Zašto rad od kuće utječe na san i kako si pomoći?
Zašto rad od kuće utječe na san i kako si pomoći?

Zašto rad od kuće utječe na san
i kako si pomoći?

Vrijeme pandemije većini je ljudi poremetilo uobičajen način života, a mnogim zaposlenima donijelo nove uvjete rada – rad od kuće. Takav način rada nekima se pokazao kao najbolja, a nekima kao najgora stvar koja im se može dogoditi.

Naime, iako rad od kuće pruža fleksibilnost i omogućuje vam da rasporedite posao onako kako vama odgovara, jer nosite samo najudobniju odjeću ili čak pidžamu, ne morate se dotjerivati za posao i žuriti da stignete autobus, ipak, home office nekima može biti mrskija opcija od svakodnevnog odlaska u ured.

Ostanak kod kuće na prvu zvuči sjajno, no nakon dužeg izostanka uobičajene rutine mogli biste osjetiti i mane ovog načina rada. Posao od kuće ne zahtijeva rano ustajanje, nema strogih pravila i određenog radnog prostora, ali traži dozu samodiscipline i motivacije.

Savjeti kako poboljšati san

Sloboda kretanja i nedostatak strukture mnogima su poremetili dnevnu rutinu i uzrokovali probleme sa spavanjem. Posljedice toga su pojava anksioznosti, tjeskoba, nedostatak motivacije, osjećaj stresa i lošija kvaliteta sna.

Loš san može dovesti do poremećaja prehrane, debljanja i problema s hormonima. Jedan od tih hormona je i melatonin, poznat kao hormon spavanja koji tijelu govori kada treba spavati. Na njega utječe izloženost svjetlu, ali i jasna dnevna rutina. Zato je važno stvoriti ugodno radno okruženje i jasno odrediti pravila rada od kuće. Evo nekoliko savjeta kako to možete postići.

Prvo, osigurajte svoj radni prostor. Kako bi rad od kuće bio produktivan potrebno je odrediti mjesto na kojem možete neometano raditi. Dovoljno je imati radni stol i stolicu koja je pogodna za rad na kompjuteru.

Drugo, razmislite o tome da obavljate uobičajene jutarnje rutine kao da idete na posao. Takav  način ponašanja dat će vam strukturu i predodžbu rada kao da ste u uredu.

Treće, napravite plan prema kojem ćete točno odrediti koje su vaše radne obveze i do kada one traju. Jasno odvojite vrijeme kada ste na poslu od privatnog vremena, a pauze koristite onako kao što biste ih koristili da ste u uobičajenom radnom okruženju.

I posljednje, nakon radnog dana osigurajte si redovan ciklus spavanja. Ako vam je teško zaspati, pokušajte se opustiti kratkom tjelovježbom, smanjite količinu svjetla kojem ste izloženi navečer, a ako i dalje ne možete naći način kako da mirno utonete u san, pokušajte s Lunestil tabletama koje nude jedinstveno i inovativno rješenje za dobar noćni odmor.

U svojoj duo kapsuli s odgođenim oslobađanjem Lunestil sadrži kombinaciju moćnih i učinkovitih sastojaka. Vanjska kapsula sadrži eterično ulje lavande i oslobađa se nakon gutanja, što vam omogućuje da mirno i opušteno zaspite. Tek nakon što zaspite (sat vremena nakon uzimanja) oslobađa se druga, unutarnja kapsula s ekstraktom pasiflore, vitaminom B6 i melatoninom i na taj način upotpunjuje učinak tablete.

Jedinstvena kombinacija ova četiri sastojka te optimiziran način oslobađanja komponenti iz kapsule, pomoći će vam da lakše zaspite, ali i uživate u mirnom i kvalitetnom snu tijekom cijele noći. Lunestil ne uzrokuje navikavanje, ovisnost ili pospanost nakon buđenja.

Foto: Unsplash, PR

Učitati još
Zatvori