Koliko često biste zapravo trebali mijenjati pidžamu?

Koliko često biste zapravo trebali
mijenjati pidžamu?

Većinu vremena je ustajanje iz kreveta uistinu teško, a tijekom socijalnog distanciranja, kad smo svi morali ostati doma, taj zadatak postao je još teži. Lako je bilo ležati kod kuće cijeli dan u pidžami, u znoju, i ne razmišljati o tome. Tada nas ionako nitko bitan nije vidio (a ni osjetio), zar ne? Međutim, poslije cijele te situacije vezano uz izolaciju zapitali smo se koliko često bi zapravo trebali mijenjati pidžamu. Isto tako, zanimalo nas je koliko često bismo trebali uzeti svježe opranu trenirku iz ormara kako bi zamijenili onu u kojoj već tjedan dana, svaki dan ležimo na kauču. Srećom, u nastavku možete pronaći odgovore na sva ova pitanja, a onda ćete vjerojatno trebati otići baciti određene komade odjeće u košaru za prljavo rublje.

Održavanje higijene je važnije nego ikad

Jako je važno držati do higijene, a jedan od načina na koje možete paziti je pravovremeno presvlačenje i pranje odjeće. Učestalost kojom trebate presvlačiti i prati odjeću, ovisi o tome što radite dok ju nosite. To isto tako ovisi o vrsti tkanine i vremenskim prilikama. Pidžamu je najbolje oprati nakon tri ili četiri dana, a ako se imate naviku tuširati prije spavanja, možda ćete si tako osigurati još nekoliko nošenja. Da bi bili jasniji, pod “pidžama” mislimo na bilo koju odjeću u kojoj redovito spavate. To može biti majica, bokserice, jednodijelna pidžama ili jedna od onih uparenih na gumbiće – sasvim je svejedno jer ista pravila vrijede za sve. Preporučuje se redovito mijenjanje pidžame kako bi se smanjio rizik od nastanka grinja, stjenica i drugih mikroba dok spavamo. Međutim, ako spavate bez donjeg rublja onda biste donji dio pidžame trebali promijeniti nakon jednog nošenja.

Što ako ste samo malo zaprljali pidžamu nakon tek jednog nošenja?

Situacija se mijenja i u slučaju kad postoji mrlja na vašoj pidžami ili trenirci. Ako ste nešto zaprljali, onda je taj komad odjeće potrebno oprati što prije. Nikako ga ne biste trebali nositi prije nego što se opere i osuši. Kod čišćenja mrlja može vam pomoći i posebno sredstvo specijalizirano za izvlačenje prljavštine iz tkanina. To će vam pomoći produžiti život svojoj najdražoj kućnoj trenirci ili omiljenoj pidžami. Ako se radi o materijalima bijele boje, onda definitivno ne želite prekomjerno nositi taj komad odjeće između pranja jer se bijelo lakše zaprlja.

Naravno, uvijek je lakše produžiti nošenje pidžame na još koju noć kad je vani hladnije. Međutim, s dolaskom ljeta, znoj će postati uobičajeni dio našeg života. Ako se bavite tjelovježbom kod kuće, svakodnevno čistite podove i druge površine ili radite bilo što drugo što bi vas moglo natjerati na to da se često znojite, bila bi dobra ideja da se presvučete u čistu odjeću kako bi vam bilo udobnije, a vi ostali svježi.

Bonus savjet: Ogrtač se također ubraja u pidžamu, pa bi i njega trebalo oprati nakon svaka četiri nošenja, a najvažnije je ipak pranje posteljine. Nju bi trebalo mijenjati i prati svakih tjedan dana. Uistinu nema smisla mijenjati pidžamu koju nosite u krevetu ako ne operete plahtu na kojoj ležite, zar ne?

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori