Znate li što je Mommy Makeover? Sve popularniji zahvat dostupan i u Hrvatskoj
Znate li što je Mommy Makeover? Sve popularniji zahvat dostupan i u Hrvatskoj

Znate li što je Mommy Makeover? Sve
popularniji zahvat dostupan i u Hrvatskoj

Trudnoća je često opisivana kao jedno od najuzvišenijih, ali i najtežih razdoblja u životu žene. Neupitno, trudnoća uistinu jest “drugo stanje” i osjećaj je koji se ne može opisati riječima. No to je vrijeme koje donosi radost, iščekivanje, ali i niz fizičkih, emocionalnih i mentalnih promjena. Blaženost koja dolazi s očekivanjem novog života često ide ruku pod ruku s kompleksnošću izazova koji proizlaze iz hormonalnih promjena i fizičkih transformacija.

Istinski, trudnoća mijenja ne samo tijelo, već i um. Hormonske fluktuacije mogu uzrokovati promjene raspoloženja, energije i razmišljanja. Slijedeći taj proces, postporođajni period donosi nove izazove jer žensko tijelo prolazi kroz velike transformacije. Ono se mjesecima pripremalo da bude savršena utroba za novi život do te mjere da se sasvim izmijenilo – a poslije trudnoće se, u većini slučajeva, više ne vraća u prvotno stanje.

Poznato tijelo koje više ne poznajete

Jedna od najvećih promjena nakon poroda je prilagodba tijela na novo stanje. Razumijevanje tih promjena i prihvaćanje novog tijela mogu biti izazovni. Važno je promicati pozitivan odnos prema tijelu, prihvaćajući procese koje je ono prošlo kako bi donijelo novi život na svijet.

Upravljanje promjenama nakon poroda uključuje niz aspekata, uključujući pravilnu prehranu, vježbanje prilagođeno novom životnom stilu i tjelesnom stanju, te brigu o mentalnom zdravlju. Savjetovanje s profesionalcima, poput liječnika, nutricionista ili psihoterapeuta, može pružiti podršku i alate za nositi se s promjenama. Možda je vaš postporođajni period prošao sjajno i imali ste vrlo nezahtjevnu bebu uz koju ste mogli posvetiti vremena sebi, svom oporavku i društvenom životu.

No nerijetko je to period tijekom kojega mlade majke ne stignu niti oprati kosu, a sam spomen na vježbanje može izazvati dodatnu frustraciju – no vraćanje života na neke starije postavke, barem u smislu brige o vašem zdravlju i izgledu, dugoročno su bitne za vaš fizički i psihički oporavak.

trudnica

Nježno prema sebi

Jer upravo to, važno je shvatiti da svaka žena prolazi kroz vlastiti put nakon poroda. Prihvaćanje promjena, pronalaženje podrške i briga o sebi ključni su koraci za osjećanje i izgledanje bolje nakon poroda. Posvetiti pažnju svom fizičkom i mentalnom zdravlju pomaže ženama da se vrate sebi, osjećaju snažno i izgledaju sjajno, pružajući osjećaj samopouzdanja u ovoj predivnoj, ali zahtjevnoj fazi života. Jedan od načina kako to postići je i tzv. Mommy makeover o kojem vas bolje upoznajemo u suradnji s dr. Ninom Fuchsom iz Poliklinike LF Medical Group.

mommy makeover
Dr. Nino Fuchs

Što je mommy makeover?

Mommy makeover je popularizirani naziv za skupinu estetskih zahvata koje se izvode istovremeno, a targetiraju problematične točke svih mladih majki: predominantno grudi i trbuh. No ovisno o potrebama klijentice, Mommy makeover može biti i puno više toga jer je zapravo riječ o custom tretmanu.

Može uključivati abdominoplastiku, liposukciju, povećanje grudi, smanjenje grudi, podizanje grudi, povećanje stražnjice, zatezanje ruku, zatezanje bedara, labioplastiku… Cilj mommy makeovera je klijentici vratiti zategnut i mladenački izgled konturi njena tijela, što znači dodavanje i oduzimanje volumena te podizanje i zatezanje kože.

mommy makeover

Fokus mommy makeovera

Grudi su jedan od dijelova tijela koji je najpodložniji promjenama tijekom i nakon trudnoće. Zato se veliki broj žena često odlučuje za kombinaciju procedura i istovremeno pristupa povećanju i podizanju grudi, čime se grudima vraća i punoća i željeni oblik. Također, može se izvršiti i preoblikovanje areole.

Tummy tuck, odnosno abdominoplastika, je operacija koja uklanja višak kože i masnog tkiva s trbuha, često kombinirajući se sa zatezanjem mišića kako bi se vratila čvrstoća i tonus. Nije rijedak slučaj da tijekom trudnoće prednji trbušni mišići ne mogu zadržati svoj oblik, budući da trbuh trpi veliki pritisak. Tada dolazi do razdvajanja mišića lijevog i desnog trbušnog zida, odnosno do stanja koje se naziva dijastaza. Ovo stanje se može uspješno riješiti abdominoplastikom koja će zategnuti trbušne mišiće.

mommy makeover

Za koga je idealan mommy makeover?

Doista za sve žene koje si ga mogu priuštiti – financijski i vremenski! Što ste mlađi, mommy makeover će biti kvalitetniji, a oporavak kraći. No prije nego se odlučite na njega, treba nekoliko stvari imati na umu: preporučuje se raditi tek 3. do 6. mjeseci nakon poroda, odnosno 3. do 6. mjeseci nakon prestanka dojenja. Ne samo jer se tijelo mora početi samostalno oporavljati i vraćati na stari izgled (smanjenje tkiva u dojkama, kontrakcije maternice, povratak trbušnih mišića na mjesto…), već i jer ćete tjednima nakon operacije morati mirovati, izbjegavati fizički zahtjevne situacije i ne dizati ništa teško.

Također, preporučuje se vratiti na kilažu na kojoj ste bili prije trudnoće ili barem na stabiliziranu kilažu te ponovno početi s vježbanjem kako biste ojačali mišiće trupa i trbuha.

  • Koji je po vama ključni zahvat u sklopu Mommy makeover zahvata i zašto?

Mommy makeover podrazumijeva skup operativnih zahvata koji se izvodi nakon poroda i dojenja, kada se tkivo pacijentica promjeni zbog hormonskih oscilacija.

Najčešće se smanje mliječne žlijezde, ali ostane rastegnuta koža na grudima te je potreban zahvat podizanja grudi ili korekcije volumena grudi (smanjivanje ili povećanje…). Također kod dosta mama ostane i oslabljena trbušna stijenka sa često prisutnom dijastazom mišića i viškom kože na donjem segmentu trbuha. Operacije u području trbuha podrazumjevaju od WAL, zahvata s radiofrekfencijom (BodyTite), pa sve do abdominaoplastike sa korekcijom dijastaze mišića.

  • Kome ne biste preporučili Mommy makeover te koliko traje sam oporavak?

Oporavak nakon mommy makeovera traje oko 3 mjeseca uz stalno nošenje steznika nakon zahvata. Sam zahvat ne bi preporučio pacijenticama koje u kraćem vremenu planiraju ponovo zatrudnjeti.

A oporavak?

U periodu oporavka jako je bitno slijediti savjete stručnjaka i imati nekoga na ispomoći za sve od kuhanja i spremanja do brige oko djeteta, jer period oporavka prije svega ovisi o broju i tipu zahvata za koje ste se odlučili. Prosječan period oporavka je oko šest tjedana tijekom kojih se preporučuje hodati i baviti se laganom fizičkom aktivnošću kako ne bi došlo do atrofije mišića. Dok se nakon šest tjedana preporučuje i povratak u teretanu i aktivnijem stilu života kako bi rezultati samog zahvata s vremenom bili i što bolji.

Detalje o opcijama mommy makeovera pogledajte na službenoj web stranici Poliklinike LF Medical Group.

Foto: LF Medical Group, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori