Beauty vodič: Pravilan redoslijed nanošenja skincare proizvoda

Beauty vodič: Pravilan redoslijed
nanošenja skincare proizvoda

Skincare proizvodi imaju određenu privlačnost. Svi ti serumi, esencije, emulzije, tonici, kreme i ulja koji obećavaju najljepšu kožu ponekad su uistinu neodoljivi. No, kako znati kad se koji proizvod koristi? Postoji li određeni redoslijed kojeg se treba pridržavati? Ili je sasvim svejedno kako ćemo ih nanijeti? Većina nas već zna osnove za nanošenje skincare proizvoda – očistiti, tonirati pa nahraniti kožu. Ali, kad se radi o svim onim dodatnim koracima, teško je znati gdje koji uklopiti. Na primjer, ako imamo dva seruma, koji nanosimo prvi? Imati pozamašnu kolekciju proizvoda za njegu kože je sasvim u redu, no ako ih ne primjenjujemo ispravnim redoslijedom, mogli bismo uzalud trošiti vrijeme i novac.

Prema stručnjacima, slojevito nanošenje proizvoda za njegu kože je neophodno za zdravu kožu. Svatko ima jedinstvene potrebe, a stvaranje vlastitog koktela za njegu pružit će vam rezultate koje tražite. Pravilno nanošenje proizvoda pruža bolje i primjetnije rezultate. Ako ste već koristili neki proizvod i niste primijetili rezultate kojima ste se nadali, nemojte ga još otpisati. Možda ste ga samo primijenili u pogrešno doba dana ili pogrešnim redoslijedom.

Zašto bismo trebali paziti na redoslijed nanošenja skincare proizvoda?

Prilagođena rutina za njegu kože dobra je ideja jer ne postoji niti jedan proizvod koji sadrži sve potrebne komponente kako bi odgovarao svim tipovima kože i problemima kože. Na primjer, vaša bi koža mogla imati koristi od vitamina C i retinola svakih nekoliko dana, dok bi nekome drugome možda trebala češća ili rjeđa primjena. Slojevito nanošenje proizvoda za njegu kože izvrstan je način za rješavanje više problema odjednom.

Koja su zlatna pravila za nanošenje skincare proizvoda?

Zlatno pravilo je to da svoje proizvode nanosite od najrjeđe teksture do one najgušće. Tako vaša koža može potpuno apsorbirati serume i druge tekuće tretmane prije nego što se primijene teže kreme i/ili ulja. Rijetki proizvodi ne mogu prodrijeti kroz barijeru gustih proizvoda. No, ako iz pravilno primijenite izvući ćete maksimum iz svakog proizvoda i njihovih sastojaka. Ako se ne primijene na ispravan način. Vaša jutarnja rutina za njegu kože uvijek treba završiti SPF-om, tako da to bude prvi sloj koji sunce pogađa.

Ako imamo više od jednog seruma, koji treba primijeniti prvi?

I ovdje vrijedi pravilo vezano uz teksturu. Proučite gustoću oba seruma. Uvijek nanosite proizvode na bazi vode prije proizvoda na bazi ulja, npr. hijaluronska kiselina se nanosi prije vitamina C na bazi ulja, vitamina A ili drugog proizvoda s aktivnim sastojcima. Ako niste sigurni, nanesite oba proizvoda na ruku kako biste vidjeli koja je gušća. Ako su konzistencije jednake, onda prvo nanosite najaktivniji sastojak. Prilikom nanošenja seruma prvo se nanose najaktivniji sastojci, potom sastojci od kojih želite da vaša koža najviše profitira. Primjerice, ako su vaša najveća briga akne, prvo nanesite serum sa salicilnom kiselinom, a ako vam je najveća briga hiperpigmentacija, prvo nanesite vitamin C.

Uz to, trebate imati na umu da neki serumi djeluju bolje navečer nego ujutro i obrnuto. Dva glavna sastojka koja trebate zapamtiti su vitamin C i retinol. Vitamin C je najbolje primjenjivati ​​ujutro jer štiti kožu od onečišćenja i drugih čimbenika iz okoliša na koje možete naići tijekom dana. Kad se vitamin C koristi s drugim antioksidansima poput vitamina E, to može poboljšati rezultate i učinkovitost. S druge strane, retinol najbolje djeluje navečer jer tijekom dana može povećati osjetljivost kože na sunčevu svjetlost pa je njega najbolje koristiti navečer.

Postoje li sastojci koji se ne bi trebali koristiti zajedno?

To ovisi o formulama koje koristite. Tehnologija i inovacije oko formuliranja znače da su brendovi sposobni učinkovito kombinirati sastojke koji su se prije mogli međusobno neutralizirati ili senzibilizirati. Uz pomoć tehnologije suprotstavljeni sastojci ostaju odvojeni u mikro kapsulama i oslobađaju svoj sadržaj tek kad dođu do ispravnog odredišta na vašoj koži. Bezbrižno kombiniranje različitih sastojaka također uvelike ovisi o tome koliko je vaša koža reaktivna i što može podnijeti. No, općenito govoreći, retinol i kiseline mogu iritirati kožu kad se kombiniraju jer se radi o dva vrlo moćna sastojka. Detalje možete pročitati ovdje.

Retinol je holy grail među sastojcima za njegu kože i većina tipova kože može imati koristi od njegovih nevjerojatnih svojstava. No, ne slaže se dobro s kiselinama kao što su AHA i BHA. To je zato što oba ljušte vanjski sloj kože. Stoga, njihovo miješanje može prouzročiti iritaciju i suhoću, a može i oštetiti zaštitnu barijeru kože. Isto tako, benzoil peroksid i retinol mogu biti pretjerano agresivna kombinacija. Benzoil peroksid djeluje tako što ubija bakterije koje uzrokuju akne i mrlje, ali može isušiti kožu svojim svojstvima protiv akni. On oksidira retinol, što znači da poništava njegove benefite za kožu. Ako se nanesu zajedno, mogu biti iritantni za kožu. Ako je proizvod malo grublji, ali podnošljiv i učinkovit, kombinirajte ga s nježnim proizvodima u sljedećim koracima, poput hranjive hidratantne kreme s vitaminom E, umjesto toga da budete dvostruko grubi prema koži.

Postoje li iznimke od pravila?

Svaka koža je različita i ne postoji skincare rutina koja je prikladna za sve. Pokušajte aktivne sastojke isprva uvesti u večernju rutinu, a ako nećete osjetiti znakove iritacije, potencijalno možete dodati drugi aktivni sastojak ujutro ili navečer. U početku birajte slabije proizvode, s nižom koncentracijom aktivnih sastojaka i polako ih uvodite u svoju rutinu, npr. dva puta tjedno. Nakon toga, ako sve bude u redu, počnite ga nanositi svaku drugu večer.

Kako bismo trebali strukturirati svoju dnevnu rutinu za njegu kože?

Tijekom dana vaša bi se skincare rutina trebala usredotočiti na zaštitu kože od UV zraka i drugih agresora iz okoline, poput onečišćenja. Stručnjaci inzistiraju na tome da zaštita od sunca uvijek treba biti zadnji korak u vašoj dnevnoj rutini za njegu kože, čak i ako planirate nositi make up koji ima SPF. To je osobito važno ako ste prethodno koristili sastojke za piling poput retinola ili glikolne kiseline. Također, stručnjaci kažu da je krema s moćnim antioksidansima izvrstan način za zaštitu kože tijekom dana. Vitamin C i krema sa zaštitnim faktorom idealna je za dan, a vitamin A [retinol] za večer. Uz ovu kombinaciju možete koristiti druge proizvode i aktivne sastojke za liječenje određenih problema i nedostataka kože. Prvi korak jutarnje rutine je čišćenje kože, potom toniranje koje nije obavezno. Nakon toga bi trebao uslijediti vitamin C, a onda proizvodi s aktivnim sastojcima, ako ih koristite. Lagana hidratantna krema je predzadnji korak, a zadnji korak dnevne rutine bi uvijek trebalo biti nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Kako strukturirati svoju večernju rutinu za njegu kože?

Vaša večernja rutina za njegu kože trebala bi početi s čišćenjem kože, a čak i dvostrukim čišćenjem ako ste cijeli dan na licu imali full make up. Nakon toga na lice nanesite proizvod s aktivnim sastojcima po izboru, potom retinol i, kao završni korak, bogatu hidratantnu kremu ili ulje. Međutim, nema potrebe za korištenjem kreme sa zaštitnim faktorom. Navečer bi se vaša rutina trebala usredotočiti na podmlađivanje i obnovu kože. Moćne anti-age proizvode poput retinola i glikolne kiseline najbolje je koristiti noću jer povećavaju fotosenzibilnost kože.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori