Ova je dijeta bila najpopularnija u godini iza nas

Ova je dijeta bila
najpopularnija u godini iza nas

Sad kad su dani neumjerenog uživanja u jelu i piću iza nas, mnogi će na sve moguće načine pokušati izgubiti nakupljene kilograme. U tom pokušaju nije strano posegnuti za raznim dijetama, a najpopularnija među njima u godini iza nas bio je povremeni post. Naime, prema podacima koje je Google objavio u prosincu, upravo je povremeni post (Intermittent fasting) bila najpretraživanija dijeta u 2019., a evo o čemu se točno radi.

Što je povremeni post?

Povremeni post, dijeta 16:8 odnosno Intermittent fasting je u protekloj godini postao jedan od najvećih trendova u svijetu prehrane i dijeta. Točnije je zapravo reći da se ne radi o dijeti, već o načinu prehrane koji uključuje ograničavanje vremenskog okvira tijekom kojeg je dopušteno jesti u danu. S obzirom da ograničava unos kalorija i pomaže u suzbijanju želje za šećerom, povremeni post je vrlo učinkovit za mršavljenje.

Iako na prvu možda zvuči dramatično, nije toliko zahtjevna rutina. Dobro je s vremena na vrijeme konzumirati nula kalorija, odnosno unositi u svoj organizam vodu, crnu kavu bez šećera i zeleni čaj. Ova metoda se još zove i 16:8 jer se preporučuje post od 16 sati, dok je sljedećih osam sati dozvoljeno unošenje hrane. Cilj ovakvog režima ishrane nije pothranjenost i unošenje manje kalorija, već se na ovaj način pomaže metabolizmu da radi učinkovitije. Masti će brže i lakše sagorijevati, a ne štetiti zdravlju. Ova metoda prehrane postala je sve popularnija jer se nije pretjerano teško pridržavati njezinih pravila, a rezultate koje postiže su odlični. Pomaže u prevenciji karcinoma, regulira količinu šećara u krvi, oslobađa od oksidacijskog stresa te smanjuje razinu kolesterola.

Keto dijeta i dalje popularna

Osim povremenog posta treba istaknuti i keto dijetu kojoj se popularnost nimalo ne smanjuje. Keto dijetu još zovu i dijetom avokada, jaja i slanine što na prvi pogled djeluje dosta primaljivo. No, na drugi pogled i nije baš jednostavno s obzirom da ova dijeta zabranjuje rižu, tjesteninu, kruh i šećer. Od mesa se posebno preporučuje teletina, svinjetina, janjetina i  riba. Uz već spomenuta jaja, ova dijeta potiče i konzumiranje sira. Povrće koje se nalazi na ovom popisu je zeljasto, dok sve ostalo, poput npr. rajčice ili paprike je zabranjeno jer sadrži šećere. Energiju koju organizmu osiguravaju šećeri, u ovoj dijeti zamjenjuju masti. Posebno se preporučuje konzumiranje kokosovog ulja. Kod ove dijete gubitak kilograma je zajamčen. No, za dobar rezultat potrebna su velika odricanja i snaga volje.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori