Znate li koje sastojke za njegu kože lica ne biste trebali miksati?

Znate li koje sastojke za njegu kože
lica ne biste trebali miksati?

Jeste li jedna od onih žena koja svaku večer prije spavanja nanese barem tri proizvoda za njegu kože lica prije hidratantne kreme? Ako je odgovor da, onda ste vjerojatno velika obožavateljica beauty proizvoda za njegu kože lica. Međutim, ako još uvijek niste ušle u svijet slojevite beauty rutine onda je vjerojatno vrijeme da to napravite. Ipak se radi o pametnom načinu nanošenja proizvoda na kožu kako bi svaki od njih ostvario svoj puni potencijal. Prije nego što pretvorite svoju kupaonicu u laboratorij važno je naučiti koji sastojci u kozmetici se mogu kombinirati, a koji nikako ne idu zajedno.

Vitamin C + AHA i BHA kiseline

Vitamin C je zapravo askorbinska kiselina koju upravo iz tog razloga ne bi bilo pametno miješati s drugim AHA (alfa-hidroksi kiselinama) i BHA (beta-hidroksi kiselinama) kiselinama poput salicilne, mliječne i glikolne kiseline. Vitamin C je vrlo nestabilna kiselina pa bi, ako ju kombinirate s drugim kiselinama, mogli narušiti njezinu pH ravnotežu. Tako bi joj poništili djelovanje prije nego što uopće uspije obaviti svoju dužnost.

Retinol + AHA i BHA kiseline

Jedna od zadaća retinola je to da obavlja piling kože tako da stimulira stanice kože kako bi odbacile one stare i oštećene dijelove. Kad bi se pomiješao s drugim kiselinama to bi uzrokovalo suhoću i iziritiranost kože. Također, došlo bi do oštećenja zaštitne barijere kože. Iz tih razloga radije izbjegavajte ovu kombinaciju proizvoda.

Retinol + vitamin C

Ova dva proizvoda su recept za još jednu katastrofu na licu. Kad bi ih se koristilo istovremeno uzrokovali bi iritacije, ljuštenje i crvenilo kože. Također, povećali bi osjetljivost kože na sunce što bi značilo da je podložna opeklinama od sunca i oštećenjima uzrokovanim UV zrakama. Najbolje bi bilo da retinol koristite u večernjim satima, a vitamin C ujutro ili tijekom dana.

Proizvodi bazirani na vodi + proizvodi bazirani na ulju

Proizvodi bazirani na vodi i oni bazirani na ulju jednostavno ne idu zajedno. Ulje odbija vodu pa ako na lice nanesete proizvod na bazi ulja on će stvoriti sloj koji će spriječiti upijanje bilo kojeg proizvoda na bazi vode koji nanesete nakon njega.

https://www.instagram.com/p/B7pNDanBG7n/?utm_source=ig_web_copy_link

Glikolna kiselina + salicilna kiselina

Oba sastojka odlično uklanjaju mrtve stanice s površine kože. Glikolna kiselina učinkovito prodire u površinski sloj kože, a salicilna kiselina prodire u dublje slojeve kako bi se riješila mrtvih stanica kože. Dakle, ako kombinirate glikolnu i salicilnu kiselinu u pravim postotcima, oni bi se mogli učinkovito koristiti zajedno. Međutim, teško ih je kombinirati u postotcima koji neće oštetiti vašu kožu. Ovi sastojci u kozmetici su vrlo moćni i iz tog razloga su odlični ako ih upotrebljavate odvojeno. Ali ako ih se međusobno kombinira to bi moglo dovesti do nepoželjnih reakcija kože.

Niacinamid + vitamin C

Ako se koriste odvojeno, oba sastojka su odlična za liječenje ožiljaka i kože sklone aknama, ali njihovo kombiniranje može biti recept za katastrofu. Niacinamid navodno poništava sva dobra svojstva vitamina C i pretvara ga u tvar koja uzrokuje crvenilo i može potaknuti izbijanje akni. Međutim, novija istraživanja tvrde da su te činjenice netočne i da se ta dva sastojka zapravo mogu kombinirati. U svakom slučaju, postupajte s oprezom i posavjetujte se sa stručnjacima prije korištenja.

Foto: Unsplash, Freepik

Učitati još
Zatvori