Svi problemi koje imamo s kožom ako predugo boravimo u zatvorenom

Svi problemi koje imamo s kožom ako
predugo boravimo u zatvorenom

Naše kolektivno ponašanje, u kući i izvan nje, uvelike se promijenilo od početka izbijanja globalne pandemije. Vratili smo se u svoje ‘prirodno stanje’, bez obzira na to znači li to manji broj tretmana za lice kod profesionalaca, izrast na kosi, nokte bez laka ili samo ublaženi pristup make up i skincare režimu. Karantena je promjena načina života, ona vrsta promjene koja ne može, a da ne utječe na svaki aspekt našeg života. Stres može dovesti do promjena povezanih s težinom pa i do promjene tjelesnog mirisa, a događaju se i mnoge promjene na koži.

Dermatolozi tvrde da mnoštvo čimbenika izazvanih pandemijom može dovesti do promjena na koži. Ako se u posljednje vrijeme pogledate u zrcalo i čini vam se da vam koža izgleda umornije nego inače ili češće možete primijetiti prištić – niste sami u tome! U nastavku možete vidjeti što sve uzrokuje promjene na vašoj koži tijekom predugog boravka u zatvorenom i kako ih spriječiti i liječiti.

#1 problem kože: Suhoća

Glavni uzrok suhoće kože tijekom boravka kod kuće je suh i prljav zrak u zatvorenim prostorima. Istina je da onaj osjećaj zagušljivosti jednako utječe na kvalitetu zraka kao i na vaše mentalno stanje. Boravak u zatvorenom izlaže nas zraku koji ne cirkulira i samim time sadrži prašinu i druge zagađivače koji mogu negativno utjecati na našu kožu.

Zrak u zatvorenim prostorima često je puno suši, a kako objašnjavaju dermatolozi, to može dovesti do poremećaja kiselog zaštitnog sloja kože. To može uzrokovati pojavu ekcema ili rozaceje pa bi mogli primijetiti da vam je koža crvenija i da se ljušti više nego inače. Osim toga, kako temperatura vani pada, mi prirodno pojačavamo grijanje kod kuće, a ono također isušuje kožu. Dermatolozi preporučuju ulaganje u pročišćivač zraka koji može pomoći u smanjenju onečišćenja u zatvorenom.

#2 problem kože: Pojava prištića

Glavni uzrok pojave prištića u karanteni je rjeđe pranje posteljine. Stručnjaci primjećuju da njihovi pacijenti provode sve više vremena radeći iz kreveta i naslanjajući se na jastuk. To dovodi do nakupljanja ulja, mrtvih stanica kože i bakterija na posteljini. Prekomjerna prljavština na posteljini, uz dodatno vrijeme provedeno na njoj, može dovesti do pojave prištića.

Drugi najčešći uzrok pojave prištića u vrijeme pandemije je zaštitna maska. Bez obzira na to što su trenuci provedeni izvan kauča rijetki, novi dodatak zaštitne maske vjerojatno vam izluđuje kožu. Maske mogu začepiti kožu, što pridonosi zagušenju pora, a to može dovesti do izbijanja prištića. Možete ćete primijetiti pojavu svega od bijelih mitesera, bolnih cista do malih crvenih kvržica. Preporučuje se korištenje sastojaka poput salicilne kiseline ili benzoil peroksida, zajedno sa sumpornim maskama za njegu lica kako bi držali kožu pod kontrolom.

#3 problem kože: Akne + beživotna koža

Jedan od gladnih uzroka pojave akni i beživotne kože je smanjenje rutine za njegu tijekom karantene. Ljudi su iscrpljeni, mentalno i fizički, stoga ne brinu o svojoj koži jer tvrde da se ne trenutno ne mogu nositi s tim. Neke dane vam je možda teško učiniti nešto više od pranja zubi, umivanja i nanošenja kreme – ako i to. Tada je puno manje vjerojatno da radite sve one dodatne korake za sjaj kože, poput pilinga ili sheet maski. Možete si pomoći tako da kreirate beauty raspored koji će vam olakšati pridržavanje vašoj skincare rutini. Radi se o potrazi za ravnotežom koja vam odgovara. To bi moglo značiti odabir luksuznijeg sredstva za čišćenje lica kako biste tu osnovnu rutinu njege kože u dva koraka učinili ugodnijom ili to da se sjetite staviti sheet masku na lice između dva sastanka na Zoomu.

#4 problem kože: Akne na cijelom tijelu

Glavni uzrok pojave akni po cijelom tijelu je sjedilački život na kauču. Što više sjedite, dolazi do više trenja na vašem stražnjem dijelu tijela, što može dovesti do akni na stražnjici. Mogli biste primijetiti i pojavu folikulitisa. To su kvržice koje su često uzrokovane trenjem odjeće, kroničnim trljanjem ili sjedilačkim načinom života. Slično kao s aknama na licu, akne na tijelu možete liječiti i spriječiti redovitim pranjem proizvodom za čišćenje koje sadrži benzoil peroksid, kao što je Differin Daily Deep Cleanser, omiljeni drogerijski proizvod koji je formuliran s 5 posto benzoil peroksida.

#5 problem kože: Hiperpigmentacija, bore i mlitavost kože

Karantena nije glavni uzrok ovih problema, ali im definitivno doprinosi ono dodatno vrijeme koje provodimo ispred ekrana. Plava svjetlost koju emitiraju ekrani naših telefona i računala, kao i okolna svjetlost koja dolazi kroz prozore, mogu utjecati na kožu. Potrebno je još istraživanja o tome kako točno plavo svjetlo utječe na kožu, ali postoje rezultati jedne male studije iz 2010. iz časopisa The Journal of Investigative Dermatology. Ona nam objašnjava to da plavo svjetlo proizvodi vidljive promjene na koži, uključujući crvenilo i hiperpigmentaciju. Učinak plavog svjetla na kožu vjerojatno je kumulativan, što znači da se neće dogoditi to da odmah nakon ponedjeljka koji ste proveli osam sati pred računalom, već u utorak imate novu boru. Umjesto toga, sad je vrijeme za preventivnu njegu. Srećom, brojni beauty brendovi bacili su se na posao i kreirali raznolike proizvode koji blokiraju plavu svjetlost.

Vaša krema sa zaštitom širokog spektra također će vas zaštititi i od plavog svjetla, pa se pobrinite za to da ju nanesete čak i ako nećete izlaziti van. Sa SPF zaštitom pokriveni ste bilo da ste na kauču ili izvan doma, pred računalom ili u šetnji do trgovine.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori