Otkrijte koji su prirodni lijekovi protiv glavobolje

Otkrijte koji su prirodni
lijekovi protiv glavobolje

Glavobolje su vrlo čest oblik boli i mogu predstavljati veliku smetnju onima koji od njih često pate. Kod nekih češće nego kod drugih, ali dobra vijest je ta da postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti kako biste si olakšali bol bez posjeta liječniku ili ljekarni. Postoje mnoge prirodne metode kojima si možete pokušati pomoći da se oslobodite glavobolje, a neke od njih vam mogu pomoći i u sprečavanju glavobolje u budućnosti. Znate onu podmuklu, pulsirajuću bol koja vam često upropasti dan? Ona može biti uzrokovana mnoštvom faktora, a pijenje tableta nije najzdraviji način na koji se ta neugodnost može srezati u korijenu. Prvo bi bilo preporučljivo da isprobate prirodni lijek protiv glavobolje, a neke od najefikasnijih možete naći u nastavku.

Kurkuma i đumbir

Oba sastojka su protuupalna i izvrsno djeluju na svaki dio našeg organizma. Ubacite ih u vodu i skuhajte čaj, dodajte ih u smoothie ili dressing za salatu, a možete ih konzumirati i u obliku kapsula ili tinkture. Radi se o svestranim sastojcima i često ih možete pronaći zajedno u mnogim formulama.

Elektroliti

Često zbog svog užurbanog života samo pijemo kavu i u potpunosti zaboravljamo piti dovoljno vode. To je glavni uzrok većine glavobolja koje iznenada prekidaju našu produktivnost bez obzira na to koliko kofeina prolazi kroz naše vene u tom trenutku. Međutim, ako počnete piti puno vode na prvi znak glavobolje, to često neće donijeti neku primjetnu promjenu. Pravilno i kontinuirano hidriranje podrazumijeva osiguravanje tijelu pravih soli i minerala. Stavite nekoliko kapi elektrolita u vodu i pijte ju kroz cijeli dan.

Paprena metvica

Ovaj vrhunski prirodni lijek protiv glavobolje, ulje paprene metvice, ne samo da miriši umirujuće, već i hladi na dodir. Budući da je to eterično ulje, trebali biste ga razrijediti prije nego što ga nanesete na kožu. Međutim, postoji i puno unaprijed izmiješanih formula koje se mogu pronaći u prikladnom pakiranju za nanošenje izravno na sljepoočnice ili stražnju stranu vrata za trenutni efekt hlađenja. Uz to, osjećat ćete se svježije.

B kompleks

Mnoga istraživanja pokazuju da vitamini skupine B mogu pomoći u smanjenju boli povezane s glavoboljom. Oni pomažu pretvoriti hranu u energiju, što može biti korisno u slučaju kad je vaša glavobolja posljedica pada šećera u krvi zbog preduge pauze između obroka. Također, topljivi su u vodi pa se brzo apsorbiraju.

Izbjegavajte nitrite

Nitriti i nitrati uobičajeni su konzervansi koji se nalaze u mnogim prerađenim namirnicama poput hrenovki, salama, slanine i kobasica, a poznato je da oni ograničavaju protok krvi sužavanjem krvnih žila. To kod mnogih može izazvati glavobolju, pa bi najbolje bilo izbjegavati ove namirnice. Ako ipak pojedete jednu od njih, pijte puno vode uz elektrolite da biste izbacili sve loše tvari iz organizma prije nego što nastupi glavobolja.

Koenzim Q10

Radi se o moćnom antioksidansu protiv starenja i koji pomaže i kod potpunog iskorištavanja hrane u svrhu proizvodnje energije. Više istraživanja dokazalo je da koenzim Q10 smanjuje jačinu i učestalost pojave glavobolja. Osim toga, izvrstan je dodatak vašoj beauty rutini. To nazivamo win-win situacijom.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori