Dora i Iva odlučile su napraviti sjajnu stvar za sve koji žive stresno i malo se kreću

Dora i Iva odlučile su napraviti sjajnu stvar za sve koji žive stresno i malo se kreću

Paradoks modernog života leži u tome da danas imamo sve, a opet nismo u potpunosti sretni, ispunjeni i zadovoljni. Većina će se složiti kada kažemo da kroz život sve više jurimo i žurimo, ponekad čak i trčimo, pa za iskustva koja nam pružaju doticaj s realnošću i vraćaju nas u ravnotežu ostavljamo minimalno vremena.

I same se uhvatimo kako drugima govorimo da su nam 24 sata u danu jednostavno nedostatna za sve naše zadatke, želje i ambicije, a ogroman komad tog dana uglavnom je posvećen poslu i poslovnim obavezama. Radno vrijeme od 9 do 5 postalo je vrlo fluidan pojam i u toj strci i zbrci svakodnevnog života zaboravljamo na ono najvažnije – same sebe i svoje zdravlje. Kada smo točno zaboravili na sebe, predmet je interne analize za svakog ponaosob, no dobro je znati da nikada nije kasno za zastati, duboko udahnuti i posložiti prioritete, stavljajući – za promjenu – sebe na prvo mjesto.

Zapitajte se kada ste posljednji put napravili nešto dobro za svoj organizam, kada ste posljednji put nagradili svoje tijelo dobrim treningom i kada ste posljednji put tjelovježbom izbacili svu negativnu energiju iz sebe? Možda je baš sada vrijeme za – wake up call!

Upoznajte dvije Hrvatice u misiji osvješćivanja

Upravo nama, urbanim kozmopolitskim ljudima, ženama i muškarcima – profesorima, menadžerima, medicinskom osoblju i svima onima koji se svakodnevno kroz posao nose s visoko stresnim situacijama, obraćaju se Dorotea Kraljević i Iva Buljubašić, dvije prijateljice koje su odlučile spojiti ono najbolje iz svoja dva inače sasvim različita svijeta i pokazati da se upravo tjelovježbom svatko od nas može mnogo bolje i učinkovitije nositi sa stresnom svakodnevicom. Nju možda ne možemo drastično promijeniti preko noći, no zato svoje slobodno vrijeme, ma kako ga malo bilo, možemo usmjeriti na pravu stvar.

Pitate se tko su Dora i Iva, kako su došle na ideju, što njihov projekt zapravo predstavlja i kako mu se i vi možete priključiti ako ste se pronašli u gornjem opisu? Otkrivamo vam u nastavku!

Znanost i sport susreli su se u jedinstvenom projektu

Iva trenutačno radi na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment kao docentica i glavna Erasmus koordinatorica. Stekla je doktorat 2015. godine na temi nekonvencionalnoga marketinga u institucijama kulture u Republici Hrvatskoj na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, te je tako i  postala najmlađa doktorica znanosti u povijesti postojanja osječkoga Sveučilišta. Godine 2017. predstavljala je Sveučilište u Osijeku na elitnom ekonomskom forumu mladih lidera u Nowom Saczu u Poljskoj te je iste godine imala vlastiti kolegij pod nazivom “Gerila marketing komunikacija” na Fakultetu elektroničkih medija u Stuttgartu. Godine 2018. vodila je studente Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u marketing kampanji za „Landesmuseum Württemberg“ u Stuttgartu za koji su studenti dobili i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Osijeku te je iste godine dobila financijsku potporu za svoj znanstvenoistraživački rad od Sveučilišta u Osijeku u kategoriji mladih istraživača. Tijekom znanstvenog djelovanja, dobila je međunarodne znanstvene stipednije od Robert Bosch zaklade za Ulm Danube School for Arts Management i od Bavarskskoga ministarstva znanosti i umjetnosti za znanstveno usavršavanje na Sveučilištu Eichsttaet – Ingolstadt. 

Iza ove impresivne karijere nalazi se žena koja je u svojoj svakodnevici itekako navikla na stresne situacije, no sve ju je više kopkalo što može promijeniti po tom pitanju i kako može osnažiti svoj um i tijelo da se lakše nosi sa stresom. Dugački i naporni treninzi nisu bili opcija te je s vremenom shvatila da bi joj kratke vježbe laganijih fizičkih napora i vježbe disanja pomogle da se u budućnosti lakše emocionalno i kognitivno nosi sa stresnim poslovnim situacijama.

U tome joj je ipak trebala podrška, ali i ekspertiza, i zato se obratila Dorotei Kraljević iz omiljenog zagrebačkog Dora Body Studija.

Sami počeci Dora Body Studija vode nas u veljaču 2017. godine, kada ga je osnovala i pokrenula Dorotea Kraljević, nekadašnja profesionalna tenisačica i gimnastičarka, koja je u međuvremenu završila dva smjera na profesionalnom fitness učilištu, za instruktoricu u teretani i pilates instruktoricu. U njene kvalifikacije ulaze i dvije razine McGill metode (Level 1 – Foundation for the pain-free back i Level 3 – High performance training progressing backs from the pain to performance; Back mechanic-working with the back-pained client course).

Iva i Dora tako su udružile snage u projektu koji je spoj znanstvenog i sportskog svijeta. Iva pokriva znanstveni dio, a Dora se, kao profesionalna trenerica i netko tko jako dobro poznaje ljudsku anatomiju, snašla kao riba u vodi u ovom sportskom dijelu.

“Cilj naše suradnje je osmišljavati i predstavljati kratke i brze vježbe za sve zainteresirane, kako bi se zahvaljujući njima lakše nosili sa stresnim situacijama. Cilj projekta je predstaviti javnosti simbiozu znanosti i sporta uz navedene vježbe; kako bi um bio aktivniji, a vi se osjećali bolje i samopouzdanije. Briga o tijelu, umu i duhu u tom kontekstu nije nikada bila više ‘in'”, otkrivaju nam Iva i Dora te nastavljaju: “Zašto baš nas dvije? Jer dolazimo iz dva različita svijeta, no koliko god da su različiti opet nas spaja poštovanje prema svom tijelu – iz znanstvene i fitness perspektive. Želimo prikazati svoju svakodnevicu i dati do znanja da kojim god poslom se bavili, ne smijemo zanemariti svoje tijelo, a uz tijelo niti duh.”

Iva i Dora tako će iz tjedna u tjedan, svakog ponedjeljka, predstavljati vježbe specijalno namijenjene ljudima u različitim područjima djelovanja, a te vježbe targetirat će upravo slabe točke kod pojedinih zanimanja. Bilo da puno sjedite ili stojite, radite uredski posao, predajete na fakultetu, radni dan uglavnom odstojite u ulogama doktorica, kozmetičarki, frizerski i slično, ove će vježbe biti sjajna stvar za vašu inače vrlo statičnu svakodnevicu.

Koje nam vježbe pripremaju?

  • Pilates I (pilates flow, pasivan trening, radimo na posturi, kontroli, jakosti, mobilnosti, učvršćivanju tijela)
  • Pilates II (aktivniji pilates za spremnije vježbače, radimo na  posturi, kontroli, jakosti, mobilnosti, učvršćivanju tijela, gubljenju potkožnog masnog tkiva)
  • Funkcionalni trening (aktivan trening za spremne vježbače, radimo na jakosti, kondiciji, izbacivanju energije, gubljenju potkožnog masnog tkiva)
  • Yoga (radimo na kontroli, posturi, opuštanju tijela i uma)
  • Istezanje (radimo na istezanju i opuštanju mišića)

U ponedjeljak, 14. rujna, pridružite nam se i vježbajte s nama uz prvi video koji ćemo objaviti u suradnji s Dorom i Ivom!

Učitati još
Zatvori