Upoznajte Mateju koja u kućnoj radinosti izrađuje prirodnu kozmetiku

Upoznajte Mateju koja u kućnoj radinosti
izrađuje prirodnu kozmetiku

Matea Roksandić porodiljni dopust, osim za provođenje vremena s kćeri, iskoristila je i za stvaranje prirodne kozmetike imena MOjO u kućnoj radinosti. Dolazi iz Lužana u blizini Slavonskog Broda, a završila je fakultet u Rijeci, gdje i živi devet godina:

Trenutno sam na porodiljnom dopustu i uživam u provođenju vremena sa suprugom i kćeri. U slobodno vrijeme izrađujem prirodnu kozmetiku za najbliže i sebe. Jedna od prvih krema koje sam izradila bila je krema koju sam koristila za atopijski dermatitis moje kćeri, a nazvala sam je Beauty baby. Nakon mnoštvo isprobanih krema, s tom sam konačno uspjela umiriti njezinu kožu.

Još prije kćerina rođenja, upisala je tečaj prirodne kozmetike u udruzi Eterico u Rijeci gdje je naučila više o izradi prirodne kozmetike i dermatitisu, a od velike pomoći bila joj je njezina mentorica Meri Popović koja joj je pomogla svojim znanjem i dijeljenjem savjeta.

U udruzi Eterico učimo izraditi brojne proizvode, a radionica je oblikovana u dva dijela. Prvi je dio teorijski, a onda slijedi praktični dio izrade proizvoda koje nosimo doma. U Udruzi sam naučila izrađivati: melem, balzam za usne, lanolinsku kremu, sapune, piling, masku od gline, pakung, šampon, masku za kosu, suho ulje za kosu, masku za vrhove, thermoprotect za kosu, losion za tijelo i različite vrste krema prema tipu kože. Kod kuće ne izrađujem sve navedene proizvode jer je sirovina jako skupa. Za kćer, svoje bližnje, prijatelje i sebe često izradim sama samo neke proizvode. To su maska za kosu, krema za lice, maska od gline, tonik i krema za atopijski dermatitis, priča Matea i dodaje kako pri izradi kozmetike koriste hladno prešana biljna ulja, eterična ulja, hirolate, macerate, biljne maslace, CO2 ekstrakte, biljni glicerol, provitamin B5 (dekspantenol), alantoin, urea, pčelinji vosak, lanolin, konzervans Geogard 221, aloe vera prah, gel crvenih algi, vitamin E, protein riže, phytokeratin, inulin i emulgatore koji su dozvoljeni za korištenje u prirodnoj kozmetici.

O pripremi i procesu izrade kozmetike

Matea Roksandić

Matea nam je ispričala i kako izgleda priprema te proces izrade kozmetike. Prvenstveno, bitno je biti čist i uredan kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije mikroorganizama koji izazivaju kvarenje. Govoreći o priboru, potrebna je precizna vaga, laboratorijske staklene čaše, stakleni štapić, vodena kupelj, žlica za miješanje, mikser za izradu kozmetike i kvalitetna sirovina:

Matea Roksandić
Matea Roksandić

U izradi emulzije uvijek pripremimo vodenu i masnu fazu u odvojenim čašama. Zagrijavamo ih i kozmetička sirovina prije povezivanja mora biti otopljena, bez grudica. Uvijek ulijevamo vodenu fazu u masnu, bez obzira radi li se o emulzijama tipa UV ili VU. Kod miksanja pazimo da nam se emulzija ne pjeni. Na kraju dodajemo konzervans i neke aktivne kozmetičke dodatke te prelijemo emulziju u ambalažu. Najvažnije je da budemo precizni u vaganju sirovine, smireni i da ne žurimo s izradom.

Matea kaže da je vrlo važno biti svjestan toga da se emulzija neće uvijek oblikovati onako kako želimo, no ističe kako to nije obeshrabrujuće, već poticajno za stvaranje nečeg novog i još boljeg.

Matea Roksandić
Matea Roksandić
Matea Roksandić

Velik interes na društvenim mrežama

Osim kreme za kćer, Matea je izradila i kreme te maske za kosu prijateljicama, mami i sestri koje svakodnevno koriste njezine proizvode te su nima jako zadovoljne, a sve je popularnija i na društvenim mrežama, gdje se nalazi iza nadimka @mojo_bymatea:

Na društvenim mrežama primijetila sam veliki interes praćen čestim pitanjima o sastavu proizvoda, načinu na koji izradujem kozmetiku i kako se ona koristi. Velik broj ljudi mi se javi sa željom za isprobavanjem moje kozmetike.

Matea Roksandić
Matea Roksandić

U budućnosti planira nastaviti istražicvati atopijski dermatitis i druga upalna stanja kože, a kaže da sanja o pokretanju posla i izradi kozmetike kojom bi pomogla drugima.

Želim zadržati kvalitetu svih svojih proizvoda, ali i pomoći drugima savjetima i iskustvom koje sam stekla u posljednjih nekoliko mjeseci, kaže Matea i zaključuje kako joj je pritom najvažnije zadržati osmijeh na licu svoje kćeri.

Foto: Blacksheep Cinema

Učitati još
Zatvori