Kako najbolje njegovati kožicu oko noktiju?

Kako najbolje njegovati
kožicu oko noktiju?

Kožica i kutikula

Razlikujemo kožicu i pokožicu, odnosno kutikulu. Kožica je onaj vidljivi dio koji se nikad ne reže (ili barem ne bi trebao), dok je kutikula tanki zaštitni sloj epiderme koji raste po noktu i kojeg je potrebno nakon namakanja pogurati i odstraniti. Kutikula je dio kože i ima važnu ulogu kao barijera koja štiti korijen nokta od prodiranja bakterija i gljivica, zato budite oprezni prilikom uređivanja kožice na noktima i pazite da ju ne izrežete preduboko.

Također je od iznimne važnosti higijena alata kojim se služite. On mora biti dezinficiran kako ne bi došlo do upalnog procesa ukoliko pretjerate s uklanjanjem neželjene kožice i kutikule.

Na što treba pripaziti kod njege?

Njega kožice i kutikule nokta u principu je vrlo jednostavna: najvažnija je hidratacija jer kao i svaka koža koja je suha, kutikula postaje kruta i puca, ponekad i do krvi. Kada je kožica u katastrofalnom stanju, prvo ju treba dovesti u red. U ovom slučaju nije dovoljno rubom ručnika nakon tuširanja pogurati kožicu nego je potrebna veća intervencija.

Na tržištu postoje proizvodi koji na bazi voćnih kiselina omekšavaju kožicu i olakšavaju njegu iste. Uz pomoć ovog preparata, više nije potrebno namakati cijelu ruku niti rezati kožicu, već se nanese gel koji kožicu omekša i otopi u roku od dvije minute te se zatim drvenim štapićem ili metalnim potiskivačem kožica odstrani i potisne.

OPI Exfoliating Cuticle Cream

Naravno, ako neki očiti višak postoji, odrežite ga, no ne pretjerujte. Razmišljajte o kožici kao o korovu. Što vi više režete, ona brže raste jer pokušava što bolje zaštititi korijen nokta; zato ju naučite pravilno njegovati bez da ju povrijedite. Svaki preparat za odstranjivanje kožice je potrebno dobro isprati s nokta. Preparate na bazi voćnih kiselina koristite maksimalno jednom tjedno tokom cijele godine. Korištenje se ne preporuča kod upala, zaraza ili oštećenja noktiju.

Ruke redovito mažite kremom, nekoliko puta dnevno, a u kutikule dodatno utrljavajte ulje po vlastitom izboru.

Dijana Kokot

Nokti.hr & Beauty Boutique

Foto: Instagram, OPI

Učitati još
Zatvori