Otkrile smo jesu li uređaji, viralni proizvodi i sastojci poput kolagena uistinu vrijedni hypea

Otkrile smo jesu li uređaji, viralni proizvodi i sastojci poput kolagena uistinu vrijedni hypea

Njega kože, kao i potraga za novim skincare proizvodima, može biti prilično uzbudljiva. Možda ste proučili sve recenzije i ocjene, a zatim skenirali naljepnicu kako biste provjerili i sastojke koje sadrži taj proizvod. Često nam posebno zadovoljstvo pruža poduzimanje svih potrebnih koraka za nalaženje nove zvijezde naše skincare rutine. No, ponekad zaboravimo da možda nije sve ono o čemu se priča nužno dobro za našu kožu. Postoje neki sastojci koje bismo trebale izbjegavati u našim proizvodima jer nam mogu naštetiti, a postoje i proizvodi koji zapravo uopće ne djeluju, no iz nekog su razloga i dalje poželjni među beauty entuzijasticama.

Maja Kolić, dr. med., specijalisti dermatologije i venerologije, voditeljica Poliklinike Estera

Kako bismo otkrile što treba izbjegavati u formulama naših skincare proizvoda, postoje li neki viralni proizvodi koje bismo trebali izbjegavati i što bi svi morali imati u svojoj skincare rutini, popričale smo s Majom Kolić, dr. med., specijalisticom dermatologije i venerologije i voditeljicom Poliklinike Estera s dugogodišnjim kliničkim iskustvom. Dotaknule smo se teme clean kozmetike, microneedlinga, pilinga te popularnih anti-age sastojaka poput kolagena. U nastavku možete otkriti sve detalje.

  • Često se kaže da su alkohol, eterična ulja i parfemi sastojci koje trebamo izbjegavati u svojim kremama, serumima i drugim skincare proizvodima. Je li to istina? Zašto?

Navedeni sastojci mogu uzrokovati preosjetljivost kod nekih ljudi. To se najčešće manifestira pojavom kontaktnog dermatitisa, odnosno oštro ograničenog crvenila, praćenim intezivnijim osjećajem svrbeža i zatezanja kože. Uz to, alkohol isušuje kožu i može potaknuti svrbež. U konačnici je najvažnije dobiti individualne savjete, dakle konzultirati se s odabranim dermatologom, koji će vam dati preporuke ili terapiju prilagođenu baš vama, ako je potrebna.

  • Danas, svako malo, razni proizvodi postaju viralni zahvaljujući društvenim mrežama. Postoji li nešto što je popularno, a što bismo zapravo trebale izbjegavati koristiti kad je njega kože u pitanju?

Svi uređaji su upitni. Ako ga ne koristi zdravstveni djelatnik, najčešće su ti uređaji ili nedjelotvorni ili potencijalno štetni. Microneedling nikako nemojte raditi sami u kućnim uvjetima jer može doći do upale. To svakako napravite u dermatološkoj ordinaciji.

Također, sada su jako popularne prirodne kreme, clean kozmetika. No, prirodno ne znači da je bolje i gotovo nikada s prirodnom kozmetikom nećete dobiti bolji rezultat. S obzirom ne to da nema konzervansa, takva kozmetika se brže kvari i kraće vrijeme je djelotvorna. Najčešće ne prolaze kroz odgovarajuće kontrole kvalitete i ispitivanja prije nego se nađu na polici.

Generalno, ono što je u vašoj rutini potpuno nepotrebno, a može biti i štetno, su mehanički pilinzi. Oni ne djeluju, mogu povećati mogućnost upale i oštetiti kožnu barijeru ako se prečesto koriste. Ako baš želite, koritite ih maksimalno dva puta tjedno. Svakako preporučujem, ovisno o tipu kože, korištenje pilinga na bazi kiselina.

Isto tako, kreme i maske s kolagenom su beskorisne. Znamo da je kolagen prevelika molekula da bi ušla kroz kožu, dakle takve kreme maske i serumi ne djeluju.

  • Oko kojih se sastojaka možda nepotrebno radi bauk, a zapravo bi bili preporučljivi za njegu kože?

Kemijski pilinzi, kiseline, retinol i lijekovi generalno (npr. Roaccutane).

  • Kad biste mogli izdvojiti jedan proizvod koji bi svi trebali imati u svojoj rutini, koji bi to bio i zašto?

Krema sa zaštitnim faktorom na prvom mjestu. S obzirom na to da je štetan utjecaj UV zraka jedan od glavnih čimbenika u starenju kože, krema sa SPF-om je najbolja anti-age zaštita. Drugi sastojak je retinol, koji, osim što je jedan od najboljih i najjačih anti-age sastojaka, važan je i u liječenju akni. Za zdravu i lijepu kožu gotovo svima bih preporučila kremu na bazi retinola npr. Skinbetter AlphaRet Overnight Cream i EyeMax AlphaRet Overnight Cream (za područje oko očiju).

Sve što vas zanima vezano uz vašu kožu i tijelo, a niste znali gdje tražiti odgovore, možete izravno pitati tim Poliklinike Estera, putem njihove web stranice na linku. Isto tako, kako biste ostali u toku s novostima i aktualnostima poliklinike, možete zapratiti njihov Instagram profil.

Foto: Instagram, Poliklinika Estera

Učitati još
Zatvori