Uz termo jastučiće protiv menstrualnih grčeva napokon možemo zaboraviti na bol?
Uz termo jastučiće protiv menstrualnih grčeva napokon možemo zaboraviti na bol?

Uz termo jastučiće protiv menstrualnih grčeva napokon možemo zaboraviti na bol?

Koliko god se psihički i fizički pripremali – ili opuštali – prije dolaska menstruacije, nažalost, ne postoji garancija da će vas izbjeći menstrualni bolovi. Naime, istraživanja su pokazala kako preko 80% žena ima bolne menstruacije i susreće se s nekim intenzitetom grčeva. Oni polaze od blagih, uz koje tek povremeno osjećamo nelagodu, do izrazito jakih koji onemogućuju svakodnevno funkcioniranje. Radi toga, kolektivno se ne prestajemo nadati kako će se jednoga dana izmisliti ultimativni lijek ili gadget koji će naprosto zaustaviti ikakvu sličnu tjelesnu neugodu tijekom menstruacije.

Ipak, ono što već godinama postoji na tržištu, a odnedavno je dostupno u svojem najnaprednijem obliku, je proizvod koji i dalje većina žena sustavno ignorira. Pričamo o termo jastučićima koji zagrijavanjem bolnog područja daju osjećaj opuštanja i ugode. I da, vjerovali ili ne, većini savršeno funkcioniraju!

No prije svega, što uzrokuje menstrualne grčeve?

Službeni naziv za bolne, menstrualne grčeve je dismenoreja. Uz to, dijeli se na primarnu dismenoreju, koja se javlja 1-3 dana prije menstruacije te dostiže vrhunac 24 sata nakon početka menstruacije te na sekundarnu dismenoreju koja je povezana uz kakav drugi poremećaj ili bolest u zdjelici, poput endometrioze.

Do menstrualnih grčeva dolazi kada se kontrahira maternica, što se krene događati tik pred menstruaciju. Bolne kontrakcije tada pojačavaju i prostaglandini, tjelesne supstance slične hormonima, koji se stvaraju u sluznici maternice. Ono što menstrualne grčeve čini posebno neugodnima jest činjenica da se bol ne zadržava samo u predjelu abdomena gdje se nalaze jajnici i maternica, već se mogu širiti na cijeli abdomen, prepone, bokove, bedra, pa i donji dio leđa.

No osim grčeva, popratni simptomi koji otežavaju svakodnevicu su osjećaj umora, napetost u maternici ili jajnicima, malaksalost , mučnina, glavobolja i povraćanje.

menstrualni grčevi

Kakav benefit pruža toplina?

Glavna prednost korištenja termo jastučića ili flastera jest ta da dovode toplinu na specifično mjesto. Toplina prirodno pojačava prokrvljenost, a ona istovremeno opušta mišiće. Kako je maternica praktički veliki mišić, postoji teorija kako toplina direktno utječe na miometrij, srednji sloj zida maternice, koji se kontrahira i uzrokuje bol.

Iako ne postoji puno istraživanja vezanih za toplinu i menstrualne bolove, kako je većina ženskih “problema” bilo okarakterizirano kao tipično ženskih i zato nedovoljno atraktivnih za istraživanje, postoje dokazi kako toplina od oko 40 stupnjeva opušta zgrčenu maternicu.

Što su termo jastučići za menstrualne grčeve?

Termo jastučići za menstrualne grčeve su proizvodi koji se koriste za ublažavanje bolova i nelagodnosti koje često prate menstruaciju, posebno jake menstrualne grčeve. Ovi termo jastučići su obično dizajnirani tako da se zagrijavaju i primjenjuju na donji dio trbuha ili donji dio leđa kako bi se pružila toplina i opuštanje mišića. Jastučići su obično dostupni u ljekarnama ili drogerijama, kao i u webshopovima beauty tematike.

Gdje aplicirati termo jastučić?

Točno na mjesto boli! Većini žena je to donji abdomen ili donji dio leđa, no najbolje je aplicirati toplinu direktno na mjesto gdje osjećate najveću bol. Međutim, osjećaj intenzivne topline neće odgovarati svima na jednakim mjestima – pa primjerice, ako vam je osjećaj topline previše jak, probajte jastučić umjesto na donji dio trbuha premjestiti na donji dio leđa.

Također, iskustva su pokazala kako je dobro termo jastučiće kombinirati s eteričnim uljima za intenzivniji efekt umirivanja i olakšanja. Naime, dovoljno je razrijeđena ulja umasirati u bolni dio tijela i preko njih staviti termo jastučić. Toplina će tako i dodatno potaknuti apsorpciju ulja u tijelo. Želite li koristiti eterična ulja za opuštanje uz termo jastučiće, predlažu se lavanda, đumbir, ruža, cimet, klinčić i jasmin.

menstrualni grčevi

Koliko dugo možemo držati termo jastučić na tijelu?

Generalno, termo jastučiće se ne preporučuje držati direktno na goloj koži jer mogu uzrokovati oštećenje kože. Također, ne preporučuje se stavljati ih na oštećenu kožu jer će prolongirati problem. Isto vrijedi i za termo flastere, koji se pretežito ne preporučuju nositi na koži. S druge strane, preporučuje ih se držati 10-20 minuta, ovisno o tome koliko intenzivno osjećate bol. Jastučić tada skinete, procijenite koliko se osjećaj boli smanjio te ga ponovno koristite po potrebi više puta tijekom dana.

Bitno je imati na umu da trebate krenuti s najniže postavke zagrijavanja i postepeno pojačavati prema potrebi. Pripazite da ne nosite termo jastučić tijekom spavanja jer može previše zagrijati kožu. Također, ako je pritom uključen u struju, postoji povećan rizik od požara.

menstrualni grčevi

Kako odabrati idealan termo jastučić za sebe?

Glavno pitanje koje morate odgovoriti jest biste li ga koristili kod kuće ili posvuda? Također, preferirate li odmarati dok ga nosite ili želite biti pokretni?

Ovisno o tome, možete birati električne termo jastučiće, termo jastučiće koji se zagrijavaju u mikrovalnoj ili samostalno, kao i možda klasične boce za vodu. Sljedeća bitna karakteristika je sam dizajn proizvoda koji varira od manjeg do većeg, užeg ili šireg, a birate ga prema veličini površine koju želite da pokrije. Birate li električni termo jastučić, zgodna opcija je automatsko gašenje, kao i opcija pranja u perilici za rublje.

Prednosti i mane:

Prednost elektronskih termo jastučića je ta da većinom dolaze u velikim proporcijama – čak i kao termo deke primjerice – a pritom nude i opcije s dodatnom masažom. Njihova najveća mana jest što ste s njima osuđeni na sjedenje ili ležanje blizu utičnice.

Boce s vodom su pomalo starinski pristup rješavanju menstrualnih grčeva, no one svakako djeluju. Njihova potencijalna mana su dosta unificiran oblik i potrebno ih je iznova grijati kako bi funkcionirale.

Prijenosni termo jastučići najpraktičniji su oblik jastučića protiv grčeva jer ste uz njih pokretni, a ujedno jastučići nisu nužno jednokratni. Možete birati između jastučića na punjenje na baterije, jastučića koji se zagrijavaju u mikrovalnoj te jednokratnih jastučića koji griju na temelju kemijske reakcije kada se izvade iz pakiranja.

Kako si pomoći ublažiti menstrualne grčeve uz jastučiće?

Termo jastučići će svakako ublažiti nelagodu, no kako biste se osjećali što opuštenije i nesputanije tijekom menstruacije, preporučuju se i sljedeće;

• Ako je bol intenzivna, možete posegnuti za ibuprofenom koji će smanjiti produkciju prostaglandina.
• Izbjegavajte alkohol i kofein
• Masirajte bolnu zonu
• Isprobajte vježbe disanja
• Redovito vježbajte, pritom birajući pilates, jogu ili trčanje

Gdje kupiti termo jastučić?

Većina termo jastučića najlakše se nabavlja putem webshopova van Hrvatske, no nekolicina zanimljivih proizvoda protiv menstrualnih grčeva dostupna je i kod nas. U nastavku pogledajte termo jastučiće koji nam se čine najzanimljivijima.

menstrualni grčevi
BEURER EM 50 Menstrual Relax
termo jastučići
WUNDmed Prirodni toplinski flaster
termo jastučići
Intelex Cozy Cushion Microwavable Cushion
termo jastučići
MyLivia Menstrual Pain Relief Device
termo jastučići
Body Warmer Topli Flaster za Ublažavanje Bolova
termo jastučići
Nayca Electronic Heat Pad
termo jastučići
Rael Heating Patch
termo jastučići

Foto: Unsplash, Pexels, PR

Učitati još
Zatvori