Kako izgleda bračni život u doba izolacije?

Kako izgleda bračni život u
doba izolacije?

Kada bi nam netko, recimo još prije mjesec dana, pokušao dočarati kako će naš život izgledati u idućih 30 dana, te koje će sve nevjerojatno obrate doživjeti, većina nas slatko bi se nasmijala i lagano rukom odmahnula te tvrdnje i prognoze, pospremivši ih u zadnju ladicu svog mentalnog ormarića.

No, život nas je posljednjih tjedana ipak naučio tome koliko može biti nepredvidiv, pun uspona i padova, uzbuđenja i stresova, kao i sjajnih životnih lekcija koje će se pamtiti još dugo vremena.

Govorimo li o izazovima života u izolaciji i na socijalnoj distanci od većine toga što je još donedavno podrazumijevalo našu ‘normalnu svakodnevicu’, nemoguće je ne spomenuti se ljubavnih, partnerskih i naročito bračnih odnosa, koji ovih dana uče brojne vitalne lekcije i prolaze kroz mnoge kušnje.

(Bračni) život u doba izolacije – od šale do stvarnosti

Kako zapravo izgleda bračni život u doba izolacije, tema je koje su se dosad dotakli brojni edukativni, ali i zabavni članci, a neki su išli toliko daleko u humoru da su već počeli dijeliti savjete za brze i bezbolne razvode. S druge strane, mnogi partneri počeli su se šaliti na temu toga kako će 2020. godina proteći u znaku globalnog baby booma i definitivno pospješiti pronatalitetne politike brojnih zemalja. Primijetili smo i brojne urnebesne tvitove koji su na šaljiv nastojali dočarati bračni život u doba pandemije, a izolacija je osim povremenih trzavica među partnerima također iznjedrila i neke lijepe zajedničke trenutke koje vrijedi čuvati u mislima i znati ih cijeniti u budućnosti.

Evaluacija odnosa i životnih navika

Vrijeme karantene u bračnom životu u svakom je slučaju dobra prilika za preispitivanje vrijednosti i navika koje smo do sada možda potiskivali u drugi plan zbog jednostavnog razloga – ubrzanog načina života i nedostatka vremena.

Sada kada na raspolaganju imamo nešto više vremena, pod povećalo bi mogli doći naši uvriježeni obrasci ponašanja, pa tako i neke navike koje se tiču higijene i zdravlja. Uzmimo za primjer pranje zubi, jednu naoko banalnu rutinu koju smo u svojoj normalnoj svakodnevici navikli obavljati brzo, mehanički i bez razmišljanja. Pranje zubi izuzetno je bitna stavka ne samo naše dentalne higijene, već i dentalnog i općenitog zdravlja našeg organizma, pa je upravo sada idealni trenutak za ponovno usvajanje dobrih, starih navika, a još će lakše to biti ako se odlučite na promjenu – u paru.

Proizvod u kupaonici koji će zauvijek promijeniti vaš način brige o zubima je Philips Sonicare električna četkica za zube, koja je od pojavljivanja na tržištu unijela pravu malu revoluciju u živote mnogih Hrvatica i Hrvata. Razlog je logičan, jer Sonicare četkica pobrinula se za to da briga o zubima bude jednostavna i učinkovita, te posebno prilagođena našem modernom i hektičnom stilu života.

Zanimljivo je da zbog svog nježnog i učinkovitog djelovanja, Philips Sonicare preporučuje i Hrvatsko parodontološko društvo te brojni stomatolozi, a samo neke od prednosti ove električne četkice u odnosu na onu klasičnu navodimo u nastavku:

  • Philips Sonicare uklanja 7 puta više naslaga od klasične četkice
  • Osigurava čišće i bjelje zube u samo 7 dana
  • Zahvaljujući soničnim vibracijama, stvara mikromjehuriće koji dubinski prodiru između zubi i čiste teško dohvatljiva mjesta
  • Posebno je nježna prema najosjetljivijim zubima i desni
  • Jednim pranjem postiže ono što obična četkica ne uspijeva u mjesec dana

Što je zajedničko bračnom životu i četkicama za zube?

Pitate se koja je to još veza između bračnog života i Philips Sonicare četkica? Na to nam je odlučila odgovoriti Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu, koja se pozabavila upravo bračnim životom u doba pandemije i bračne partnere na svom Instagram profilu, u serijalu #bračnevode, zamislila kao – dvije Sonicare četkice.

Morali smo priupitati Alis kako je uopće došla na ideju?

Zajedno s tvrtkom Philips došli smo na ideju da kroz četkice koje se u našoj kući redovno pojavljuju i dobro nas služe prikažemo trenutno vrlo izazovan bračni život u izolaciji. Puno toga sada muž i ja radimo zajedno. Više smo doma, više se uvažavamo s obzirom na izazovan mjesec koji je iza nas. Jer pandemija i potres su nas dobro protresli. Često tu bude zbog toga puno smijeha jer ipak osmijeh i humor liječe sve rane. A još k tome smijeh je besplatan. Dakle odlučila sam pokazati na neki način svoj bračni život kroz te fotografije i postove na Instagram profilu Čitaj knjigu. Tako muž i ja u obliku četkica – čitamo, kuhamo, pijemo kavu, gledamo televiziju, sjedimo na balkonu i pričamo. Smisao za humor održava nas uravnoteženima u svim okolnostima.

Kako bi Alis općenito opisala bračni život u izolaciji? Što su izazovi, a što one lijepe stvari?

Kako sam već 32 godine u braku mogla bih reći da smo u ovu izolaciju ušli pripremljeni (smijeh). Nije šala. Do sada smo prošli kroz mnoge bračne krize, padove i nedoumice. Prije par godina smo imali jednu zaista veliku krizu koja je na kraju završila najbolje što je mogla. Otada se sve nekako smirilo i postalo najkvalitetnije do sada. Tako da trenutno nemamo izazova. Jednostavno smo prihvatili ono što se događa. Ne možemo po tom pitanju izolacije i propisa ništa veliko mijenjati. Možemo samo sebe mijenjati i prilagođavati novonastaloj situaciji. Tako pristupamo ovoj najvećoj ikad zabilježenoj svjetskoj karanteni. Preuzimamo odgovornost za sebe, našu obitelj i naše poslove. Radimo od doma, nastojimo razumijeti da je ovo privremeno i na kraju za naše dobro. Imamo puno obaveza, poslova i vrijeme zaista prolazi brzinom munje. Jedino znam reći svom mužu kako smo zapravo sretni da u ovoj situaciji nemamo malu djecu. Mislim da je to zaista najveći izazov. Lijepe stvari su te da smo se još više zbližili, da smo nekako nježniji jedni prema drugima, obzirniji i taktičniji. Nema potrebe za svađama, zamjeranjima ili ljutnji. Sve će to proći i svega ovoga jednog dana neće biti. Pa ni nas. Zato treba uživati i iskoristiti svaki trenutak ovog našeg sadašnjeg života. Smijemo se što više možemo, pomažemo si, tješimo se i pomažemo drugima.

I za kraj, je li nam ovo lekcija koja nas uči toleranciji, poštovanju, ali i ljubavi?

Apsolutno. Najveća lekcija. Znate kako kažu da često više naučimo za deset dana agonije nego za deset godina zadovoljstva. Ovakve situacije vaš nauče da je u braku mnogo važnije prijateljstvo od romantične ljubavi. Ljubav znači hraniti jedno drugo, a ne hraniti se drugim. Učimo tko smo preko veza s drugima. Kada jurimo na sve strane, kada smo malo kod kuće i jedni s drugima onda nekako za to nemamo vremena. Sada je prava prilika. Svaka osoba koju doista volimo olakšava naš život. Zato sam zahvalna na ovakvim #bračnim vodama.

Više pustolovina Sonicare četkice za nju i njega, u režiji Philipsa i Alis Marić pratiti možete ovdje, a ako je sada trenutak da svoju kupaonicu obogatite s Philips Sonicare električnim četkicama za sebe i svoju polovicu, kupiti ih možete ovdje.

Foto: Philips, Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori