Izgorjeli ste na suncu? Evo što će vam doista pomoći

Izgorjeli ste na suncu? Evo što će
vam doista pomoći

Svi znamo da sprječavanje opeklina znači marljivo nanošenje kreme za sunčanje, svakih nekoliko sati, sve dok boravite na suncu. Ako to ne radite, tada može doći do oštećenja kože, uranjenih znakova starenja i povećani rizik od drugih bolesti. Ipak, unatoč svim našim naporima, povremeno nam se dogodi da na kraju dana završimo s opeklinama od sunca. One prilično brzo prolaze, ali taj proces zacjeljivanja kože gotovo je uvijek poprilično neugodan. Srećom, postoje mnogi savjeti uz koje možete ubrzati prolazak opeklina. Jougrt je najčešće prva stvar za kojom najčešće posežemo, zar ne? No, postoje i neki drugi homemade pripravci koji bi vam mogli pomoći zaliječiti opekline od sunca, uz standardne proizvode iz drogerija i ljekarni. U nastavku vam donosimo sve što je dobro imati pri ruci u trenucima kad izgorite na suncu.

Homemade lijekovi za opekline od sunca

Upamtite – hladna, a ne ledena voda

Kad je riječ o opeklinama od sunca, najbolji način za ublažavanje boli i nelagode je hlađenje. Čak i nešto tako jednostavno poput hladne vode može napraviti veliku razliku za one koji su izgorjeli na suncu. Zato stručnjaci preporučuju namakanje u mlakoj kupki ili tušu. No, koža koja je izgorjela na suncu je nadražena pa izbjegavajte dodatno iritiranje ribanjem, sapunom, uljima za kupku ili sličnim proizvodima kojima bi stanje samo mogli pogoršati.

Zobene pahuljice su trik naših starih

Zobene pahuljice su stari trik za liječenje opeklina od sunca koji navodno uistinu djeluje. One pomaže u smanjenju upala uzrokovanih opeklinama, a što je još važnije, smanjuju svrbež koji se javlja kada opekline počnu zacjeljivati. Možete samljeti običnu zob u svom blenderu i dodati ju izravno u kadu. Nakon temeljitog miješanja vode i zobenih pahuljica potopite se u hladnu vodu i ležite tako barem 15 do 20 minuta. Potom, nježnim tapkanjem, ručnikom osušite kožu. Ono što je ključno u izbjegavanju veće iritacije je nježnost.

Aloe vera je najpopularniji lijek za opekline

Ovo je možda jedan od najpoznatijih lijekova za opekline. Na tržištu postoji neograničen izbor krema, gelova i masti na bazi aloe vere, za zacjeljivanje ili smirivanje opeklina. Ipak, prirodnije bi bilo odlomiti dio lista same biljke i na nadraženu kožu nanijeti gel koji se u njemu nalazi. Možete uzgajati vlastite biljke aloe vere kod kuće jer su vrlo zahvalne, a k tome će vas čuvati u ovakvim hitnim slučajevima. Bez brige možete nanijeti aloe veru i nekoliko puta dnevno na svoju kožu.

Med ima antibakterijsko djelovanje

Med se često doživljava kao ultimativni prirodni lijek za skoro sve. S obzirom na njegovo antibakterijsko i hidratantno djelovanje, med se koristi kao krema za opekline još od drevnog Egipta. On često djeluje bolje od uobičajenih antibiotskih krema na smanjenje infekcije, ubrzavanje procesa zacjeljivanja i ublažavanje boli. Međutim, zapamtite da on nije prikladan za djecu mlađu od 12 mjeseci.

Čajevi nisu samo za piće

Taninska kiselina koja se nalazi u zelenom i crnom čaju mogla bi izvući toplinu iz opeklina prema nekim istraživanjima. Čaj također sadrži katehine, antioksidativne spojeve koji popravljaju oštećenja kože i potiču zacjeljivanje. Čaj od kamilice još je jedan dobar izbor. Njega možete i popiti kako biste umirili um, a nanijeti na tijelo kako biste umirili kožu. Samo namočite vrećice čaja u hladnu vodu, a zatim ih nanesete izravno na osjetljivije dijelove tijela poput lica.

Proizvodi iz drogerija i ljekarni za liječenje opeklina od sunca

Afrodita Sun Care jogurt poslije sunčanja
Eucerin krema-gel za njegu kože nakon sunčanja
Esi Aloe vera čisti gel
Eau Thermale Avène Cicalfate + Restorative Protective Cream
Bioderma Photoderm Après-Soleil Refreshing After-Sun Milk
CeraVe Moisturizing Cream

Foto: Instagram, Unsplash, dm, Eucerin, Ljekarna, CeraVe, Notino

Preporuka

Zatvori