Vrijeme je za veliko proljetno čišćenje kupaonice i za organizaciju kozmetike

Vrijeme je za veliko proljetno čišćenje
kupaonice i za organizaciju kozmetike

View this post on Instagram

A post shared by Kate Spiers (@kate.lavie) on

Od čišćenja kistova za make up do toga kada točno trebate baciti one zastarjele proizvode na vašim policama, došlo je na red proljetno čišćenje kupaonice, vaših kozmetičkih kutaka i organizaciju beauty proizvoda. Vrijeme koje trenutno provodimo kod kuće dolazi s nekoliko svojih prednosti, a jedna od najpraktičnijih je to što odjednom imamo i nešto viška vremena. Kad se radi o čišćenju beauty proizvoda, taj postupak ima više prednosti. Od onih očitih, poput više prostora u vašoj kupaonici, do umanjenog osjećaja stresa te detoksikacije životnog prostora kojom donosimo određeno olakšanje svom tijelu i umu. Sve što nam trenutno može pomoći u smirivanju i eliminaciji osjećaja stresa je veliki plus tijekom ovakvih vremena. Stoga, kako bi obavili dugo očekivanu detoksikaciju svojih kozmetičkih kutaka, zavrnite rukave i izvucite sve stvari iz svojih ormarića u kupaonici i iz ladica kozmetičkih stolića. U nastavku vam donosimo sve što morate znati kako biste uspješno obavili veliko proljetno čišćenje svojih beauty proizvoda, a potom ih organizirali na najpraktičniji mogući način.

Detaljno očistite svoje make up kistove

Make up kistove svakodnevno koristimo i njima dodirujemo svaki otvor, udubinu i boru na licu, zato je iznimno važno da ih održavamo čistima. Loše ili nikakvo održavanje kistova može dovesti do velikog broja negativnih posljedica, poput izbijanja prištića, infekcije očiju, ali i neravnomjerne aplikacije make upa. Stoga je od vitalnog značaja da smo disciplinirani u održavanju kistova čistima. Trebalo bi ih detaljno prati barem dva puta mjesečno kako bismo izbjegle sve gore navedeno.
Prvo ih isperete pod vodom, a zatim na red dolaze čistači za make up pribor po vašem izboru. To  mogu biti različiti tekući čistači, šamponi i sapuni za čišćenje kistova, te silikonski čistači i podlošci za detaljno pranje. Na linku možete naći neke vrste čistača uz čiju pomoć ćete moći detaljno oprati ostatke make upa s vaših kistova i beauty blendera. Nemojte zaboraviti dobro protrljati svoj pribor kako biste dodatno potaknuli ostatke make upa na razgrađivanje. Najvažniji dio ovog postupka je detaljno ispiranje, jer kad sapun uđe u metalni pojas na četkici, on otpušta ljepilo i dlačice vaših kistova bi mogle početi ispadati. Nakon toga kistove ostavite da se osuše na ravnoj površini ili ih objesite negdje kako bi se sušili viseći naopako. Dok se oni suše, možete se baciti na raščišćavanje ostalih proizvoda.
View this post on Instagram

A post shared by noellebrush (@noelle.brush) on

Koje proizvode trebate baciti i kada?

Koliko god da se ne želimo riješiti svojih omiljenih beauty proizvoda, realnost je ta da će neki od onih koje smo zagubili negdje u dubini svog kupaonskog ormarića morati završiti u otpadu – zbog isteka roka trajanja ili vidljivo lošeg stanja samog proizvoda. Provjerite stanje svakog proizvoda uz pomoć ovog detaljnog popisa kriterija za proljetno čišćenje kupaonice koji vam donosimo u nastavku, kako biste lakše odlučile koji proizvod ostaje, a koji ne. Preživjet će samo oni najnoviji.

Čitajte etikete

Prvo potražite simbol koji vam ukazuje na rok trajanja proizvoda nakon otvaranja. Ilustracija je to posudice proizvoda na kojoj obično stoji broj pored velikog slova ‘M’. ‘M’ označava ‘mensis’, što na latinskom znači ‘mjesec’, a broj diktira koliko mjeseci proizvod možete koristiti nakon otvaranja. 24M, primjerice, pritom znači 24 mjeseca. Nakon što to razdoblje istekne, nažalost, morat ćete se oprostiti od tog proizvoda.

Dobro analizirajte proizvod

Ako ne možete naći simbol koji vam ukazuje na rok trajanja proizvoda, pokušajte same ocijeniti izgled proizvoda. Ako je promijenio boju, možda je rijetki ili grudast, odvaja se ili je razvio čudan miris, najpametnije bi bilo da taj proizvod bacite.
View this post on Instagram

A post shared by Stephanie Zheng | NYC (@collectionofvials) on

Razmislite o sastojcima

Visok postotak vode unutar proizvoda znači da on ima kraći rok trajanja. Voda potiče nastanak i rast bakterija i drugih mikroba. Također, biljni ekstrakti podložni su propadanju uzrokovanom bakterijama. Sjetite se samo koliko dugo svježe voće traje na vašem kuhinjskom pultu. Oni ne mogu puno duže trajati niti u vašim kozmetičkim proizvodima. Uz to, ako proizvod ne sadrži konzervanse, također budite oprezne. Bez nekih vrsta konzervansa bakterije se mogu vrlo lako i vrlo brzo razmnožavati.

Rok trajanja beauty i make up proizvoda

Ako ni nakon detaljne analize pakiranja i proizvoda još uvijek niste sigurne trebate li nešto baciti ili ne, ovaj mali vodič bi vam mogao pomoći u dešifriranju roka trajanja proizvoda. Naime, ruževi za usne traju od šest mjeseci do godine dana. Jednaki rok trajanja imaju i tekući puderi te korektori u sticku. S druge strane, maskare i tekuće eyelinere bi bilo dobro mijenjati svakih četiri do šest mjeseci. Make up proizvodi na bazi praha mogu trajati čak dvije do tri godine. Sredstva za čišćenje kože lica mogu trajati do godine dana, baš kao i serumi za lice te BHA i AHA kiseline za kemijski piling lica. Hidratantni proizvodi i toneri mogu trajati šest mjeseci do godinu dana.

Na redu je organizacija beauty proizvoda

Olakšajte si svakodnevicu pa onu policu ili ladicu u koju najčešće posežete za svojim proizvodima, uredite tako da na njoj budu zbilja samo oni proizvodi koje svakodnevno koristite, a sve ostalo pospremite u ormariće. Marie Kondo u svojoj knjizi The Life-Changing Magic of Tidying tvrdi da, kada smanjimo količinu stvari koje posjedujemo, mi u osnovi ‘detoksiciramo’ svoj životni prostor, a to ima detoksicirajući efekt i na naša tijela. Ako vam se ovo čini zanimljivo i razmišljate o tome da isprobate KonMari metodu za proljetno čišćenje kupaonice, na linku vam donosimo nekoliko savjeta o tome kako prema njenoj metodi organizirati svoju kupaonicu i sav silni kozmetički sadržaj koji čuvate u njoj, te kako ju zadržati urednom.
View this post on Instagram

A post shared by Stephanie Zheng | NYC (@collectionofvials) on

Poslužite se organizatorima za kozmetiku i make up

Ako ste se ikada našli u situaciji da vam iz ormarića u kupaonici doslovno ispadaju stvari i da su vam kozmetički proizvodi posloženi svakako, samo ne sistematski, sigurno ste vapili za rješenjem koje će vam pomoći organizirati kozmetiku, vašu beauty rutinu, pa i svakodnevni život na efikasan način. Tražeći ga, vjerujemo da ste se susreli s raznim organizatorima za make up i popratnim beauty proizvodima, no ako još niste, predlažemo vam pet adresa na koje biste mogli zaviriti i pronaći korisne organizatore za make up koji će vam olakšati život. Možete ih pronaći ovdje i tako zaokružiti veliko proljetno čišćenje kupaonice. Uz njih, organizacija vaših beauty proizvoda više nikad neće biti toliko zahtjevna, jer ćete sve imati sistematski posloženo; ruževe s ruževima, lakove za nokte s lakovima za nokte i slično. Sve što vam preostaje je pridržavati se ovog reda koji ste si zadale!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori