Podizanje stražnjice ili BBL: Što trebate znati o jednom od najvećih trendova u estetskoj kirurgiji
Podizanje stražnjice ili BBL: Što trebate znati o jednom od najvećih trendova u estetskoj kirurgiji

Podizanje stražnjice ili BBL: Što trebate znati o jednom od najvećih trendova u estetskoj kirurgiji

Posljednjih godina, stražnjice su postale zvijezde vlastitog trenda, s globalnom opsesijom oblikovanjem i naglašavanjem ove regije tijela. Početkom opsesije, fokus je bio na izraženijem i punijem obliku stražnjice, potaknutom slavnim osobama, predominantno sestrama Kardashian, koje su promovirale ideju “ideala stražnjice”. Kirurški zahvati poput brazilskih stražnjica, koji uključuju transfer masnog tkiva, postali su popularni kako bi se postigao željeni oblik.

BBL_Lohuis Filipović

Novi fokus na stražnjici

Međutim, ove godine primjećuje se postupna promjena u trendu oblikovanja stražnjice. Umjesto ekstremnih veličina, naglasak se sada stavlja na proporcionalnost i prirodniji izgled. Ljudi su sve više skloni postizanju uravnoteženog izgleda umjesto prevelikih promjena. Tehnike poput “Brazilian butt lift” (BBL) i dalje su popularne, ali se pristup mijenja prema suptilnijem povećanju i oblikovanju.

Iako je primjetna evolucija u percepciji ljepote stražnjice, interes i dalje ostaje visok, a estetski zahvati na stražnjici i dalje su traženi. Kako se dogodio kulturološki zaokret s velikih stražnjica, na manje i čvrste stražnjice – većina i dalje rezultat traži putem tjelovježbi i zdravog načina života.

Ipak, oni koji žele ubrzati ovaj proces, možda su i drastično smršavili pa imaju višak kože ili su pak starenje i hormoni učinili svoje – podizanje stražnjice je dobra opcija. S njom vas bolje upoznajemo u suradnji s dr. Ninom Fuchsom iz Poliklinike LF Medical Group.

BBL
Dr. Nino Fuchs
  • Što je Brazilian butt lift?

Brazilian Butt Lift (BBL) je kirurški postupak oblikovanja stražnjice koji kombinira liposukciju i transfer masnog tkiva kako bi se postigao zaobljeniji i puniji izgled stražnjice. Ovaj postupak postao je popularan zbog svoje sposobnosti da transformira oblik stražnjice koristeći prirodne resurse tijela – i jer stražnjica izgleda prirodnije nego kod stavljanja implantata.

  • Kako se izvodi BBL?

Procedura započinje liposukcijom. Kirurg koristi liposukciju kako bi uklonio višak masnog tkiva iz drugih dijelova tijela poput trbuha ili bedara. Ovaj korak pomaže u oblikovanju struka i stvaranju kontrasta kako bi stražnjica izgledala proporcionalnije. Zatim, sklonjena masnoća se obrađuje kako bi se izdvojile žive masne stanice. Onda se ta masnoća pažljivo ubrizgava u stražnjicu na određenim mjestima kako bi se postigao željeni volumen i oblik.

BBL je bio izrazito provokativan jer je, ovisno o aplikaciji, mogao biti vrlo opasan. Novim tehnikama aplikacije masnih stanica, BBL je postao puno sigurniji tretman. Također, treba imati na umu da se početna povećana stražnjica smanjuje čak 20-40% prije nego je vidljiv njen finalni oblik.

BBL

Implantati kao sekundarna opcija

Silikonski implantati, postavljeni u džep ispod glutealnog mišića ili na njega, mogu biti dobar izbor za povećanje volumena stražnjice za ljude koji nemaju višak masnog tkiva za korištenje u presađivanju masti. Oni su, naravno, jedina opcija za one koji prirodno imaju manjak masti, a žele veću stražnjicu.

Ovisno o željama, stražnjica se može i samo podići i zategnuti, kako bi tijelo izgledalo pomlađeno, a stražnjica naglašenija. U tom slučaju opuštena stražnjica se podiže uklanjanjem viška kože te zatezanjem i toniranjem tkiva ispod.

  • Koji zahvat naglašavanja stražnjice daje najprirodniji izgled?

Po novim radovima estetskih kirurga najbolji rezultati povećanja i konturiranja stražnjice postižu se WAL oblikovanjem u regijama gdje se nakupilo ili spustilo masno tkivo te transplatacijom masnog tkiva u područja gdje je nastao gubitak tkiva.

  • Mogu li se implantati u stražnjici pomaknuti ili okrenuti?

U slučaju implementiranja silikonskih implantata u područje gluteusa može doći do rotacije ili malpozicije istih. Problem prilikom takvog incidenta može dovesti do problema sa izgledom stražnjice, a u nekom situacijama i do bolova. U tim situacijama potrebne su revizije u vidu korekcije položaja ili rotacije ili potpunog odstranjenja implantata.

stražnjica

A kako izgleda oporavak?

Kao i kod svakog zahvata, oporavak nakon brazilskog podizanja stražnjice (BBL) može varirati ovisno o individualnim faktorima i kirurškom pristupu. Nakon operacije, bit će potrebno nekoliko dana potpunog odmora. Pacijenti obično osjećaju nelagodu, bol i oticanje u području stražnjice i područjima gdje je obavljena liposukcija. Preporučuje se nošenje posebnog kompresijskog odijela kako bi se smanjio otok i podržao proces zacjeljivanja. Od početka oporavka, pa do dva ili šest mjeseci kasnije – bitno je izbjegavati sjedenje i ležanje na stražnjici kako ne bi došlo do oštećenja masnih stanica, asimetrije i slično.

Većina pacijenata se vraća normalnom životu (osim sjedenju ili spavanju na leđima) unutar mjesec dana nakon operacije. Ipak, vježbanje se izbjegava sve dok vam to doktori ne sugeriraju, radi prenaprezanja operiranih područja.

Sve detalje o estetskom tretmanu podizanja stražnjice potražite na službenoj web stranici Poliklinike LF Medical Group.

Foto: LF Medical Group, iStock, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori