Prednosti i zamke izlaganja suncu za koje biste trebali znati

Prednosti i zamke izlaganja suncu za
koje biste trebali znati

* Plaćeni oglas o lijeku

Dolaskom ljeta i ljetnih vrućina sve više vremena provodimo vani i jedva čekamo odlazak na godišnji odmor kako bismo se opustili fizički i mentalno. Samim time smo sve više i češće izloženi suncu. Sunčeva svjetlost može pozitivno utjecati na otpornost tijela i sintezu vitamina. Isto tako, može poboljšati i naše raspoloženje jer potiče oslobađanje serotonina – „hormona sreće“. No, ono što znamo jest da je važno izbjegavati prekomjerno izlaganje UV zrakama jer one uzrokuju pojavu hiperpigmentacije, finih linija i bora, a tu su i neke druge zamke o kojima se možda ne priča toliko, a dobro ih je znati. U nastavku pročitajte koje su prednosti i zamke izlaganja suncu.

Prednost: Sunce smanjuje vidljivost ožiljaka

Ožiljci mogu utjecati na naše samopouzdanje, posebno kada ih imamo na nekim izloženim dijelovima tijela. Jedan od načina za smanjenje vidljivosti ožiljaka je sunčanje. Sunčanje će, barem na neko kratko vrijeme, no ne i dugotrajno, učiniti ožiljke manje vidljivima. Onaj ožiljak koji se možda nekad isticao jer je tamniji, manje će se vidjeti dok ste preplanuli. Ovo je najučinkovitiji trik za one svjetlijih tonova kože.

Zamka: SPF ne određuje kada i koliko dugo možete biti na suncu

SPF je kratica za „faktor zaštite od sunca“. To je sustav koji pokazuje koliku zaštitu vaša koža dobiva od UVB zračenja. Imajte na umu da SPF uopće nije povezan s UVA zračenjem. Općenito postoje dva načina na koji SPF kreme pružaju UV zaštitu – kemijske formule apsorbiraju UV zrake, dok ih fizičke reflektiraju s kože. Trebali biste nanositi oko 40 g kreme na cijelo tijelo, a u stvarnosti, rijetko tko nanosi toliko kreme.

Da biste odredili siguran vremenski period za sunčanje, trebali biste uzeti u obzir intenzitet UVB zraka (dakle visinu sunca), količinu kreme koju ste nanijeli i svoj tip kože. Ako na bočici piše stoji SPF 15, možda mislite da on produžava vrijeme sunčanja bez opeklina za 15 puta, ali u stvarnosti bi se zadani broj trebao podijeliti s oko tri.

Prednost: Izlaganje suncu poboljšava kvalitetu sna

Kad smo izloženi sunčevoj svjetlosti to usporava proizvodnju melatonina – hormona koji se proizvodi u našem tijelu i koji je povezan s kontrolom spavanja. Tada naše tijelo dobiva jasan signal da više nije noć i to pomaže u održavanju normalnog ritma sna. Kad vani padne mrak, tijelo ponovno dobiva signal da stiže noć i počnemo se osjećati umorno i pospano. Niska razina proizvodnje melatonina noću uzrokovana je prekomjernom proizvodnjom tijekom dana. To je povezano s lošom kvalitetom sna, posebno kod starijih odraslih osoba. Zato ljeti čvršće i ljepše spavamo te se probudimo puno odmorniji.

Zamka: Prekomjerno izlaganje suncu dovodi do pada imuniteta

Zbog prekomjernog izlaganja suncu postoji opasnost od pada imuniteta. Pad imuniteta pak može biti okidač za neugodne pojave poput herpesa na usnici ili okolnoj koži. Koliko je to bolno, ali i estetski „nezgodno“ iskustvo znaju svi oni koji su barem jednom u životu imali herpes odnosno groznicu na usnici.

Herplex

Iako se herpes pojavljuje iznenada, dan do dva prije pojave vidljivih simpotma na mjestu izbijanja osjećamo svrbež, bol i peckanje. Kako bi spriječili nastanak bolnih mjehurića na koži i negativne estetske posljedice herpesa, važno je reagirati već kod pojave prvih simptoma. Zato je dobro u kozmetičku torbicu, uz kreme za sunčanje, spakirati i Herplex kremu.

Herplex krema koristi se za liječenje “groznice” uzrokovane Herpes simplex virusom tip 1. i važno ju je početi primjenjivati što prije kako bi uz Herplex kremu zaustavili herpes prije nego ga i drugi primijete.

Sve što je potrebno je nanijeti ga u obilnom sloju na oboljelo područje kože pet puta na dan, u razmacima od otprilike četiri sata, tijekom najmanje četiri dana. No, ako nakon 10 dana ne dođe do poboljšanja simptoma ili se pojave novi, preporučljivo je potražiti savjet liječnika.

Herplex

Tijekom liječenja imajte na umu da Herplex kremu ne nosite baš svugdje na sobom, primjerice na sunce ili plažu, jer se ona mora čuvati na temperaturi manjoj od 25 stupnjeva Celzijevih. Stoga pazite kako i gdje ju pohranjujete tijekom ljetnih vrućina.

Važno je ne zaboraviti svaki put oprati ruke nakon što ste nanijeli Herplex kremu. Time se sprječava  pogoršanje ili nastanak infekcije negdje drugdje na tijelu. Uz to, potrebno je izbjegavati nanošenje Herplex kreme na sluznicu usta ili očiju, a ako ste trudni ili dojite, također se preporučuje savjetovanje s liječnikom prije korištenja Herplexa.

Herplex

* Herplex sadrži aciklovir. Za lokalnu primjenu na koži. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika.

Foto: Pexels, Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori