Prvi hrvatski kongres medicine životnog stila okuplja vodeće internacionalne i domaće stručnjake
Prvi hrvatski kongres medicine životnog stila okuplja vodeće internacionalne i domaće stručnjake

Prvi hrvatski kongres medicine životnog stila okuplja vodeće internacionalne i domaće stručnjake

U današnje vrijeme sve češće se susrećemo s kroničnim bolestima u sve mlađoj dobi koje su rezultat nezdravih životnih navika, manjka tjelesne aktivnosti i stresa koji nam je postao svakodnevnica u užurbanom načinu života. Ipak ove bolesti se mogu spriječiti i liječiti promjenom životnih navika. Medicina životnog stila je medicinska specijalnost o kojoj se u posljednje vrijeme puno govori, koja u fokus stavlja životni stil pojedinca u kojem on aktivno sudjeluje u unapređenju vlastitog zdravlja. Ovih dana u toku su posljednje pripreme za 1. Hrvatski kongres medicine životnog stila s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati 3. i 4. lipnja u organizaciji Hrvatske udruge za medicinu životnog stila i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

medicina (3)

Prvi hrvatski kongres medicine životnog stila održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba. Radi se  o pionirskom pothvatu u našoj regiji koji je naišao na veliki odaziv među profesionalcima iz medicine, nutricionizma, kineziologije i psihologije. Kongresu je svoje povjerenje udijelilo više od 40 predavača, hrvatskih i inozemnih akademika, istaknutih znanstvenika i stručnjaka i voditelja politika, a odazvalo se do sada više od 120 sudionika.

Kongres će se održati uživo na Kineziološkom fakultetu i virtualno, što je dobra prilika za sve ljude iz Hrvatske i regije koji nam se neće moći pridružiti uživo u Zagrebu. Više informacija o kongresu pronađite na www.crolma.net.

Što je medicina životnog stila?

Medicina životnog stila je znanstveno dokazan pristup zdravstvenoj skrbi koji objedinjuje šest “stupova” dobrog zdravlja. Pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i vježbanje, spavanje, upravljanje stresom i mentalno zdravlje, izbjegavanje i smanjenje uporabe sredstava ovisnosti i društvenu povezanost. Upravo će ovih šest stupova medicine životnog stila biti glavne teme 1. Hrvatskog kongresa medicine životnog stila, čiji naziv simbolično nosi ime „Najstariji lijek u novom ruhu“. Liječnici, nutricionisti, kineziolozi, psiholozi, medicinske sestre, fizioterapeuti i drugi praktičari s dodatnom edukacijom iz medicine životnog stila surađuju s motiviranim pojedincima kako bi napravili smislene i dugotrajne promjene koje će koristiti svim aspektima pacijentova zdravlja.

medicina (4)

Je li medicina životnog stila velika novost?

Medicina životnog stila nije nova, ona je zapravo temelj konvencionalne medicine. Smjernice za skrb pacijenata za početno liječenje najčešćih kroničnih poremećaja povezanih s načinom života — kao što su dijabetes, pretilost, povišen krvni tlak i bolesti srca — obično uključuju promjene načina života kao što su gubitak težine, zdravija prehrana i više tjelovježbe, a ne početak liječenja lijekovima. Medicina životnog stila definitivno nije alternativna medicina – to je znanstvena medicina utemeljena na dokazima te se podučava na diplomskim i postdiplomskim medicinskim studijima u svijetu.

medicina (1)

Šest stupova medicine životnog stila

Ono što je novo jest prepoznavanje medicine životnog stila kao dobro definirane prakse u današnjem zdravstvenom okruženju. Ona uključuje znanja iz svih šest stupova medicine životnog stila, ali i vještine vođenja pacijenta kroz promjenu zdravstvenog ponašanja. Promjena životnih navika i stila uključuje puno više od savjetovanja na koje smo navikli u svakodnevnoj praksi. Kako bi što bolje promijenili temeljne uzroke lošeg zdravlja i smanjili sve veći teret nezaraznih bolesti, medicina utemeljena na dokazima zagovara multidisciplinarni, višesistemski pristup skrbi koji treba uzeti u obzir uz standardne medicinske pristupe. Osim što se usredotočuje na fizičke, emocionalne i okolišne determinante lošeg zdravlja, medicina životnog stila uzima u obzir socioekonomske čimbenike. Ona smatra da bi djelovanje u zajednici i personaliziraniji pristup zdravstvenoj skrbi trebali biti bolje podržani od strane zajednice i zdravstvene politike.

