Pet najčešćih mitova o noktima kojima ne biste trebali vjerovati
Pet najčešćih mitova o noktima kojima ne biste trebali vjerovati

Pet najčešćih mitova o noktima kojima
ne biste trebali vjerovati

Manikura je jedno od jednostavnijih životnih zadovoljstava. Bez obzira na to radi li se o odlasku u salon ili DIY manikuri, ona uvijek opušta, a konačni rezultati nas neizmjerno vesele. Unatoč tome, godinama ili, bolje rečeno, desetljećima se pojavljuju mitovi o noktima, točnije o tome je li nešto sigurno ili dobro za njih ili ne, a to ljubitelje manikura može zabrinuti. Najčešće se javljaju pitanja poput: “Jesu li gel i trajni lak loši za nokte?“, ili: “Treba li našim noktima vrijeme za ‘disanje’ između manikura?”.

Svi želimo snažne i lijepe nokte, ali beauty industrija je puna urbanih legendi. Tko nije čuo onu o tome kako će jedenje želatine učiniti vaše nokte jačima? Nije svaki savjet koji dobijemo zapravo koristan jer su često bazirani na mitovima, a ne na stvarnim činjenicama. Upravo zato vam u nastavku donosimo pet mitova koje najčešće možete čuti, a kojima ne biste trebali vjerovati.

1. Morate pustiti nokte da dišu između manikura

Kada uzmete u obzir da je, baš poput naše kose, većina ploče nokta neživa, nokti ne moraju disati. Oni primaju svoje hranjive tvari, kisik i opskrbu krvlju iz krvotoka, a ne iz zraka. Kad stručnjaci za nokte kažu da nokte treba pustiti da dišu, to zapravo znači da je potrebno pauzirati s lakom za nokte i sredstvom za skidanje laka kako bi se suhi, lomljivi, izlistani ili oštećeni nokti oporavili.

2. Hladna voda može brže osušiti lak za nokte

Da je to slučaj, to bi i stručnjaci za nokte radili u salonu. Snižavanje temperature zapravo usporava isparavanje otapala u laku, a samim time i njegovo sušenje. Ledena voda može zgusnuti lak, pa vam se čini da se brže suši, ali jedini način na koji možete osušiti lak je taj da strpljivo čekate. Vjerojatnije je da ćete na svom laku vidjeti udubljenja ako isprobate metodu ledene vode jer čak i ako se na vrhu osuši, on neće biti suh ispod površine.

mitovi o noktima

3. Gel i trajni lak mogu oštetiti vaše nokte

Stručnjaci se slažu da gelovi i trajni lakovi ne oštećuju nokte. S druge strane, njihovo uklanjanje bi moglo stvoriti probleme. Prekomjerno rašpanje može ozbiljno oštetiti ploču nokta što ga onda znatno oslabljuje. Uz to, natapanje noktiju sredstvom za uklanjanje laka također je loša vijest za zdrave nokte jer ih može isušiti, učiniti ih lomljivima i sklonijima pucanju.

4. Pijenjem mlijeka riješit ćete se bijelih mrlja na noktima

Prije nego što se zabrinete da vašem tijelu nedostaje kalcija, puno je veća vjerojatno da su bijele mrlje na vašim noktima uzrokovane lakom za nokte. To su površinske bijele mrlje koje nastaju nakon uklanjanja laka koji je dugo bio na noktu. Ono što se događa je da se površinske stanice nokta uklanjaju zajedno s lakom, što ostavlja bijele mrlje na površini. Često se mogu nježno ukloniti, a ako vam se čini da su dublje u vašem noktu, to je vrlo vjerojatno povezano s pregrubim uklanjanjem laka. Tada se one ne mogu ukloniti nego moraju izrasti.

mitovi o noktima

5. Nokte biste trebali rašpati u jednom smjeru

Vjerojatno ste milijun puta čuli da biste nokte trebali rašpati u jednom smjeru. No, u testu koji je proveo Doug Schoon, znanstvenik i autor Nail Structure and Product Chemistry, nije primijetio nikakve razlike u stanju ploče nokta prilikom usporedbe nokta koji se rašpao samo u jednom smjeru i onog koji se rašpao lijevo-desno. Međutim, važna je vrsta rašpice, koja ne smije biti preoštra, i pritisak koji vršite na nokat, koji ne smije biti prejak.

Foto: Instagram (@iramshelton), Pexels

Učitati još
Zatvori