kupujemo, promoviramo i podržavamo. Ne opterećujem se više svakom borom smijalicom kao nekad i ne dozvoljavam trendovima da kontroliraju moje ponašanje.

  • Koje su pozitivne strane slow beauty stila života?

Prvenstveno neopterećenost, što ne znači da želje za lijepim i dotjeranim izgledom nema. Motivacija je ta koja čini razliku jer, umjesto dosadašnjih površnih ideala ljepote, ona proizlazi iz prihvaćanja svoje jedinstvenosti koju više ne skrivamo već naglašavamo. Samim time smo opušteniji i živimo jednostavnije te nježnije prema sebi i prirodi.

  • Kad bi netko, čitajući ovo, htio početi prakticirati slow beauty, koji savjet bi mu dala? Odakle da počne? Što je najvažnije usvojiti?

Prije svega prestanite pratiti trendove. Trendovima je svrha nezasitni konzumerizam koji vas uči da mislite kako nikad nemate dovoljno gadgeta i proizvoda jer iza ugla već čeka novi trend za koji će vam “biti potreban” još jedan proizvod (koji naravno nemate) da biste ga rekreairali. Važno je da mlade djevojke, kojima ovaj način razmišljanja najviše šteti, svojim primjerom naučimo prvenstveno jednostavnosti i umjerenosti. Educirajte se o sastojcima, birajte što prirodnije proizvode i pakiranja koja, ako se već ne mogu refillati, se barem mogu reciklirati.

  • Koja promjena ti je bila najizazovnija tijekom usvajanja slow beauty stila života? Je li ti se nečega bilo teško odreći?

Strpljenje, koje mi često nije jača strana. Činjenica da posjedujem iznimno veliku količinu proizvoda u koje više ne vjerujem kao što sam prije i spoznaja da je potrebno neko vrijeme da ih potrošim te zamjenim onima koji zadovoljavaju kriterije, koji su mi sada bitni, izazvala je određenu dozu frustracije. Odricanje kao takvo, u vidu proizvoda, mi nije teško palo s obzirom na to da je tehnologija toliko napredovala da je zaista našla rješenja za gotovo sve. Jednostavno sam vrijeme koje trošim na pronalazak informacija i proizvoda koji će mi odgovarati preusmjerila na druge kanale kroz nove prioritete.

  • Je li prirodno uvijek bolji izbor kad se radi o make up i skincare proizvodima?

Činjenica je da je prirodna kozmetika odgovornija jer ima nježniji utjecaj na okoliš. Dugoročno je zdravija jer se ne bazira na brzim i kratkoročnim učincima koji za nas mogu biti toksični. Za mene je to dovoljno da odlučim da je prirodno bolji izbor. Ipak, to je odluka koju svaki pojedinac donosi sam za sebe ovisno o tome što mu je bitno vezano uz proizvode koje koristi.

Zara Hrvatin

  • Kako prakticiraš slow beauty?

Smatram da se ‘slow’ pomalo prožima kroz moje sve, od hrane, odijevanja do općenitog stila života. Onda, kada se radi o slow beautyju, volim se zadržati u maksimalnoj prirodnosti i minimalnoj količini proizvoda koji su od odličnih sastojaka i pomno izrađenje ambalaže. No, uvijek me pridobiju proizvodi koji su revolucionarni za svijet. Prakticiram slow beauty razumijevanjem i poznavanjem tijela i sebe same. Za mene zdravlje i ljepota dolaze i na onoj fizičkoj, ali i psihičkoj strani postojanja. 

  • Koje su pozitivne strane slow beauty stila života?

Iskreno, koje nisu? 😀

  • Kad bi netko, čitajući ovo, htio početi prakticirati slow beauty, koji savjet bi mu dala? Odakle da počne? Što je najvažnije usvojiti?

Najvažnije je živjeti po svojim standardima, a ne po onima nametnutim od društva. Slušati svoju intuiciju i svoje tijelo. Sve drugo dolazi samo, onda kad treba ili kad smo spremni poduzeti sljedeći korak. I to saznanje je veoma bitno jer s današnjim mogućnostima i izborima, nije teško izgubiti se u svemu što se nudi, u bilo kojem smislu.

  • Koja promjena ti je bila najizazovnija tijekom usvajanja slow beauty stila života? Je li ti se nečega bilo teško odreći?

Mislim da još uvijek rastem u tom pogledu. Ne mogu reći da živim slow beauty život u potpunosti. Mislim da su navike i obrasci ono čega se najteže rješavamo u životu jer su automatski, naučeni i duboko ukorijenjeni. Zapravo mi se ničega nije teško odreći, no nekad, povedena navikom, taj proces traje duže od ‘evo ga!’. Ipak, danas stvarno za svaki završetak postoji savršena zamjena koja daje novi početak, što uvelike potpomaže sveukupnu promjenu. 

  • Je li prirodno uvijek bolji izbor kad se radi o make up i skincare proizvodima?

Rekla bih da prirodno nije uvijek i najbolje jer korištenje prirode zahtjeva i veliko znanje, no prebrani, čisti sastojci koji su u pravoj količini i na pravom mjestu, tj. u pravom proizvodu, su uvijek najbolji i jedini ispravni izbor. 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori