Što mislite, je li UV zračenje intenzivnije u gradu ili na moru?
Što mislite, je li UV zračenje intenzivnije u gradu ili na moru?

Što mislite, je li UV zračenje
intenzivnije u gradu ili na moru?

Porastom osviještenosti o bitnosti nošenja zaštitnog faktora tijekom cijele godine, UV zaštita za tijelo postaje sve popularniji odabir za dnevnu njegu tijela. Naime, iako nam je tijekom godišnjeg odmora sasvim prihvatljivo redovito aplicirati kremu za tijelo sa SPF-om – istu naviku nekako nismo stekli dok smo u gradu. No bez obzira na lokaciju, UV zračenje može biti jednako štetno, stoga je važno poduzeti odgovarajuće mjere zaštite.

Korištenje zaštite od UV zračenja ključno je za očuvanje zdravlja kože, bilo da se nalazimo u gradu ili na moru. Intenzitet UV zračenja može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, pa ako ste se ikada pitali koliko je u stvari opasno UV zračenje u gradu – donosimo obrazloženje u nastavku.

L'Angelica Sun Care

Što utječe na jačinu UV zračenja?

• Refleksija sunčevih zraka
• Nadmorska visina
• Sunčani dani vs. oblačnost
• Godišnje doba

L'Angelica Sun Care_iStock

UV zračenje u gradu

Mnogi ljudi podcjenjuju izloženost UV zračenju dok obavljaju svakodnevne aktivnosti u gradu. Međutim, UV zrake su prisutne tijekom cijele godine, čak i kada je oblačno! Asfalt, beton i druge površine mogu reflektirati sunčeve zrake, dodatno povećavajući izloženost UV zračenju. Jednako tako, ako je grad u kojem živite prosječno više oblačan – imate sreće kada je UV zračenje u pitanju. Naime, oblaci ipak mogu malo disperzirati UV zračenje.

Također, živite li u gradu na višoj nadmorskoj visini, više ste izloženi UV zračenju nego u okolnim gradovima. Zato je, primjerice, na skijanju obavezno nositi zaštitni faktor! Korištenje krema za sunčanje s visokim SPF faktorom, nošenje šešira sa širokim obodom i sunčanih naočala te adekvatne odjeće može vam pomoći zaštititi se od UV zračenja, no ipak ne biste trebali preskakati proizvod za tijelo sa SPF-om na svim otvorenim dijelovima tijela.

L'Angelica Sun Care

UV zračenje na moru

Na moru je izloženost UV zračenju još intenzivnija zbog refleksije sunčevih zraka od vode i pijeska; ova refleksija je intenzivnija nego između stakala, asfalta i betona. Tijekom ljeta smo i oskudnije odjeveni što ostavlja puno prostora za oštećenje kože, posebice ako ste na godišnjem odmoru u gradu koji ima puno sunčanih dana s malo naoblake.

Tijekom ljetnih mjeseci, kada je sunčevo zračenje najjače, važno je dodatno paziti na zaštitu kože – i redovito obnavljati istu najviše svaka dva sata ili kad god se smočite.

l'angelica

Prevencija oštećenja kože

Redovita zaštita od UV zračenja može spriječiti brojne probleme s kožom. Dugotrajno izlaganje UV zračenju bez zaštite može dovesti do opeklina od sunca, ubrzanog starenja kože, pojave tamnih mrlja i povećanog rizika od raka kože. Važno je educirati se o opasnostima UV zračenja i poduzeti odgovarajuće mjere kako bismo zaštitili svoju kožu.

U konačnici, bez obzira nalazimo li se u gradu ili na moru, pravilna zaštita od UV zračenja ključna je za očuvanje zdravlja. Baš zato potreban vam je kvalitetan SPF koji će istovremeno njegovati i hidrirati kožu, ali i štititi od UV zračenja. Upravo takve novitete pripremio je poznati talijanski brend L’Angelica.

L’Angelica: Pristupačno, a kvalitetno

L’Angelica Sun Care linija ove godine izlazi s četiri proizvoda namijenjenih za zaštitu od UV zračenja bilo u gradu ili na plaži. Možete birati između mlijeka za sunčanje u spreju sa zaštitom 30 ili 50+ te mlijeka za sunčanje sa zaštitom 30 ili 50.

Sve proizvode krasi biorazgradiva formula, obogaćena hidratantnim glicerinom te vitaminom E, snažnim antioksidansom.

Njihova hranjiva formula utažit će potrebe dehidrirane kože, a pomoći će zagladiti i suhe, grube i perutave kože. Uistinu 2-u-1 proizvod koji ćemo iz grada nositi direktno na godišnji odmor!

Proizvodi su već dostupni u prodaji u drogerijama diljem Hrvatske.

Foto: L’Angelica, Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori