Kako prilagoditi svoju ljetnu skincare rutinu nadolazećoj jeseni?

Kako prilagoditi svoju ljetnu skincare
rutinu nadolazećoj jeseni?

Kako se ljetne temperature i konstantna vlaga u zraku polako pretvaraju u sve ranije zalaske sunca, dolazi nam promjena vremena koja ima veći utjecaj na vašu kožu nego što možda mislite. Naša je koža prva i najvažnija barijera između našeg tijela i vanjskog svijeta. Kako temperatura i razina vlage u zraku padaju, koža je jedan od prvih organa koji osjeća efekte tih promjena jer postaje suha i krhkija. Jesen i zima također mogu uzrokovati dodatne probleme s kožom, poput ekcema, peruti, osipa i psorijaze. Upravo zato je potrebno to da se vaša rutina za njegu lica prilagodi vremenskim uvjetima. Da bi vaša koža bila blistava i zdrava slijedite ove savjete stručnjaka za izmjenu vaše skincare rutine, kako bi promjena s jednog godišnjeg doba na drugo bila neprimjetna.

Zašto koža tijekom jeseni odjednom postane suha?

Tijekom jeseni, a posebno zimi, pad razine vlage u zraku i niže temperature u kombinaciji s vrućim tuševima i radijatorima, uzrokuju isušivanje kože i oštećenja njezine zaštitne barijere. Kad je ugrožena zaštitna barijera kože, ona postaje osjetljiva, a to dovodi do pukotina na vanjskom sloju kože, gubitka vlage i na kraju do upale. Za ublažavanje ovih negativnih posljedica promjene godišnjeg doba, jako je važno da vaša rutina za njegu lica hrani i hidratizira kožu. Stručnjaci preporučuju upotrebu proizvoda bogatih masnim kiselinama i ceramidima.

Rutina za njegu lica – kad je vrijeme za promjene?

To je suptilan i osjetljiv ples između ljeta i jeseni. Jedan dan je dovoljno vruće za majicu na bretelice, a sljedeći dan vam je već potrebna vesta. No, postoji nekoliko ključnih stvari koje će vas podsjetiti da je vrijeme za promjene. Dobro pravilo je to koliko često posežete za laganom jaknom prije izlaska. Ako posežete za drugim slojem odjeće više dana zaredom, to je znak da je vrijeme da prilagodite svoju rutinu za njegu lica. Nešto očitiji znak je to kad je vani dovoljno hladno da vidite vlastiti dah. No, ono što je najvažnije je to da slušate vlastito tijelo. Oni s osjetljivom ili izrazito suhom kožom možda će se morati prilagoditi ranije nego oni s masnom kožom.

Zamjena broj 1: Čišćenje lica

Pjene i gelovi za čišćenje lica koji pomažu u kontroli sebuma i vrše duboko čišćenje su naš zaštitni znak kada ljetne temperature dosegnu one vrtoglave visine. No, zimi, kad u zraku ima manje vlage, a koža stvara manje ulja, to dovodi do isušivanja kože. Proizvodi za čišćenje lica koji uklanjaju prirodna ulja će dodatno ubrzati proces isušivanja. Smanjite upotrebu proizvoda za njegu kože koji su usmjereni na liječenje akni poput onih koji sadrže salicilnu kiselinu i benzoil peroksid. Ti sastojci mogu pogoršati stanje suhe kože. Stoga, sve one proizvode za čišćenje lica koji su usredotočeni na borbu protiv akni pospremite u kupaonski ormarić do sljedećeg ljeta. Umjesto laganih i pjenastih formula za čišćenje lica, odaberite nježnu, kremastu formulu. Za dodatnu hidrataciju pokušajte koristiti kremastu formulu koja se pretvara u ulje prilikom korištenja. Tako ćete svojoj koži osigurati zdravu zaštitnu barijeru.

Zamjena broj 2: Hidratantna krema

Tijekom ljeta lagani losion ili tonirana krema mogu biti dovoljni za to da koža ostane hidratizirana i podatna. No, čim temperatura padne, sve se mijenja. Tijekom hladnijih mjeseci najvažnije je pravilo to da nahranite svoju kožu i pružite joj potrebnu vlagu. Odaberite bogatu hidratantnu kremu koja sadrži humektante poput manuka meda i okluzivne sastojke koji sprječavaju gubitak vlage iz kože. Sastojci poput glicerina, ceramida i niacina pružit će vašoj koži sve što joj je potrebno.

Zamjena broj 3: Serum za lice

Za postizanje dodatne hidratacije, nanesite hranjivi serum koji će vam pomoći nadoknaditi izgubljenu vlagu. To će vam pružiti dugotrajno nahranjenu i glatku kožu. Nanesite serum na vlažnu kožu odmah nakon čišćenja lica, ali prije hidratantne kreme.

Zamjena broj 4: Krema za sunčanje

Ako ne skijate, vježbate ili igrate golf tijekom vedrih jesenskih i zimskih dana, nema potrebe za kremom s visokim zaštitnim faktorom jer UVB zrake nisu toliko intenzivne. S druge strane, UVA zrake dominiraju tijekom zimskih mjeseci. One prodiru u kožu, razgrađuju kolagen i elastin, što potiče pojavu hiperpigmentacije i bora. Zbog nižih temperatura, teže je osjetiti efekte UVA zraka na svojoj koži, što može dovesti do ozbiljnih oštećenja od sunca, a da to uopće ne primijetite. Tijekom hladnijih mjeseci važno je odabrati kremu za sunčanje koja će vam pružiti zaštitu širokog spektra. To su, primjerice, one kreme koje sadrže cinkov oksid.

Zamjena broj 5: Mehanički i kemijski piling lica

Osjetljivi tipovi kože trebali bi oprezno postupati s potencijalno nadražujućim sastojcima, poput alfa hidroksi kiselina, beta hidroksi kiselina, retinoida i tonika. S obzirom na to da lakše i brže dođe do upale kože tijekom zimskih mjeseci, stručnjaci preporučuju to da rjeđe obavljate piling lica – jednom do dva puta tjedno trebalo bi biti sasvim dovoljno. Prilikom odabira vrste pilinga, potražite onaj koji je nježniji i manje intenzivan. Ako imate dvojbe oko toga trebate li koristiti piling ili ne, slijedite savjet stručnjaka – ako nešto uzrokuje peckanje, crvenilo ili ljuštenje kože, to bi mogao biti znak da se radi o pregrubom proizvodu za vašu kožu u ovo doba godine.

Zamjena broj 6: Balzam za usne

Ako mislite da će vam tanki sloj toniranog balzama za usne spasiti usne od pucanja, postoji velika šansa da se varate. Uvijek sa sobom nosite melem ili vazelin. Tako ćete redovito moći obnoviti zaštitni sloj tijekom dana.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori