Koji su benefiti izlaganja ekstremno niskim temperaturama u kriosauni?

Koji su benefiti izlaganja ekstremno niskim
temperaturama u kriosauni?

Kad pomislite na tretmane za mršavljenje i oblikovanje tijela, vjerojatno vam prvo padne na pamet body wrapping, vježbanje u termo kapsuli ili limfna drenaža. Većina takvih tretmana uobičajeno uključuju toplinu i visoke temperature koje utječu na tijelo na željeni način. Biste li ikad pomislili da izlaganjem svog tijela ekstremno niskim temperaturama možete postići isti efekt, ubrzati metabolizam, potaknuti obnovu mišića i umanjiti bol kako biste bili najbolja verzija sebe? U tome vam može pomoći tretman krioterapije.

Krioterapija, što u doslovnom prijevodu znači “hladna terapija”, tehnika je u kojoj je tijelo na nekoliko minuta izloženo ekstremno niskim temperaturama. Tretman krioterapije može se obaviti na samo jednom području tijela ili se možete odlučiti za krioterapiju cijelog tijela u kriosauni. Lokalizirana krioterapija može se primijeniti na više načina, uključujući ledene kutije, masažu ledom, sprejeve s rashladnom tekućinom, ledene kupke, pa čak i pomoću sondi.

Što je zapravo kriosauna?

Postupak krioterapije cijelog tijela obavlja se u kriosauni. Ovaj tretman podrazumijeva uranjanje tijela u ekstremno hladan zrak na nekoliko minuta. Pojedinac stoji u zatvorenoj komori koja okružuje njegovo tijelo, a na vrhu ima otvor za glavu. Kriosauna se hladi pomoću tekućeg dušika kako bi se tijelo izložilo niskim temperaturama. Temperatura saune se spušta na -110 do -180 stupnjeva Celzijevih. Kako bi uživali u benefitima kriosaune, potrebno je zadržati se na toj temperaturi između dvije i četiri minute. Možete imati koristi već od samo jednog tretmana u kriosauni, ali je najučinkovitija ako se redovito koristi. Neki sportaši koriste kriosaunu dva puta dnevno. Međutim, za one koji nisu sportaši dovoljno je da se podvrgnu tretmanu svakodnevno u razdoblju od 10 dana, a potom jednom mjesečno.

Benefiti krioterapije

Gubitak kilograma i pomlađivanje

Kriosauna će podržati i dodatno potaknuti proces mršavljenja. Hladnoća tjera tijelo na rad kako bi zadržalo toplinu. Stoga, samo nekoliko minuta u kriosauni može povećati brzinu metabolizma. Budući da krioterapija pomaže kod bolova u mišićima, mogla bi i olakšati povratak u vašu fitness rutinu nakon ozljede. Kriosauna pomaže i u borbi protiv celulita te ima pomlađujući učinak.

Smanjuje upale u tijelu

Upala je jedan od načina na koji se imunološki sustav bori protiv infekcije. Međutim, ponekad imunološki sustav postaje pretjerano reaktivan. Rezultat toga je kronična upala koja je povezana sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa, depresije, demencije i artritisa. Smanjenje upale može poboljšati cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od brojnih kroničnih oboljenja, a neka istraživanja sugeriraju da upravo krioterapija može smanjiti upale u tijelu.

Smanjuje simptome migrene

Krioterapija može pomoći u liječenju migrena hlađenjem i zatezanjem živaca u predjelu vrata. Jedno je istraživanje utvrdilo da nanošenje dva ledena obloga na karotidne arterije u vratu značajno smanjuje migrensku bol kod ispitanika. Smatra se da to djeluje tako što hladi krv koja prolazi kroz žile. Karotidne arterije su blizu površine kože, stoga su lako dostupne.

Umiruje nadražene živce

Mnogi sportaši već godinama koriste krioterapiju za liječenje sportskih ozljeda, a jedan od razloga je to što ona može eliminirati bol. Hladnoća zapravo “umrtvi” nadraženi živac, stoga kriosauna može pomoći u liječenju ukliještenih živaca ili neuroma, kroničnih bolova ili čak akutnih ozljeda.

Pomaže u liječenju poremećaja raspoloženja

Ektremno niske temperature u kriosauni mogu izazvati hormonalne reakcije. To uključuje oslobađanje adrenalina i endorfina, što može imati pozitivan učinak na one koji pate od poremećaja raspoloženja poput anksioznosti i depresije. Jedno je istraživanje utvrdilo da je krioterapija cijelog tijela učinkovita u kratkoročnom liječenju oba navedena poremećaja.

Kriosauna smanjuje i artritičnu bol

Lokalizirani tretman krioterapije nije jedino što je učinkovito u liječenju ozbiljnih stanja. Jedno je istraživanje utvrdilo da je krioterapija cijelog tijela u kriosauni značajno smanjila bol kod ljudi koji pate od artritisa. Kriosauna je također omogućila agresivniju fizioterapiju i radnu terapiju nakon tretmana. To u konačnici rehabilitacijske programe čini puno učinkovitijima.

Liječi atopijski dermatitis i druga stanja kože

Atopijski dermatitis je kronična, upalna kožna bolest sa simptomima suhe kože i svrbeža. Budući da krioterapija može poboljšati razinu antioksidansa u krvi i istovremeno smanjiti upalu, logično je da i lokalizirana krioterapija i kriosauna mogu pomoći u liječenju atopijskog dermatitisa.

Jedino mjesto u Zagrebu koje vam nudi uslugu kriosaune je Biotrening centar za brigu o zdravlju i tjelesnoj formi. Smješten je u jednom od najljepših zagrebačkih kvartova – Kvatriću, u Maksimirskoj 8. Naravno, tijekom svih tretmana, pa tako i tijekom korištenja kriosaune, primjenjivat će se povećane mjere opreza. Biotrening je vodeća regionalna tvrtka u području kondicijskog treninga sportaša i rekreativaca, lokomotorne rehabilitacije, korporacijskog i zdravstvenog fitnesa te zdravstvenog turizma. Uz svoje iskustvo i znanje koje grade već više od 20 godina pružaju svojim korisnicima sigurnost, vjerodostojnost i pozitivne rezultate. Cilj ovog suvremenog sportsko rekreacijskog centra je promovirati zdrav način života pa uz njihovu pomoć nećete imati problema u tome da izgradite najbolju verziju sebe.

Foto: Biotrening

Preporuka

Zatvori