Kako izgleda lagana krema po mjeri ljetne sezone?

Kako izgleda lagana krema po
mjeri ljetne sezone?

Živa u termometru raste iz dana u dan, a posljedice visokih temperatura i vlažnog zraka vidljive su na našem tijelu, a posebno na koži i kosi. Unatoč uvriježenom mišljenju kako koža ljeti zahtijeva manje njege nego zimi, istina je potpuno drugačija.

Zdravlje kože najugroženije je ljeti

Izloženost toplom zraku isušuje našu kožu jednako kao i hladan zrak zimi, a UV zračenje predstavlja dodatnu opasnost za kožu. Jedini način da naše lice preživi ljeto bez oštećenja, mrlja, crvenila i iritacija je kvalitetna priprema i njega lica. Koža koja je na vrijeme osnažena, zaštićena i nahranjena, neće zadobiti značajnu štetu od umjerenog izlaganja suncu, a s pripremom lica za vruće dane krenite na vrijeme, kako biste ljeto proveli bez akni, preosjetljivosti i nečistoća.

Jedan od glavnih preduvjeta zdrave i glatke kože njena je hidratiziranost. Kako bi koža ostala meka, vlažna i glatka, ljudi su odavno posezali za raznim rješenjima, od ricinusovog ulja, pčelinjeg voska, pa sve do voska od svijeće. Sve spomenute tvari imaju zajedničku karakteristiku – na koži stvaraju vodonepropusnu barijeru koja sprječava isparavanje vlage kroz pore.

Hidratacija je samo polovina zdrave kože

Iako je hidratacija neopisivo važna, ona je samo polovica priče o zdravoj koži. Našoj je koži, osim vlage, potrebna potpuno funkcionalna zaštitna barijera.

Uloga je kožne barijere štititi kožu od štetnih vanjskih utjecaja, poput onečišćenja,hladnoće i jakog sunca, a kroz oštećenu i slabu barijeru čestice prljavštine i bakterije mnogo će lakše prodrijeti, a UV zrake nanijet će još jaču štetu nego zdravoj koži.

Kožna se barijera sastoji od dva jednako važna sloja – unutarnjeg lipidnog sloja i vanjskog sloja, poznatijeg kao mikrobiom, koji čine skupine dobrih bakterija. Zdrav mikrobiom osnovni je uvjet zdrave kože, a da bi koža mogla ispunjavati svoje zaštitne uloge, mikrobiom mora biti raznolik i uravnotežen.

Što očekivati od inovativne hidratantne i obnavljajuće njege ovog ljeta?

Današnje inovativne formule na području dermokozmetike usmjerene su na tretiranje vrlo specifičnih problema i zahtjeva kože, a dermatolozi se slažu da je za njegu osjetljive kože najvažniji režim njege koji je blag, njegujuć, ali djelotvoran.

Idealna bi krema za njegu kože ljeti trebala djelovati kao emolijentni agens, čineći kožu mekšom i gipkom te puneći praznine između mrtvih stanica i površine kože, kako bi spriječila ljuskanje, crvenilo i stvaranje infekcija. Emolijenti ovlažuju kožu, djelujući kao molekule spužve koje vežu vodu i uravnotežuju hidrolipidni film na koži.

Osim emolijenata, savršena ljetna krema trebala bi sadržavati i prebiotičke sastojke, koji će nahraniti zdrave bakterije i držati mikrobiom u ravnoteži, kako bi pretjerani rast opasnih bakterija bio onemogućen.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, ljetna krema po mjeri svake kože trebala bi sadržati i okluzivne tvari koje fizički sprječavaju gubitak vode iz dubljih slojeva kože, kako bi se zaustavilo isušivanje vlage iz epidermisa karakteristično za ljetne mjesece.

Hidratantna krema budućnosti: Njega s prebiotičkim djelovanjem

Mikrobiom kože čini zajednica svih mikroorganizama koje na njenoj površini obitavaju, a kako ne bi došlo do pretjeranog rasta opasnih bakterija koje uzrokuju akne i infekcije, njihovo mjesto trebaju zauzeti korisne bakterije. Takva se ravnoteža naziva zdravim mikrobiomom, a njegovu ravnotežu svakodnevno narušavaju stil života, prehrana, sunčevo zračenje, boravak u klimatiziranim prostorima i korištenje neprikladnih kozmetičkih proizvoda.

Narušena struktura i sastav mikrobioma ostavljaju kožu osjetljivom, uzrokujući peckanje, svrbež i suhoću, a vrlo često i bakterijske infekcije koje rezultiraju aknama i upalama.

Kako bi se obračunala s tim problemom, pojavila se čitava nova generacija njege za lice koja donosi vrlo inovativan pristup obnovi mikrobioma i borbi protiv osjetljivosti kože. Njega lica temeljena na prebiotičkom djelovanju površinu kože pretvara u vrlo pogodno okruženje za rast dobrih bakterija, onemogućavajući narušavanje mikrobioma.

Tri sastojka ključna za ravnotežu mikrobioma

Pružanjem dovoljne količine vlage i hranjivih tvari, potičemo raznolikost organizama na površini kože, a u najkorisnije prebiotičke sastojke u hidratantnim kremama spadaju prebiotička termalna  voda, ceramidi i niacinamid.

U laboratoriju La Roche-Posay kreirana je prebiotička hidratantna njega Toleriane Sensitive, koja dokazano smanjuje osjetljivost kože i jača njenu zaštitnu barijeru. Sadrži 2% niacinamida koji potiče rast i raznolikost bakterija, istovremeno smirujući kožu, 73,9% prebiotičke termalne vode, koja zahvaljujući rijetkim mineralima poput selena i stroncija potiče raznolikost bakterija te ceramid III, čije prisustvo popunjava lipidnu kožnu barijeru i pruža ugljik kao hranu za korisne bakterije.

Kako bi u potpunosti poštivala sve zahtjeve osjetljive kože,ova njega ne sadrži parfeme niti alkohol, a testirana je na koži sklonoj alergijama.

Kako smanjiti peckanje, suhoću, svrbež i crvenilo?

S obzirom na to da nam svakodnevni uvjeti života neprestano narušavaju mikrobiom, moderna bi hidratantna njega trebala biti puno više od obične kreme te uz hidrataciju pružiti uvjete za razvoj zdravog mikrobioma, potičući raznolikost bakterija na koži.

Redovitim korištenjem, Toleriane Sensitive krema klinički dokazano osnažuje zaštitnu funkciju kožne barijere, čime značajno smanjuje osjećaj peckanja, suhoće, ljuštenja, zatezanja i svrbeža na licu.[1]

Kako pravilna rutina njege osjetljive kože ne bi bila potpuna bez učinkovitog, ali dovoljno nježnog gela za čišćenje, La Roche-Posay Toleriane linija nadopunjena je Toleriane njegujućim gelom za pranje lica, koji uklanja nečistoće, ali ne narušava ravnotežu zdravih bakterija, istovremeno djelujući protiv nelagodnog zatezanja kože i suhoće.

[1]Rezultat samoprocjene i kliničke evaluacije na 54 žena s osjetljivom kožom, 4 tjedna korištenja, 2 nanošenja dnevno, ujutro i navečer.

 

Foto: La Roche-Posay, Pexels

Učitati još
Zatvori