Oura prsten: Još jedna wellness opsesija ili efikasan dodatak za postizanje zdravijih navika?
Oura prsten: Još jedna wellness opsesija ili efikasan dodatak za postizanje zdravijih navika?

Oura prsten: Još jedna wellness opsesija ili efikasan dodatak za postizanje zdravijih navika?

Svake (nove) godine, na listi rezolucija pojavljuju se stavke u kojima se spominje: bolji san, manje stresa, kvalitetniji odmor. Međutim, da li bismo zaista izdvojili 300 dolara za njihovo ispunjenje? I kako nam jedan prsten u tome može pomoći? Ovo su neka od pitanja o kojima smo razmišljali kada je na svom profilu, influencerica Xenia Adonts jednom prilikom spomenula nešto što je isprva naličilo još jednom svakidašnjem modnom dodatku. Ubrzo smo, međutim, shvatili da ovaj komad nema samo estetsku funkciju na ruci, već da Oura prsten predstavlja čitavu životnu filozofiju.

Kako je to moguće, zapitali smo se, i sada otkrivamo o čemu se zaista radi.

Šta to Oura prsten radi?

Iako postoji na tržištu od 2015. godine, Oura prsten postao je sve češća tema razgovora posljednjih mjeseci ili čak, nekoliko godina. Posebno otkad internet beauty zajednica stavlja sve veći imperativ na self-care, odnosno brigu o sebi. Jer ovaj nenametljiv, čak elegantan i moderan prsten upravo u tome pomaže. Riječ je o uređaju koji prati promjene u vašem zdravlju i spavanju. Na osnovu toga nudi povratne informacije o aktualnom stanju vašeg tijela – nivou relaksacije, stresa, iscrpljenosti, odnosno odmornosti i sličnih parametara. Podaci koje registrira dolaze od otkucaja srca, nivoa kisika, tjelesne temperature i vremena provedenog u spavanju.

Ovo čini putem aplikacije, koja se nalazi na vašem telefonu, a s kojom je prsten povezan. Tako prsten postaje vaš suputnik i savjetnik u praćenju dnevnih, mjesečnih – čak i godišnjih – navika. Iako bi (opravdano) sumnjičavo pitanje moglo glasiti: ja valjda znam kako se osjećam, ne treba mi aplikacija da mi to kaže, istina je da često nismo u potpunosti svjesni kako se osjeća naše tijelo. Ne samo to, već neosporno brži način života nerijetko vodi tome da ignoriramo signale umora i stresa koje nam šalje, a na koje bi trebalo pravovremeno odgovoriti.

Učitati još
Zatvori