Tetka, menga, prijateljica… zovemo ju različitim imena, a evo zašto je se ne smijemo sramiti

Tetka, menga, prijateljica… zovemo ju različitim imena, a evo zašto je se ne smijemo sramiti

Najstresniji period u životu svake djevojčice je dolazak prve menstruacije. Život, majka, sestra frendica – sve nas to pripremi na taj veliki trenutak, ali ipak ništa nas ne može pripremiti dovoljno. Menstruacija je periodično pražnjenje krvi i tkiva iz maternice i vagine. U prosjeku, svaka žena ima oko 450 mjesečnih krvarenja tijekom svog života, što je složit ćete se poprilično dug period. Uz nju dolaze i brojne druge posljedice od promjena raspoloženja, do fizičke slabosti i bolova. Dolazi otprilike od jedanaeste do četrnaeste godine života i već tada moramo se naučiti nositi s njom sve do menopauze. Znači to je potpuno prirodan period u životu svake žene, ali ipak javnost se toga i dalje srami i tu nastaje problem. Sram dovodi do tabua, a tabui dovode do menstrualnog siromaštva – što je definitivno veliki problem današnjice. Zato ✌ za Vaginu kako bi destigmatizirali menstruaciju i podigli svijest o menstrualnom siromaštvu.

Menga, tetka, frendica…

Menga, tetka, frendica, zovemo ju različitim imenima, a konzervativne ostavštine društva u Hrvatskoj, itekako su prisutne pa se većina djevojčica, žena, djevojaka iste i srami. To je, ne moramo ni spominjati itekako pogrešno. Žensko zdravlje važan je segment u društvu i o njemu bi se trebalo progovarati bez srama. Neke krive zastarjele vrijednosti uzrok su tome da je menstruacija danas u većini slučajeva tabu tema, koriste se razna imena ili nadimci za istu, dok je ona s druge strane potpuno prirodan proces. Kako to promijeniti? Sve kreće od nas i naših stavova, od našeg prihvaćanja vrijednosti kojima ćemo učiti našu djecu. Menstruacije se ne bismo trebali sramiti, a kada to prestane biti slučaj, na vidiku će se pojaviti promjena koju toliko trebamo, među ostalim i u zakonskim regulativama. Zašto zakonske regulative? Zbog ogromnog problema današnjice, a to je menstrualno siromaštvo. 

Što je menstrualno siromaštvo?

Menstrualno siromaštvo je otežan ili onemogućen pristup menstrualnim potrepštinama poput jednokratnih ili višekratnih higijenskih uložaka, menstrualnih čašica i tampona, lijekova za ublažavanje bolova i donjeg rublja, te ekonomska ranjivost zbog financijskog opterećenja koje predstavlja kupovina menstrualnih potrepština. Menstrualno siromaštvo velik je problem, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj i iznimno je važno raditi na osvještavanju istog što u konačnici treba dovesti i do njegovog rješenja. Prema istraživanju provedenom u sklopu projekta Tetka Perioda kojeg provodi Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, čak više od trećine ispitanica (36.4%) navelo je da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene. 

Više od 10% ispitanica navelo je da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11.9%), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11.9%). Podaci su, složit ćete se poražavajući. 

Gaza umjesto uloška 

Čak 3.6% sudionica je navelo da im se događa da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine pa umjesto njih koriste improvizirana sredstva (3.1% ponekad, a 0.5% često). Na pitanje koja improvizirana sredstva koriste umjesto menstrualnih potrepština najveći udio ispitanica navodi toaletni papir, a dio koristi komade tkanine/krpe/izrezane majice. Neke su ispitanice navele da su koristile gazu, maramice, vatu, ručnik, dječje pelene, čarape, papirnate ručnike/salvete ili zavoj. Ovi podaci su alarmantni i zahtijevaju urgentno rješenje situacije, a rješenje kreće od osvještavanja. 

Kako tomu doskočiti?

Većina ispitanica smatra da bi menstrualne potrepštine trebale biti besplatne i dostupne. S obzirom na to da ispitanice mjesečno troše do 35 kuna mjesečno, a neke i preko 55 kuna na potrepštine za menstruaciju, evidentno je zaključiti na trošak koji si mnoge žene u Hrvatskoj danas nažalost ne mogu priuštiti. Većina sudionica tijekom menstruacije najčešće koristi jednokratne higijenske uloške (74.1%), 13.6% koristi tampone, 9.1% menstrualnu čašicu, a 2.6% višekratne (perive) higijenske uloške. 1% sudionica koristi nešto drugo (kombinaciju jednokratnih uložaka i tampona, kombinaciju jednokratnih uložaka i menstrualne čašice, menstrualne gaćice, menstrualni disk, pelene za odrasle, vatu, toaletni papir ili ubruse). Također većina je zaključila kako bi koristila druge potrepštine kada bi one bile financijski dostupne. 

✌ #ZaVaginu

Osim same menstruacije, važno je poraditi i na ženskom zdravlju. Naime nešto manje od četvrtine svih sudionica (24%) izjavilo je da nema izabranog ginekologa (preko HZZO-a). Mnoge od njih nemaju ni ispravne uvjete kako bi mogle održavati pravilnu higijenu za vrijeme menstruacije, a mnoge nailaze i na nerazumijevanje na radnom mjestu, školi ili fakultetu. Sve ove činjenice bitno ukazuju na to da je vrijeme za promjene. Da je vrijeme da osvijestimo menstruaciju kao dio života svake žene kojeg se nikako ne bismo trebali sramiti. Libresse je, upravo kako bi destigmatizirao menstruaciju i podignuo svijest javnosti o menstrualnom siromaštvu, pokrenuo kampanju ✌ za Vaginu u koju se i ti možeš uključiti. Prati Libresse na Instagramu, digni ✌ #ZaVaginu i otvoreno progovori o menstruaciji. Cijelo istraživanje nalazi se ovdje.

Foto: Libresse, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori