Evo zašto biste trebale dvaput razmisliti prije rezanja kožice oko noktiju

Evo zašto biste trebale dvaput razmisliti
prije rezanja kožice oko noktiju

Kada dođemo kod stručnjaka na manikuru, jedna od prvih stvari koju će napraviti je urediti kožicu oko naših noktiju pa samim time i kutikule. To je često i prva stvar koju radimo kod kuće ako same kreiramo svoju manikuru. Neki ljudi vole rezati kožicu oko noktiju zbog estetike, drugi ne jer imaju osjetljivu kožu. No, mnogi dermatolozi kažu da zapravo postoji razlog zašto bismo trebale razmisliti dvaput prije nego što idući put krenemo gurkati, čupkati ili rezati kožicu oko noktiju. Naime, kutikule možda nisu nešto o čemu ste mnogo razmišljale, ali one zapravo imaju vrlo važnu zadaću.

Koja je funkcija kutikule nokta?

Funkcija kutikule nokta je zaštita novog nokta od bakterijskih i gljivičnih infekcija kako raste iz korijena. To je jako važno jer su nokti osjetljiviji na oštećenja, isušivanje i infekcije tijekom te početne faze rasta. Kutikula je prva linija obrane za ploču nokta. Iz tog razloga, dermatolozi ni pod kojim okolnostima ne preporučuju rezanje kutikule, bilo da ste u salonu ili kod kuće.

Ova praksa potencijalno može izložiti vaše nokte brojnim infekcijama. Ako je koža oko njih suha, ispucala ili izrezana, prljavština i bakterije mogu lakše ući u korijen nokta. To može uzrokovati razna stanja koja potom zahtijevaju liječenje. Uobičajene infekcije noktiju uključuju gljivice i upalne infekcije koje se javljaju na noktima. No, oštećenje zanoktica može nastati i ako se po noktima kopa ili ih se grize, kao i tijekom manikure ako se agresivno guraju ili režu kutikule. No, kada se bira između dvije opcije – izrezati ih ili ih nježno potisnuti – ovo drugo je definitivno sigurnija opcija.

Kako možemo osigurati zdravlje noktiju i kutikula?

Ipak, netaknuta kutikula kojoj je dopušteno to da normalno raste i prianja uz korijen nokta, najbolji je odabir. Kako biste podržale zdrav rast noktiju, postoji jedna stvar koju možete učiniti za kutikule, a to je njega. Nanošenjem ulja ili kreme za kutikule kako biste zadržale hidrataciju i ojačale zaštitnu kožnu barijeru, osobito zimi i tijekom pretjeranog pranja ruku, možete voditi brigu o zdravlju kutikula i svojih noktiju.

Ulja ili kreme za kutikule možete kupiti u lokalnoj ljekarni, drogerijama i putem brojnih beauty web shopova, a dodavanjem ovog malog koraka vašoj redovitoj rutini možete pomoći kožici oko noktiju da bude zdrava, a potom i nokti glatki, ujednačene boje i bez ogrebotina i drugih oštećenja. U nastavku donosimo nekoliko ulja i krema za svakodnevnu njegu kutikula.

Dior Collection Crème Abricot
Aesop Resurrection Aromatique Hand Balm
Clarins Hand and Nail Treatment Lotion
Mavala Cuticle Cream
Dermacol Nail & Cuticle Chamomile Oil
Nails Inc. Superfood Repair Oil
OPI Pro Spa Nail & Cuticule Oil
Sally Hansen Vitamin E Nail & Cuticle Oil

Foto: Instagram, Notino, Cult Beauty, Fabuspot, Feel Unique

Učitati još
Zatvori