Znate li što su karotenoidi i zašto su najbolji ljetni saveznici u njezi kože?

Znate li što su karotenoidi i zašto su najbolji ljetni saveznici u njezi kože?

karotenoidi

Sezona godišnjih odmora je pred nama, a osim razmišljanja o tome koje kupaće kostime i natikače spakirati za dobar provod na plaži, još je važnije pripremiti tijelo i organizam za dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama, bilo to na plaži, bazenu, u šetnji ili u planinama, s obzirom na to da sunce može imati izrazito loše posljedice na našu kožu. Kad se govori o sunčanju, vrlo često naiđemo na pojam karotenoida, no znate li točno što su oni i kakvo djelovanje imaju na naš organizam?

Posebno važni u ljetnim danima

karotenoidi

Prije svega, najčešće ih susrećemo u hrani koju jedemo jer su to pigmenti koju daju boju većini namirnica, a popis karotenoida uistinu je dugačak – postoji više od 600 vrsta, a među poznatijima zasigurno su alfa-karoten i beta-karoten. Njihova je uloga višestruka:

  • sudjeluju u obrani organizma od štetnih slobodnih radikala
  • većina karotenoida pretvara se u vitamin A, a on održava zdravlje očiju
  • utječe na kognitivne funkcije
  • doprinosi zdravlju kože
  • sudjeluje u rastu i razvoju

Karotenoidi su osobito bitni u ljetnim danima kad kožu treba dodatno pripremiti za izlaganje suncu. Oni će, naime, umanjiti oštećenja uzrokovana UV zračenjem, smanjiti eventualnu pojavu alergije na sunce te, ono što je mnogima vrlo bitno, pomoći će zadržati preplanuli ten.

Nije na odmet ponoviti koliko je važno obratiti pozornost na prehranu te unositi namirnice bogate karotenoidima. U tu kategorije spadaju mnogima omiljene ljetne poslastice poput marelice, lubenice, manga, nektarine i breskvi. Međutim, uz voće i povrće, naglasak se treba staviti i na astaksantin, jednog od člana obitelji karotenoida.

Što je astaksantin?

karotenoidi

Astaksantin pripada obitelji karotenoida, a riječ je o unutrašnjem sredstvu za zaštitu od sunca. Prema nekim istraživanjima, astakstantin ima nekoliko puta snažnije antioksidacijsko djelovanje od vitamina E, a 11 puta snažnije djeluje od beta-karotena, još jednog člana obitelji karotenoida.

Astaksantin dodatno važan postaje u ljetnim danima s obzirom na to da ima pozitivan učinak na kožu:

  • štiti kožu od djelovanja UV zraka
  • smanjuje i sprječava nastajanje hiperpigmentcije
  • poboljšava vlažnost i elastičnost kože.

Budući da se u ljetnoj sezoni poseban naglasak stavlja na zaštitu kože, osim kremama sa zaštitnim faktorom, treba je i dodatno očuvati, a to je moguće pomoću dodataka prehrani poput Almagea® SUNLOVE SKIN+. Ima pozitivno djelovanje na kožu zahvaljujući bogatoj formulaciji aktivnih sastojaka, a ono što je krema sa zaštitnim faktorom izvana, to je
Almagea® SUNLOVE SKIN+ iznutra. Može se, naime, opisati kao unutarnji zaštitni faktor, a pristaje mu epitet idealnog ljetnog saveznika lijepe i zdrave kože.

karotenoidi

Foto: Almagea, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori