Nova verzija liposukcije: riješite se celulita u jednom zahvatu

Nova verzija liposukcije: riješite se
celulita u jednom zahvatu

Liječnički tim renomirane zagrebačke Poliklinike Sinteza poznat je po stalnoj potrazi za suvremenijom, manje agresivnom varijantom estetskih zahvata, zbog čega popis njihovih klijenata – rapidno raste. Oporavak je nakon toga mnogo brži, što je mnogima presudni faktor u današnjem dinamičnom tempu života. No to, naravno, nije jedino što suvremeni pacijent zahtijeva od poliklinike koju odabere: na prvom mjestu svih očekivanja su atraktivni, ali prirodni rezultati, a baš je po njima poznat i prof. dr. sc. Mislav Gjurić, čija popularnost nadilazi granice Hrvatske.

Jedan je, naime, od malobrojnih kirurga u svijetu koji izvode najkompliciranije operacije na slušnom živcu kod tumora i ostalih bolesti u području baze lubanje. Njegova pedantnost do izražaja dolazi i u svijetu estetike, u kojem je najpoznatiji po iznimno uspješnim operacijama nosa. No, ovaj smo ga put „priveli“ radi zahvata kojem bi se brojne žene rado podvrgnule, a to je – liposukcija. U ovoj ustanovi posvećenoj zdravlju i ljepoti pacijentima je na raspolaganju laserska varijanta pa smo profesora zasuli pitanjima…

dr. Mislav Gjurić

Revolucija u svijetu estetike

U čemu se laserska lipoliza razlikuje od klasične liposukcije? 

Laserska lipoliza je zapravo osuvremenjena varijanta liposukcije, puno sofisticiranija, manje agresivna metoda. Implementacija laserske tehnologije unijela je revolucionarne promjene u metode uklanjanja masnog tkiva i bitno poboljšala rezultate zahvata. Najveća je razlika u tome što se kod klasične liposukcije masne stanice iz tijela „isisavaju“, dok se lipoliza bazira na njihovom otapanju.

Tijekom postupka se za uklanjanje masnog tkiva umjesto mehaničke energije koristi laserska zraka. Ona se ubodom promjera tri milimetra uz pomoć mikrokanile uvodi pod kožu, gdje uzrokuje pucanje masnih stanica koje se pretvaraju u emulziju, a to rastopljeno masno tkivo iz organizma se odstranjuje pomoću vibracijske aspiracijske pumpe. Općenito su neagresivni tretmani ogromna prekretnica u svijetu estetike, jer su rezultati gotovo identični onima koji se postižu „invazivnijom“ varijantom zahvata, ali je vrijeme oporavka mnogo kraće.

Obavlja li se zahvat u općoj anesteziji?

To je još jedna bitna razlika između klasične liposukcije i laserske lipolize. Potonja se, naime, izvodi u tumescentnoj anesteziji – to je lokalna anestezija koja se sastoji od lokalnog anestetika i fiziološke otopine. Tako pripremljena, ona ima veći volumen od klasične pa se koristi u zahvatima tijekom kojih se tretira veće područje. S druge strane, za tijelo je manje „agresivna“ od opće anestezije.

Idealan kandidat za zahvat

Tko je idealan kandidat za lasersku lipolizu?

Premda se na prvu doima kao spas za osobe koje su nakupile višak kilograma, laserska lipoliza zapravo nije namijenjena ljudima koje muči prekomjerna težina. Idealan kandidat za zahvat je zdrava osoba normalne tjelesne težine, koja ima problem s lokaliziranim naslagama masnog tkiva.

Obično se takav tip masnoća skuplja na trbuhu, leđima, podbratku, struku, nadlakticima, bokovima, bedrima, stražnjici, unutrašnjoj strani natkoljenice, koljenima, listovima… Dakle, sva ona područja koja čak ni uporni vježbači ne mogu tako lako „istesati“. Ako sudimo prema indeksu tjelesne mase (BMI ili Body Mass Index, omjeru tjelesne mase u kilogramima i kvadrata visine u metrima), normalnim se smatra raspon od 18.5 do 25. Idealni kandidati su osobe koje se uklapaju u te okvire, ili im je BMI blago povišen.

Može li se trbuh posve „skinuti“?

Lipolizom i liposukcijom moguće je odstraniti velik dio potkožnog masnog tkiva trbuha, ali naravno ne i tzv. visceralnu masnoću koja se nalazi u samoj trbušnoj šupljini, i koja je odgovorna za 80-90 posto velikih trbuha.

Koliko se područja može tretirati u jednom danu?

U jednom se zahvatu tretira jedna regija, recimo lice i vrat, nadlaktice i dio lopatica, leđa, trbuh i struk, stražnjica i vanjski dio bedara, unutrašnji dio bedara i koljena, listovi…

Naravno, kako bi se točno utvrdilo područje koje će se obraditi, najbolje je da pacijent prije zahvata dođe na konzultacije, na kojima se utvrđuje realno stanje i dogovara tijek postupka. S obzirom na to da je svaki pacijent „svijet za sebe“, moguća su i individualna odstupanja. U većini slučajeva dovoljna je jedna laserska lipoliza po regiji, a postupak traje od jednog do tri sata.

Anticelulitna strategija

Rješava li se laserskom lipolizom i celulit?

Ova „osuvremenjena liposukcija“ ima izvrsne rezultate u uklanjanju takozvane narančine kore. Celulit, naime, nije toliko problem masnih stanica, nego oslabljenog vezivnog tkiva koje masnoće „propušta“ do kože pa one stvaraju neestetske neravnine. Laser razbija oslabljena i neelastična kolagenska vlakna i tako potiče stvaranje novog kolagena. Novo vezivno tkivo masne stanice „drži pod kontrolom“ pa je koža mnogo ravnija i elastičnija.

