Tretman koji muškarci obožavaju: Zaustavlja ispadanje kose bez presađivanja
Tretman koji muškarci obožavaju: Zaustavlja ispadanje kose bez presađivanja

Tretman koji muškarci obožavaju: Zaustavlja
ispadanje kose bez presađivanja

Kroz povijest kosa je bila simbol bogatstva, ženstvenosti, ali i muževnosti. Bila je statusni simbol, a mnogima i zaštitni znak. Izmjenjivale su se ere u povijesti kada je duga kosa bila rezervirana samo za žene, a kratka za muškarce. Onda su se nekako dogodile sedamdesete i osamdesete kada su se pojavili i glam rock sastavi, a Jon Bon Jovi i Steven Tyler bili su oličenje muževnosti sa svojim ‘grivama’ i trajnim ondulacijama.

Bila duga ili kratka, kosa jednostavno ima posebno značenje. Ona je među prvim stvarima koje na nekome primijetimo, a ona je i prvo što drastično mijenjamo nakon velikih životnih promjena. Nije ni čudo, stoga, što pogotovo kod muškaraca, nastupa anksioznost i nesigurnost na prvi znak gubljenja kose. Pop kultura, hrpa serija i filmova, nažalost, uvijek je ćelave muškarce prikazivala kao manje poželjene od onih koji imaju bujnu kosu. Naravno, to nije istina u stvarnom životu, ali takvi stereotipi duboko su urezani u naše psihe.

ispadanje kose

Kada krene prvo opadanje kose, mnogi muškarci će, prije nego što prihvate ćelavljenje kao dio života, pokušati isto zaustaviti ili barem odgoditi. Tu u priču dolaze razni šamponi i preparati, zatim sprejevi koji bi trebali dati dojam guste kose, a neki se odlučuju i na tupee. Doduše, oni su bili popularniji u prošlom stoljeću.

No što uopće uzrokuje opadanje kose?

Stručnjake iz Dermamed poliklinike pitali smo zašto kosa uopće opada. Kažu nam kako su uzroci ispadanja kose različiti. Kreću se od poremećaja u vlasi, preko poremećaja rasta vlasi pa do fiziološkog ispadanja kose zbog starenja te utjecaja genetike i hormona što se zove androgenetska alopecija.

ispadanje kose

Kao najveći problem u Dermamedu istaknuli su nam ožiljkavajuću alopeciju. Kod nje je uništen folikul dlake što može uzrokovati nepovratni gubitak vlasi i stvaranje ožiljnog tkiva. Kod ožiljnih alopcija osobito je važno rano postaviti dijagnozu i započeti liječenje.

Osim toga, kosa može ispadati nakon poroda kod žena, traume ili stresnog događaja. Također, ispadanje kose može biti posljedica nekih lijekova, najčešće onih za snižavanje tlaka i povišenih razina kolesterola. Poremećen rad štitnjače također je jedan od razloga ispadanja kose kao i nedostatak željeza, vitamina D ili hormonalni poremećaji poput policističnih jajnika.

Dijagnostika

Iz Dermameda dr.med. Anđela Prolić kaže kako su u dijagnostici bolesti kose važne anamneza i klinički pregled. Anamnezom se utvrđuje kada je ispadanje vlasi započelo, opseg zahvaćenog vlasišta, jačinu ispadanja, sezonske varijacije i potencijalne čimbenike koji bi mogli uzrokovati povećani gubitak kose. Također tako se saznaje je li ispadanje kose praćeno s prorjeđenjem vlasišta i subjektivnim senzacijama poput svrbeža, bolnosti, pretjerane osjetljivosti prilikom češljanja, postoji li podloga sistemske bolesti…

Ipak, u većini slučajeva riječ je o androgenoj alopeciji. To je fiziološko ispadanje kose pod utjecajem genetike i hormona koje možemo usporiti i odgoditi kontinuiranim tretmanima i lokalnim pripravcima. Njih je, pak, potrebno gotovo svakodnevno aplicirati kod kuće. Usto, mogu se koristiti sistemski dodaci prehrani poput omega kiselina, vitamina A, biotina, folne kiseline, vitamina D.

Mezoterapija vlasišta

Nažalost, učinkovitost većine lako dostupnih kućnih preparata je upitna. Dosad je jedini stvarno učinkovit postupak za zaustavljanje ispadanja kose i poticanje rasta nove bilo presađivanje. No to je ipak dugotrajan zahvat. On uz to iziskuje posebnu njegu nakon tretmana. Mnogi ga odlaze obavljati van zemlje, što i nije jeftino. Srećom, to više nije jedina opcija koja djeluje.

U Splitu, odnosno poliklinici Dermamed pronašli smo tretman imena ‘Dermapen mezoterapija vlasišta’. Radi se o sistemu za njegu kože glave i ponovni rast kose. On se temelji na posljednjim dostignućima bio inženjeringa. Radi se o kombinaciji najnaprednijih potpuno bezbolnih Genosys mikroiglica u formi Dermafix-a sa specijalnim supstancama za regeneraciju i ponovni rast kose.

Te specijalne supstance su: Ekstrakt cvijeta japanskog bagrema koji sprječava formiranje dihidrotestosterona DHT-a, tako što inhibira 5-alpha-reduktazu koja testosteron pretvara u DHT koji je značajan faktor kod gubitka kose.

Slijedi Hexa peptid 33 koji potiče i ubrzava angiogenezu, rast novih kapilara koje su važne za rast i razvoj folikula dlake.

Naposljetku, tu je i bakar tripeptid-1 koji je također inhibitor DHT-a, pozitivno utječe na ciklus rasta kose kao i na cirkulaciju koje je bitna zbog pravilne ishrane i rasta kose. Rezultat je vidno pojačan rast i gustoća kose.

Tko je idealan kandidat za mezoterapiju vlasišta?

Iz Dermameda nam kažu da je mezoterapija mikroiglicama sa specijaliziranim aktivnim supstancama u velikom broju slučajeva idealan tretman za sve koji žele spriječiti opadanje kose, vratiti volumen, sjaj i bujnost svojoj kosi ili izbjeći seboreju i stvaranje prhuti. Ipak, prije ovog tretmana, liječnici moraju detektirati uzroke ovih stanja i provjeriti je li mezoterapija dovoljna, treba li je dopuniti nekim drugim tretmanima i je li potrebno uključiti druge stručnjake u proces liječenja.

FOTO: Unsplash, Pexels

 

Učitati još
Zatvori