Od raka dojke u Hrvatskoj će oboljeti svaka deseta žena – reagirajte na vrijeme
Od raka dojke u Hrvatskoj će oboljeti svaka deseta žena – reagirajte na vrijeme

Od raka dojke u Hrvatskoj će oboljeti svaka deseta žena – reagirajte na vrijeme

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede. Naše zdravlje trebali bismo uvijek stavljati na prvo mjesto, no često to nije slučaj. Velika većina o zdravlju krene razmišljati tek onda kada za to bude kasno ili kada je već problem uočen. Zato je važno reagirati na vrijeme. Osvijestiti da smo ovdje sada i da svaka naša odluka koju donesemo danas može biti spasonosna za naše sutra, velika je stvar. Upravo iz tog razloga bilo bi mudro da već danas počnete brinuti za svoje i zdravlje svoje obitelji.

Ljepota žene je u njenoj snazi

Svakoj od nas stalo je do toga kako će izgledati na dnevnoj bazi. Što ćemo obući, kako ćemo se našminkati. Ipak većina nas zdravlje će staviti po strani – dok nam se nešto ne dogodi. Svakodnevica, užurbani tempo, posao, obitelj, nezdrava prehrana pa i loše navike mogu ostaviti veliki utjecaj na nas i naše zdravlje te nerijetko reagiramo kada je već možda i prekasno. Zato se u zdravstvenim i znanstvenim krugovima već desetljećima govori o važnoj temi, a to je prevencija. Prevencija je spasila toliko života, pogotovo kada govorimo o malignim bolestima. Rak dojke je bolest kojoj se ne zna točan uzrok, ali ako ga se otkrije na vrijeme, njegove posljedice se itekako mogu ublažiti.

 

Maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjim objavljenim podacima (HZJZ) u Hrvatskoj u 2018. godini zabilježeno je 2845 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene. Više od 350.000 žena u zemljama članicama EU će se (prema procjenama) u 2022. godini suočiti s dijagnozom raka dojke. Crne brojke prelijevaju se i na Hrvatsku. Čak četvrtina novooboljelih žena od raka oboljele su od raka dojke. Hrvatska liga protiv raka ističe kako će od raka dojke u Hrvatskoj oboljeti svaka 10. žena.

To možete biti vi. 

Što ako obolim od raka dojke?

Svakoj majci, svakom djetetu, mužu, prijateljici, riječ rak je najgora moguća riječ. Ne postoji dobar niti savršen trenutak kada to moramo priopćiti našim najmilijima. Ne postoji najbolji način za objasniti kako se od sada s time boriti. Gdje krenuti, kako potražiti pomoć, kako će moj život od sada izgledati? Samo su neka od pitanja s kojima se u Hrvatskoj bori tisuće žena. Rana dijagnoza uz samopregled, ultrazvuk dojki ili mamografiju, mogu vam pomoći da reagirate na vrijeme i spriječite negativne posljedice ove opasne bolesti. Ako ste i dobile dijagnozu, sada za vas kreće velika borba, koju svaka od nas može izboriti, znajte samo da niste same. U Hrvatskoj postoje brojne udruge i zajednice kojima se možete javiti i koje će vam pružiti podršku od trenutka oboljenja. Neke od njih su i Udruga Sve za njuEuropa Donna HrvatskaHrvatska liga protiv raka te brojne druge udruge koje djeluju u lokalnoj samoupravi. Potražite svakako i psihološku pomoć i podršku jer samo smo zajedno jače.

Velika mogućnost izlječenja – ako se otkrije na vrijeme

Rak dojke više nije vodeći uzrok smrti Hrvatica i nalazi se na 3. mjestu što znači da je mogućnost izlječenja, ako se on otkrije na vrijeme, itekako velika. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljavanje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Upravo zato su preventivni pregledi vrlo važni čak i u mlađoj životnoj dobi. Listopad je mjesec u kojemu biste trebali uhvatit za ruku svoju mamu, sestru, tetku, baku prijateljicu i odvedite ih na pregled. Budite primjer svojim primjerom, jer nam zdravlje uvijek mora biti na prvom mjestu. 