Mnoge žene brinu se i zbog mogućih posljedica: podljevi, ožiljci, opuštena koža…

I to je segment u kojem prednost laserske tehnologije dolazi do izražaja: sam je postupak, naime, mnogo manje traumatski za tkivo. Kao prvo, masne se stanice pretvaraju u emulziju pa je i kanila manjeg promjera nego kod liposukcije. Samim tim manji je i postoperativni ožiljak. Kad je o podljevima riječ, laser potiče koagulaciju krvi pa je i mogućnost nastanka hematoma manja. A ono što najviše oduševljava klijentice je baš blagi „lifting efekt“: toplina koju razvija laser potiče sintezu kolagena, što onda potiče zatezanje kože. Naime, opuštena koža jedan je od problema s kojima se liječnik mora uhvatiti u koštac kod klasične liposukcije.

Važnost razgovora s liječnikom

Koliko su važne konzultacije prije zahvata? Trebaju li pacijenti koji nisu iz Zagreba doći dan ranije?

Razgovor s liječnikom vrlo je važan faktor u cjelokupnom procesu. Tijekom konzultacija pacijent može saznati odgovore na baš svako pitanje koje ga zanima, a liječnik ima vremena sve mu u detalje objasniti. I riješiti ga svih strahova, na kraju krajeva.

Ako pacijent nije iz Zagreba, taj se razgovor, naravno, može obaviti neposredno prije zahvata. No, prethodno se o nekim stvarim treba dogovoriti telefonom ili e-mailom: liječnik će propisati koje se krvne pretrage trebaju obaviti, pacijent će poslati fotografije, a zajedno će definirati područje koje se tretira… Također, bitno je nabaviti steznik, koji pacijent mora imati na dan zahvata.

Ostaje li pacijent nakon zahvata u bolnici?

Pacijent ne treba ostati u bolnici, ali – što je važno za pacijente koji nisu iz Zagreba – drugi dan treba doći na previjanje. S obzirom na to da u prvim satima dolazi do vlaženja gaze, drugi dan treba doći na previjanje i postavljanje vodootpornih flastera koji omogućavaju tuširanje i održavanje tjelesne higijene. Stoga svi pacijenti koji ne žive u okolici Zagreba moraju jednu noć ostati u Zagrebu kako bi došli na prvo previjanje.

Jesu li rezultati trajni?

Može li se pacijent nakon zahvata ponovno udebljati?

Tijekom zahvata masne stanice pucaju i pretvaraju se u emulziju te trajno uklanjaju iz organizma pa se, čak i ako se osoba udeblja, kilogrami neće nakupljati na tretiranim područjima. No, mast će se rasporediti u zonama gdje lipoliza nije učinjena…

Dakle, lipoliza se ne smije shvatiti kao krajnje rješenje, već kao poticaj da se nastavi sa zdravijim stilom života koji uključuje balansiranu prehranu i vježbanje. Također, tim se postupkom mogu korigirati nepravilnosti i neravnine nastale nakon klasične liposukcije.

Kad pacijent može očekivati prve rezultate?

Rezultati su uočljivi odmah, a najbolji efekt vidljiv je nakon dva mjeseca, kad se tkivo u potpunosti oporavi. A kako bi učinak bio maksimalan, nakon zahvata se rade tretmani uređajem Med 2 Contour te limfna drenaža. Nakon dugogodišnjeg iskustva s laserskom lipolizom, ta nam se kombinacija pokazala optimalnim rješenjem.

U Poliklinici Sinteza, naime, njegujemo zaokružen, multidisciplinarni pristup svakom problemu zbog kojeg nam pacijenti dolaze.

Je li zahvat bolan? Koliko traje oporavak?

Sam postupak nije bolan, a nakon tretmana bol je minimalna – mogla bi se, recimo, usporediti s upalom mišića nakon vježbanja. Većina pacijenata jako dobro podnese zahvat i može se odmah nakon njega vratiti svojim radnim obvezama. Ipak, preporučuje se ostanak kod kuće od jednog do tri dana. Medicinski steznik nosi se oko tri tjedna, a limfna drenaža preporučuje se tri puta tjedno tijekom dva do tri tjedna.

Također, preporučuje se iz pete ubaciti u drugu brzinu: sportaši bi se, primjerice, svojim aktivnostima trebali započeti baviti tek nakon tri tjedna. Laserska lipoliza je sigurna, mogućnost komplikacija minimalna, a postoperacijski tijek je značajno lakši i kraći u odnosu na klasičnu liposukciju.

Može li se masno tkivo nakon lipolize iskoristiti, primjerice, za lipofiling grudi?

Laserska lipoliza rastvara masno tkivo i pretvara ga u emulziju koju nije moguće iskoristiti za lipotransfer, odnosno lipofiling. No, kad pacijentica želi povećati grudi, mast se uzima  pomoću posebnih tankih kanila, a u područje iz kojega je dobivamo (najčešće pubis ili natkoljenica) ne smijemo injicirati previše anestetika. Stoga se lipofiling grudi ili stražnjice izvodi u općoj anesteziji, za razliku od zahvata na licu, koji su mogući i uz lokalnu anesteziju.

Kolika je cijena laserske lipolize?

Cijene lipolize ovise o tretiranoj regiji, a kreću se u okvirima od 7000 do 20 000 kuna. Ako se zahvat ponavlja, odobravamo popust do 20 posto. U svakom slučaju, točnu cijenu moguće je odrediti tek nakon liječničkog pregleda i razgovora.

Foto: Unsplash, Pexels, Poliklinika Sinteza

Učitati još
Zatvori