medicina (1)

Medicina životnog stila obuhvaća šest stupova koji su usmjereni na zamjenu nezdravog ponašanja pozitivnim ponašanjem. Svaki se stup temelji na dokazima iz medicinskih istraživanja, a oni uključuju:

  • Prehranu, posebno prehranu bogatu cjelovitom, pretežno hranom biljnog podrijetla kao što su povrće, voće, grah, orašasti plodovi i sjemenke.
  • Tjelesnu aktivnost, uz redovitu tjelovježbu u kojoj uživate, možete obavljati svakodnevno i održavati tijekom cijelog života.
  • Upravljanje stresom s fokusom na učenje mehanizama suočavanja i metoda smanjenja stresa za poboljšanje vašeg blagostanja.
  • Izbjegavanje rizičnih tvari, poput duhana i droga koje izazivaju ovisnost te ograničavanje drugih tvari poput alkohola.
  • Okrepljujući san, za prevenciju pada imuniteta i drugih zdravstvenih problema. Ne radi se samo o tome koliko sati ležite u krevetu, već o kvaliteti sna koji dobivate.
  • Društvenu povezanost i emocionalno zdravlje. Nažalost, mnogi od nas postali su izoliraniji tijekom pandemije. Ali studije pokazuju da ljudi sa snažnom mrežom socijalne podrške imaju bolje izglede da uspiju uvesti i održati zdrave promjene u načinu života.
medicina (2)

 Zašto trebamo medicinu životnog stila?

Medicina životnog stila ima potencijal pomoći nam u sprječavanju velikog broja preuranjenih smrti. Naš životni stil je uzrok i lijek za 80% kroničnih bolesti. U Hrvatskoj više od trećine odraslih osoba boluje od kroničnih bolesti. Osim bolesti koje uzrokuju ljudima, one stavljaju veliki pritisak na naš zdravstveni sustav i porezne obveznike. Tjelovježba, zdrava prehrana i nepušenje često se navode kao tri ključna čimbenika u prevenciji kroničnih bolesti. Ipak, dokazane bihevioralne i socijalne intervencije za ublažavanje rizika od kroničnih stanja povezanih s načinom života često se ne prepoznaju ili ne provode na odgovarajući način.

Koji su ključni izazovi s kojima se medicinski stručnjaci suočavaju?

Što se tiče medicinskih stručnjaka, ključni izazov se odnosi na znanja i vještine iz medicine životnog stila. Cilj je osigurati da kliničari znaju što propisati, kako doći do rezultata te da poznaju dokaze koji te rezultate potkrjepljuju. To je jedan od ključnih razloga osnutka Hrvatske udruge za medicinu životnog stila. Zato i podržava profesionalce na putu prema međunarodnoj diplomi iz medicine stila života. Obrazovanje iz ovih područja kliničarima daje čvrstu osnovu kako pouzdano koristiti znanja u kliničkoj praksi.

medicina (5)

Kliničari ipak ne bi trebali osjećati da moraju znati sve – učinkovito upućivanje ključno je za uspješnu primjenu medicine životnog stila. Liječnici opće medicine često upućuju pacijente prema drugim stručnjacima, primjerice u sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Medicina životnog stila nije ništa drugačija, ali vjerojatnije je da ćemo ljude dodatno uputiti na program tjelovježbe ili u grupu za prestanak pušenja. Za dugoročnu promjenu životnih navika često je potreban koordinirani tim multidisciplinarnih stručnjaka. U medicini životnog stila nutricionisti, kineziolozi i psiholozi ključan su dio tima. Stoga HUMŽS želi ojačati suradnju i ukazati na resurse koji postoje u lokalnoj zajednici i koji mogu pomoći ljudima da promijene način života na bolje. Uporabom principa medicine životnog stila dokazano je smanjenje potrebe za skupim terapijskim postupcima zahvaljujući značajnom unapređenju zdravlja koji se može postići čak i malim intervencijama – promjenama u životnom stilu čovjeka.

Foto: Pexels, Instagram (@medicinaživotnogstila)

Učitati još
Zatvori