Vozite auto na tehnički svake godine? Odvezite i sebe kod doktora i prevenirajte bolesti 

Preventivni sistematski pregled ima za cilj pratiti zdravstveno stanje osobe kako bi se na vrijeme uočila odstupanja i nepravilnosti prije nego se pojave klinički simptomi bolesti. Ono što može predstavljati problem su velike liste čekanja. Zbog navale pacijenata, koji tijekom pandemije nisu mogli obaviti pretrage u bolnicama, liste čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama u 2022. godini u Hrvatskoj probile su sve granice. Na neke preglede čeka se i po dvije godine, a prosječan rok čekanja iznosi 164 dana. Rješenje: dodatno i dopunsko zdravstveno osiguranje. 

Zašto odabrati dodatno i dopunsko zdravstveno osiguranje? 

Zato što na raspolaganju možete imati brojne specijalističke i kontrolne preglede te laboratorijske i dijagnostičke pretrage u više od 200 poliklinika i bolnica diljem zemlje. Osim na sistematski pregled, ostvarujete pravo na korištenje različitih usluga specijalističkih pretraga, dijagnostičke obrade kao i obavljanja laboratorijskih pretraga. Uz to, polica može uključivati čak i manje operativne zahvate kao i ambulantnu fizikalnu terapiju.

Dodatno zdravstveno osiguranje često se poistovjećuje s dopunskim zdravstvenim osiguranjem, međutim, to su dvije potpuno različite vrste osiguranja i obje spadaju u dobrovoljno zdravstveno osiguranje te nude različite vrste usluga iako se radi o komplementarnim proizvodima. Dopunsko osiguranje “dopunjuje” troškove nadoplate osnovnog zdravstvenog osiguranja, odnosno troškove participacije pri odlasku kod liječnika,  boravka u bolnici, te, ovisno o osiguravajućem društvu  i polici, dopunsku B listu lijekova.

Kada ugovorite dodatno zdravstveno osiguranje, ostvarujete pravo na viši standard zdravstvene zaštite i ovu vrstu osiguranja može se ugovoriti samo u osiguravajućim društvima ali uz uvjet da ste korisnik obveznog zdravstvenog osiguranja jer polica dopunskog ili dodatnog osiguranja nisu zamjena za osnovno osiguranje, već samo nadogradnja. Osim toga, dodatno zdravstveno osiguranje usmjereno je prvenstveno na prevenciju bolesti i smrtnih ishoda kroz redovite preventivne preglede kod vrhunskih specijalista po vlastitom izboru uz znatno skraćeno vrijeme čekanja na različite medicinske usluge i obrade.

Na pregled ili dijagnostički postupak u Hrvatskoj čeka oko 865 tisuća ljudi, a svoj termin mogu očekivati, u prosjeku, tek za 5 mjeseci od datuma upisivanja. Nemojte vi biti među njima.

Projekt Sigurnije sutra

Društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje, uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore, pokrenuli su informativno-edukativni projekt financijske pismenosti na području osiguranja pod nazivom SIGURNIJE SUTRA kako bi potaknuli građane da aktivnije promišljaju o korištenju proizvoda osiguranja budući da smo kroz cijeli naš privatni i poslovni život izloženi različitim rizicima – od zdravstvenih i imovinskih, preko nesretnih slučajeva, pa sve do rizika za poslovanje

  • Zajednički projekt financijske pismenosti SIGURNIJE SUTRA provodi se u okviru Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine. Više informacija o svemu potražite na mrežnoj stranici: https://sigurnijesutra.huo.hr/

Iako svjesni važnosti redovitih preventivnih pregleda kao i brige za vlastito zdravlje, kratka video anketa provedena među građanima i realizirana u sklopu informativno-edukativnog projekta ‘Sigurnije sutra’ potvrdila je kako građani još uvijek nisu dovoljno upućeni u razlike između dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja, a što o tome kažu pogledajte u videu. 

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori